Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Anestesiologi

Spesialitet: Anestesiologi

Utdanningsvirksomheten

Anestesi, Intensiv og Operasjonsavdeling er organisert under Klinikk fore kirurgi Haugesund. Avdelingen ledes av Avdelingsleder, som er overlege og spesialist i anestesiologi.

 «Leger Anestesi» er en egen enhet i avdelingen med 20 leger, 13 overleger (inkludert avdelingsleder) og 7 LIS, organisert direkte under Avdelingsleder.

Avdelingen har ansvar for anestesiservice til all operativ virksomhet ved Haugesund Sjukehus. Det gjennomføres om lag 9000 anestesisesjoner ved Haugesund sjukehus. LIS legene deltar i alle avdelingens aktiviteter.

Sjukehuset har følgende operative fagfelt
  • Gastroenterologi
  • Ortopedi
  • Urologi
  • Mammae/Endokrin kirurgi
  • Karkirurgi
  • Gynekologi og obstetrikk
  • Øyekirurgi
  • ØNH kirurgi
I tillegg ytes anestesiservice til
  • Tannbehandling
  • Røntgen, diagnostikk som CT/MR u.s. og intervensjonsradiologi
  • Endoskopier
  • ECT –behandling
  • Epidural analgesi ved Fødeavdeling

Avdelingen har administrativt og faglig ansvar for Intensivenheten, som er en kombinert medisinsk og kirurgisk intensivenhet, kombinert med postoperativ overvåking.

Intensiv mottar pasienter fra hele Helse Fonna-regionen. Intensivenheten er bemannet for 3 intensivpasienter, i tillegg til postoperative pasienter. På intensiv har en årlig om lag 900-950 liggedøgn og 400-500 respiratordøgn.

Avdelingen har også ansvar for palliativt team og anestesilegebemannet utrykningsbil.

Ansvaret for utdanningskandidatene

Utdanningsansvarlig overlege i anestesiologi er tillagt Avdelingsleder/overlege i Anestesi, Intensiv og Operasjonsavdeling.

Daglig drift

Dagarbeid i avdelingen er delt mellom anestesiarbeid ved operasjonsavdelingene eller arbeid på intensivavdeling. LIS med mer enn 2 års erfaring kan også delta i prehospitalt arbeid på legebil etter utsjekk.

Vaktarbeid innebærer anestesiarbeid, ansvar for postoperativ avdeling og intensiv, smertebehandling (bl.a. fødeepiduraler) samt funksjon som vakthavende AMK-lege. Vakthavende er også medlem av Traumeteam og Hjertestansteam.

Vaktordning

LIS går i 8-delt tilstedevakt. Overleger i 10-delt bakvakt med hjemmevakt kveld/natt fra kl. 21 hverdager, og kl. 15.30 helgedager.

Utdanningsløpene

Anestesi, Intensiv og Operasjonsavdeling, Introduksjonstjeneste 3 mnd. dersom LIS ikke har anestesierfaring fra andre sjukehus. Se ellers neste punkt «Introduksjon av nye LIS».

Anestesi, Intensiv og Operasjonsavdeling 33(-36) mnd. LIS i rotasjon anestesi, akuttmedisin, intensiv, palliativt team, evt. prehospital akuttmedisin.

Læringsmål som kan oppfylles, helt eller delvis
  • Basiskompetanse: LM1-33
  • Akuttmedisin og prehospitalmedisin: LM34-37, LM39-48
  • Anestesi og perioperativ medisin: LM49-75, LM81
  • Intensivmedisin: LM84, LM86-93, LM96-104, LM108-111, LM114-117
  • Smerte: LM118-121, LM123, LM125, LM128, LM130-132
  • Akademisk kompetanse: LM133-135

Anestesi/Intensiv Haukeland Universitetssjukehus, evt. Stavanger Universitetssjukehus + HUS, sentraltjeneste 18 mnd.

LIS i rotasjon. Spesielt fokus på Intensiv, hjerte-thorax og nevrokirurgi, barneanestesi (barn under 1 år), mottak traumepasienter.

Denne delen kan utføres med to alternativer: Sentraltjeneste på SUS i inntil 15 måneder + resterende del på HUS (for læringsmål som ikke kan fullføres på SUS), eller hele tjenesten på HUS. Minimumstid for tjenesten er 18 måneder. Det er inngått fagavtaler med SUS/HUS for denne delen av tjenesten.

Læringsmål som ikke kan oppnås, eller kun delvis oppnås, ved tjeneste i Helse Fonna, og som må fullføres og godkjennes på SUS/HUS
  • Basiskompetanse: LM22, LM23, LM25-27, LM31
  • Akuttmedisin og prehospitalmedisin: LM34-35, LM38, LM41, 43
  • Anestesi og perioperativ medisin: LM59-60, LM62, LM72-73, LM75-82
  • Intensivmedisin: LM83-88, LM93-95, LM97, LM99-100, LM102-108, LM110-115, LM117
  • Smerte: LM118, LM122, LM124-129.
  • Indremedisin HFO 6 mnd. sideutdanning LIS.

Mange LIS har allerede denne tjenesten før de begynner utdanning i anestesiologi. Spesielt fokus på hjerte/lunge.

Aktuelle læringsmål helt eller delvis

Basiskompetanse: LM10-21, LM25-26, LM30.

Introduksjon av nye LIS

LIS uten tidligere anestesierfaring vil ved oppstart i avdelingen ha 12 ukers introduksjonstjeneste under kontinuerlig supervisjon på dagtid. I denne perioden er det i tillegg en følgevakttjeneste slik at LIS blir kjent med aktuelt vaktarbeid.

Dette er satt opp i en rotasjonsplan med aktuelle læringsmål fra uke til uke. Simulering akutte prosedyrer/ akutt-team i perioden.

Læringsmål: Basiskompetanse prosedyrer anestesi og intensivmedisin, medisinsk teknisk utstyr, Vaktkompetanse.

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling

Utdanningen ved avdelingen er delt opp i den praktisk orienterte undervisning i det daglige arbeidet, og den teoretisk baserte internundervisningen.

Det legges stor vekt på den praktiske kliniske opplæringen under supervisjon av seksjonens overleger.

Ved klinisk arbeid vil alle LIS ha spesialist umiddelbart tilgjengelig for supervisjon og bistand. Dette er tatt med i beregning ved fordeling av anestesilegeressurser i daglig drift. Alle spesialister deltar i supervisjon av LIS.

Utdanningsutvalget skal oppnevne en overlege som personlig veileder til LIS når han/hun begynner ved avdelingen. Det første veiledningsmøtet skal finne sted innen 14 dager etter tiltredelsen. På dette første møtet kartlegges kompetanse, erfaring og utdanningsbehov hos LIS, og veileder skal orientere om avdelingens utdanningstilbud. Leder og kandidat skal sammen utarbeide en individuell gjennomføringsplan.

Det avtales regelmessige veiledningsmøter som skal inngå i tjenesteplanen. Man bør ha ett avtalt møte hver måned, og hvert halvår bør utdanningskandidatens progresjon gjennomgås. For utdanningskandidater uten tidligere anestesierfaring, bør det etter 6 – 12 måneders tjeneste tas opp spørsmålet om egnethet for spesialiteten.

Det er avsatt 4 timer pr uke på tjenesteplanen til faglig fordypning.

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål

Faglig progresjon skal tas opp i veiledningsmøter. Læringsmål/læringsaktiviteter skal fortløpende legges inn i Kompetanseportalen av LIS. Prosedyrer som trenger signering sendes til superviserende spesialist for godkjenning fortløpende. Utdanningsansvarlig overlege godkjenner oppnådde læringsmål, evt. etter konferanse med veileder/supervisorer i et Vurderingsforum.

Teoretisk undervisning

Den organiserte internundervisningen tilsvarer 120 min pr. uke, fordelt på 3 ukedager. Mandag 14.45-15, Torsdag 7.45-8.15, fredag 7.45-9.00, og skal gå over minimum 35 uker/år.

Internundervisningen er en del av legenes normalarbeidsdag, og hovedtyngden av undervisning er lagt til morgenen, før drift på operasjonsstuene starter, slik at flest mulig av legene kan delta.

LIS prioriteres til å delta i undervisning, slik at overlege evt. bistår ved nødvendig drift i undervisningstid. LIS forbereder og deltar i undervisning på lik linje med overleger etter oppsatt plan som settes opp for et semester av gangen.

En av dagene er det satt opp tema fra emneliste/langtidsplan knyttet opp mot læringsmål i utdanningen. Denne emnelisten vil gjennomgås i løpet av 2 år.

Alle LIS får delta i nødvendige obligatoriske/anbefalte kurs, inkludert ATLS, etter progresjon/tjenestetid, dvs. når det enkelte kurset er anbefalt i utdanningen. Det er beregnet at hver LIS trenger ca. 2 kurs per år for å holde normal progresjon i forhold til normert minstetid for å bli ferdig spesialist.

Felles kompetansemål (FKM)

Læringsmåla i Felles kompetansemål skal i hovudsak oppnåast gjennom klinisk praksis.

I tillegg er internundervising (avdelingsvis og felles), individuell veiledning og gruppeveiledning aktuelle læringsaktivitetar.

Andre læringsaktivtetar for oppnåelse av spesifikke læringsmål i FKM

Nasjonalt kurs «Administrasjon og ledelse» skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM04, 41, 42, 43, 46, 47, 51, 59, 60, 70, 71, 72, 73 og 74. Anbefalt mot slutten av LIS 3-løpet.

Nasjonalt kurs i sakkyndighetsarbeid skal dekke deler av læringsmål FKM46 og FKM47. Nettkurs, kan gjennomførast når som helst i løpet av utdanninga.

Regionalt basiskurs i regi av RegUt Helse Vest, 2 dagar i hhv. Bergen og Stavanger, skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM04, FKM41, FKM42, FKM43, FKM46, FKM47, FKM70, FKM71, FKM72, FKM73 og FKM74. Tas forslagsvis i løpet av 2.utdanningsår

Prosjektoppgåve etter mal frå RegUt Helse Vest skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM32, FKM34, FKM41, FKM42, FKM43 og FKM46. Avhengig av innhald, vil oppgåva også kunne dekke delar av læringsmål FKM04, FKM13, FKM72 og FKM74. Bør gjennomførast i løpet av 3.-4.utdanningsår.

Veiledarkurs (3 trinn) blir arrangert lokalt, og skal dekke læringsmål FKM20.

Helse Fonna har etablerer kurstilbodet «Fire gode vanar», som vil dekke heile eller delar av læringsmål FKM19, FKM21, FKM22, FKM23, FKM33 og FKM55. Bør tas tidleg i utdanningsløpet, forslagsvis første utdanningsår.

Helse Fonna har etablert et undervisnings-/utdanningstilbud innan forskningslære, som vil dekke læringsmål FKM13

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege

Utdanningsutvalget skal ha representanter for både LIS og overleger.

Utvalget er sammensatt av utdanningsansvarlig overlege, 1 overlege og 1 LIS. Leder er en av overlegene. Utdanningsutvalget bidrar sammen med Utdanningsansvarlig overlege til utarbeidelse av utdanningsplan innen spesialiteten, etter mal fra Helsedirektoratet.

Forskning

Avdelingen har ingen leger med formell akademisk forskningskompetanse, men en lege ved avdelingen driver forskningsarbeid som ledd i sin PHD-grad. Foretaket har flere leger med PHD-grad. Ved å få til gruppeveiledning på tvers av spesialiteter, kan en utnytte akademisk/ forskningskompetanse i foretaket og bidra til at LIS oppnår disse læringsmålene.

Individuell utdanningsplan  

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter.

Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Simulering og ferdighetstrening

Regelmessig simulering/teamtrening inngår i daglige aktiviteter i regi av Akuttmedisinsk simuleringssenter. Det er satt av to faste uker per år, med teamtrening for Traumemottak.

Ellers er det regelmessig teamtrening med AHLR voksne/barn/nyfødt. Det foregår en oppbygging og videreutvikling av teamtrening og ferdighetstrening med bl.a. trening på scenarier som akutt sectio, vanskelig luftvei og anafylaksi.

Vi tilstreber at LIS får delta i teamtrening før de begynner i vakt.

Tillitsvalgte

 LIS har plasstillitsvalgt YLF-representant i avdelingen.

Kontakt

For spørsmål om spesialistutdanningen gjerne ta kontakt med Avdelingsleder eller Utdanningsansvarlig overlege.

Sist oppdatert 06.01.2025