Pasientrettigheter for dei som fyller 16 år
Pasientrettighetsloven § 4-1 stadfester hovedregelen om at alle former for helsehjelp skal gis på grunnlag av pasientens eget samtykke.
For at et samtykke skal være gyldig, må pasienten være samtykkekompetent og ha fått nødvendig informasjon om egen helsetilstand og innholdet i helsehjelpen.
Pasienter under 16 år:
- Foreldre eller andre med foreldreansvar har rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under 16 år.
- Både pasient og foreldre eller andre med foreldreansvar har rett til informasjon.
- Er pasienten mellom 12 og 16 år, skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når pasienten av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette.
- Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret, skal likevel gis foreldre eller andre med foreldreansvaret når pasienten er under 18 år.
Pasienter over 16 år:
- Personer over 16 år har selvstendig rett til å samtykke til helsehjelp.
- Samtykkekompetansen kan bortfalle helt eller delvis dersom pasienten på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser åpenbart ikke er i stand til å forstå hva samtykket omfatter. Den som yter helsehjelp avgjør om pasienten mangler kompetanse til å gi samtykke. Helsepersonellet skal ut fra pasientens alder, psykiske tilstand, modenhet og erfaringsbakgrunn legge forholdene best mulig til rette for at pasienten selv kan samtykke til helsehjelp.
- Foreldre eller andre med foreldreansvaret har rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter mellom 16 og 18 år som ikke har samtykkekompetanse.
Endringer ved fylte 16 år:
- Pasienter med samtykkekompetanse som fyller 16 år i løpet av en behandlingsperiode ved BUP Haugesund blir spurt om samtykke til videre helsehjelp og om nærmeste pårørende skal ha informasjon om helsetilstand og den helsehjelp som ytes. Dette gjelder også for samhandling og informasjonsutveksling med andre instanser.
- Hvis pasienten ikke samtykker til videre behandling vil saken avsluttes ved BUP. Pasientens fastlege, involverte instanser og pasientens pårørende vil bli orientert om dette ved epikrise/eget skriv.
- Samtykker pasienten til videre behandling, men motsetter seg videre informasjonsutveksling med nærmeste pårørende og samarbeidsinstanser, vil disse bli orientert om dette i eget skriv. Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret vil uavhengig av dette gis til foreldre eller andre med foreldreansvaret når pasienten er under 18 år.
NB: Dersom barnevernet har overtatt omsorg for pasienten, vil egne regler gjelde.
Aktuelt lovverk:
Sist oppdatert 22.01.2025