Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
Formålet med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er å bidra til at opioidavhengige skal få auka livskvalitet, og at dei får bistand til å endre livssituasjonen sin gjennom betring av det optimale meistrings- og funksjonsnivået sitt. Formålet er også å redusere skadane av opioidavhengnad og faren for overdosedødsfall.
Tilvising og vurdering
Dersom du er avhengig av opioid og ønsker behandling for denne lidinga, kan du be fastlege din eller anna helsepersonell om å tilvise deg til vurderingseininga ved TSB (Tverrfagleg spesialisert rusbehandling). Tilvisinga bør innehalde dokumentasjon på opioidavhengnad, eventuelt tidlegare behandling og annan relevant informasjon, slik at TSB skal kunne rettsvurdere tilvisinga på best mogleg måte.
Får du rett til behandling, blir du kalla inn til ei første samtale for avklaring av behova og ønska dine. Du får også tilbod om ei basisutgreiing. På bakgrunn av dokumentasjonen i tilvisinga, behova og ønska dine og utfallet av basisutgreiinga avgjer legen ved TSB kva behandling du får tilbod om. Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er eitt av fleire behandlingstilbod for opioidavhengnad. Som namnet tilseier, er LAR eit rehabiliteringstilbod støtta av behandling med eit legemiddel – eit opioid.
Før
Du er i LAR fra den dagen en lege i spesialisthelsetjenesten (sykehuset) har godkjent behandlingen med opioid legemiddelstøtte, såkalt substitusjonsbehandling. Lege og behandler vil planlegge behandlingsforløpet sammen med deg.
Det finnes flere mulige legemiddelbehandlinger. Hva som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Før oppstart med substitusjonsbehandling gjennomgår vi disse temaene med deg:
-
Du får informasjon om behandlingstilbudet.
-
Vi avklarer sammen formålet med behandlingen.
-
Vi avklarer sammen hvilke ressurspersoner som skal være med i en ansvarsgruppe.
-
Sammen inngår vi avtaler for å sikre en forsvarlig behandling.
-
Vi avklarer sammen hvilket legemiddel du skal bruke i behandlingen.
-
Sammen avklarer vi om oppstart med legemiddelet skal skje i poliklinikk eller i institusjon, og når du skal starte.
-
Vi kartlegger også sammen med deg sider ved livet ditt som kan ha betydning for behandlingen, som for eksempel fysisk og psykisk helse.
Under
Etter oppstart med substitusjonsbehandling vil behandler i LAR tilrettelegge behandlingsforløpet etter dine behov og ønsker.
-
Du får tilbud om terapeutiske samtaler med behandler i LAR. Temaene i slike samtaler kan være rusmestring, risikofaktorer for tilbakefall til rus, kartlegging av psykisk og fysisk helse, sosialfaglige forhold m.m.
-
Du kan få tilbud om traumeterapi og/eller behandling av angst og depresjon.
-
Vi vil også følge opp din somatiske helse (fysiske helse) i samarbeid med din fastlege.
-
Det blir etablert en ansvarsgruppe som består av deg, din fastlege, din behandler i LAR, en eventuell kontakt i kommunen og/eller andre relevante personer.
-
Vi utarbeider sammen en behandlingsplan for målene dine.
-
Vi tilrettelegger for samarbeidsmøter hver 12. uke eller etter behov. Temaene i slike møter kan være egnet bolig, aktiviteter i hverdagen, nettverk, økonomi og psykisk og fysisk helse.
-
Vi evaluerer jevnlig virkningen av legemiddelet du får foreskrevet, for at du skal ha best mulig effekt av behandlingen.
-
Legemiddelet (opioidet) i behandlingen er gratis.
-
Andre tilbud som er gratis er hepatitt C-behandling, tannbehandling og langtidsprevensjon for kvinner.
Når du ikke lenger har behov for behandler i LAR, kan fastlegen din følge opp opioidbehandlingen. Ansvaret for din LAR-behandling ligger likevel hos legen i TSB. Vi ønsker derfor jevnlige evalueringsmøter. Fastlegens oppfølging av pasienter i LAR, skal alltid skje i nært samarbeid med spesialisthelsetjenesten (sykehuset).
Avslutte behandlingen
Hvis du ønsker å avslutte behandlingen, skal vi legge til rette for det. Vi fraråder derimot å avslutte substitusjonsbehandling med mindre det er god grunn til å tro at du vil klare deg uten opioider.
Om behandlingen ikke har effekt på deg, eller hvis den ikke lar seg gjennomføre på forsvarlig måte, kan vi vurdere det slik at behandlingen må avsluttes.
En eventuell nedtrapping blir planlagt og gjennomført i samarbeid mellom deg og lege i TSB. Du følges opp med tett rådgiving og støtte under og etter nedtrapping for å redusere risiko for tilbakefall.
Etter
Etter avsluttet behandling vil fastlegen din, eller den som har henvist deg til LAR, bli informert.
Hvis behovet for behandling kommer tilbake, vil TSB raskt vurdere et tilbud om ny behandling.
Ver merksam
Det kan være økt risiko for overdose etter avslutning av behandling.
De vanligste legemidlene i opioidbehandlingen har en beskyttende effekt og blokkerer helt eller delvis for andre opioider. Det betyr at du må ta hensyn til dette den dagen du ikke lenger har denne beskyttelsen.
Hvis du har vært uten opioider en stund, må du være oppmerksom på at du kanskje ikke tåler doser du tidligere brukte.
Kontakt
Haugesund sjukehus
Psykisk helsevern, Haugesund
Oppmøtestad
Avdeling for psykisk helsevern, Haugesund sjukehus, held til i 1. etasje.
Biologiske behandlingsformer (BBF) held til i 2. etasje på Haugesund sjukehus. Ta heisen opp og følg skilting til ECT/TMS poliklinikk. Opningstider (telefontider) er måndag-fredag kl. 08.00-15.30.

Haugesund sjukehus
Karmsundgata 120, 5528 Haugesund