Behandling
Habilitering - Utviklingshemming hos barn og unge
Utviklingshemming er som regel ein medfødt tilstand som inneber omfattande lærevanskar, samt ulik grad av utfordringar med bevegelse, språk, samhandling og evne til å meistre daglegdagse aktivitetar. Det er vanleg å gradere diagnosen utviklingshemming som lett, moderat, alvorleg eller djup – avhengig av kor store utfordringane er.
Tilvising og vurdering
Når føresette, lærarar, pedagogisk-psykologisk teneste (PPT) og/eller fastlege har mistanke om at eit barn eller ein ungdom har ei utviklingshemming, kan han eller ho bli tilvist til habiliteringstenesta for barn og unge (HABU) for utgreiing. Dersom det tidlegare er bekrefta at eit barn eller ein ungdom har ei utviklingshemming, kan ho eller han bli tilvist for ny vurdering og for å få fastslått grad av utviklingshemming.
Før
- språk, kommunikasjon og samhandling
- hukommelse, merksemd, læring og forståing
- bevegelse/motorikk
- dagleglivets aktivitetar, slik som eting, påkledning, søvn, leik og fritidsaktivitetar
- tidlegare sjukdommar
Under
Når dere kommer til HABU, blir dere tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem dere vil møte. Som regel møter dere fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, psykolog og vernepleier. Utredningen består av samtaler, tester, observasjoner og undersøkelser.
Hvis det blir behov for undersøkelser ved andre avdelinger på sykehuset, sørger HABU for videre henvisning. Dette kan for eksempel dreie seg om å få medisinsk utredning av årsak til utviklingshemmingen.
Etter
Kontakt
Habilitering
Oppmøtestad
Helse Fonna
Vi held til i Berg-bygget i Haugesund
- I dag 08:00 - 15:00