Ortopedisk kirurgi - Haugesund sjukehus
Spesialitet: Ortopedisk Kirurgi, Haugesund sjukehus
Utdanningsvirksomheten
Ortopedisk avdeling ved Haugesund sjukehus er etter den gamle ordningen godkjent som gruppe 2 utdanningsinstitusjon i ortopedisk kirurgi for 4 år.
Utdanningskandidatene skal læres opp til å bli selvstendige i å vurdere akutte og elektive ortopediske problemstillinger.
LiS3 skal tilegne seg tilstrekkelig kompetanse og erfaring til å kunne arbeide selvstendig i generell ortopedi, dessuten oppfylle kravene iht. operasjonskatalogen.
Haugesund sjukehus er det sentrale sykehuset i Helse Fonna og har et samlet pasientgrunnlag på over 180 000 innbyggere. Vi dekker all operativ ortopedi for Odda sjukehus og hjelper med avansert ortopedi når Stord sjukehus ber om bistand.
(ryggkirurgi, avansert infeksjonsrevisjon, revisjonsproteser etc.)
Overlegegruppen består av 7 spesialister i ortopedisk kirurgi i full stilling som går i en 8-delt vaktturnus. For å dekke den resterende vaktstillingen har vi ansatt 2 spesialister i ortopedisk kirurgi fra Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Vi har faglig tett samarbeid med revmakirurgene og det er mulighet for å rotere til dette nabosykehuset i en periode av utdanningen.
For tiden er det på ortopedisk avdeling 7 stillinger for leger i spesialisering (LIS3) som går i 7-delt vaktordning.
Avdelingen har utdanningstilbud i elektiv kirurgi og alt fra enkel til avansert traumekirurgi.
Det blir gitt opplæring i primær protesekirurgi i kne, hofte og skulder. Det gjøres også revisjoner av hofte- og kneproteser, ryggoperasjoner med mikrokirurgisk prolapsreseksjon og spinalstenoseoperasjoner som ikke krever instrumentell fiksasjon.
Den dagkirurgiske enheten tilbyr opplæring i skopiske prosedyrer i kne, ankel, skulder, albue, håndledd og div. småledd. Vi har et stort antall fot- og ankelkirurgiske inngrep, samt overekstremitetskirurgi.
Avdelingen vår dekker hele spekteret av elektiv ortopedisk kirurgi og traumekirurgi (med unntak av bekkenkirurgi, sarkomkirurgi og ryggfrakturer/skoliose).
Poliklinisk virksomhet omfatter øyeblikkelig hjelp og elektive henvisninger med samlet 15000 konsultasjoner per år.
Sjukehuset har gode støttetjenester innenfor anestesi, intensiv/recovery., radiologi med CT- og MR lab., fysioterapiavdeling og laboratorium med blod- og beinbank.
Utdanningsløpene
LIS 3 ved ortopedisk avdeling vil være fast tilknyttet avdelingen, det har vært diskutert for framtiden en rotasjonsordning (ca. 6 mnd) med Haugesund Sanitetsforening Revmatismesykehus (HSR).
Arbeidsoppgavene vil i all hovedsak bestå av postarbeid, poliklinikk, vaktarbeid og operasjonsaktivitet på sentraloperasjon og dagkirurgen.
Dette er de hovedlæringsarenaene, foruten internundervisning, kurs og simulatortrening, som skal ligge til grunn for oppnåelse av læringsmålene.
Man vil ved Haugesund sjukehus få dekket de fleste målene i LIS3 utdanningsforløpet, men det er noen mål som ikke kan oppnås her. Det er sarkomkirurgi, bekkenkirurgi, instrumentert ryggkirurgi og avansert håndkirurgi. De resterende læringsmålene skal oppnås ved 1.5 års tjeneste fortrinnsvis enten ved Stavanger universitetssykehus eller Haukeland universitetssykehus. Volumet av store multitraumer i akuttmottak er såpass lavt at vi også anbefaler å komplettere utdannelsen med ca. et år ved et større traumesenter.
Introduksjon av nye LIS
Alle utdanningskandidater får en fast veileder når de begynner på avdelingen, med oppstartssamtale fortrinnsvis innen to uker, hvor man lager en individuell utdanningsplan. En har regelmessige veiledermøter minst en gang hver måned. Siden avdelingen er liten, er det utover dette regelmessig kontakt mellom veileder og utdanningskandidat.
Supervisjon, veiledning og faglig utvikling.
Avdelingen har daglige fellesmøter med diskusjon av pasientkasus og andre problemstillinger. Dette gjennomføres som rutine under og etter morgen- og røntgenmøte.
Det er tett oppfølging på avdelingen med previsitt og visitt med overlege til stede minst to ganger i uken.
Vi har daglig gjennomgang av alle røntgenbilder tatt på ortopedisk poliklinikk med LIS 1 og LIS3 til stede mtp. kvalitetssikring av røntgendiagnostikk og behandling av pasientene som er innkommet på skadepoliklinikken dagen før.
Det er regelmessig gjennomgang av NPE-saker og andre avvik/komplikasjonskasus.
LIS 3 deltar på operasjoner der de får supervisjon og instruksjon i kirurgiske prosedyrer.
Alle LIS3 har egne poliklinikkdager hvor de følger opp pasienter etter konservativ og operativ bruddbehandling. I tillegg gjør de vurdering av elektivt henviste pasienter. Overlege er lett tilgjengelig for spørsmål og diskusjon av pasienter på poliklinikken.
Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål
LIS3 får standardisert oppfølging av veileder månedlig, samt vurdering i evalueringskollegium 3-4 ganger i året, og også dersom det er behov utenom dette.
Oppnådde læringsmål (kunnskapsmål og ferdighetsmål) dokumenteres i Kompetanseportalen og godkjennes av veileder og seksjonsleder.
Teoretisk undervisning
LIS skal som et minimum i løpet av sin utdanning delta på de anbefalte kurs for spesialisering innen ortopedisk kirurgi. Internundervisning er som regel foredragsbasert. Det blir også presentert kasuistikker og det er alltid rom for diskusjon etter undervisning.
Det settes opp en plan med internundervisning hvert halvår hvor man prøver å ha et emne fra alle fagfelt innen ortopedisk kirurgi i henhold til læringsplanen og dekker temaene innen alle læringsmålene i spesialistutdanningen.
Det er utdanningsutvalget som organiserer undervisningen og reviderer og aktualiserer
planen for dette hvert år. Det settes opp undervisningslister 2 ganger årlig for hvert halvår.
På onsdager er det undervisning fra 07:30-08:00 i samarbeid med OUS, tirsdager og torsdager fra 08:15-09:00 har en undervisning internt i avdelingen og annenhver fredag fra 08:00-08:30 har en fellesundervisning for alle avdelingene på sykehuset.
Internundervisningen er likt fordelt mellom utdanningskandidater og overleger.
I tillegg har vi traumeøvelse blant annet med simulator (BEST-trening) minst to ganger i året, gjennomgang av medisinsk teknisk utstyr på nett og praktisk ca. 15 min per uke og ca. 10-15 min for gjennomgang av NPE-saker og avvik.
Total undervisningstid per uke ligger på ca. 120 min.
Undervisning gis minst 42 uker per kalenderår.
Felles kompetansemål (FKM)
Klinisk tjeneste vil i all hovedsak danne utgangspunktet for læring innen de felles kompetansemålene. Klinisk praksis og supervisjon sammen med individuell og gruppebasert veiledning, e-læringskurs og internundervisning dekker felles kompetansemål.
Andre aktuelle arenaer er tverrfaglige møter, klinisk etisk komite, pasientsikkerhetsmøter osv.
LIS 3 skal delta i kvalitetssikrings-, forbedrings- og pasientsikkerhetsarbeid som gjennomføres på sykehus og avdelingen. Det motiveres i tillegg til egne kvalitetsforbedringsprosjekter.
Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege
Utdanningsutvalget ved ortopedisk avdeling består av en overlege som er spesialist i ortopedisk kirurgi og en LIS3, begge er i full drift i avdelingen.
Det skal avholdes 3-4 møter per kalenderår.
Utdanningsutvalget har også ansvar for å organisere kollegiumsevaluering av oppnåelse av læringsmål LIS3.
Forskning
Det er per i dag ingen forskningsaktivitet på ortopedisk avdeling, men det har blitt gjennomført et doktorgradsarbeid om computernavigert kneprotesekirurgi ved avdelingen og vi har tett samarbeid med forskningsmiløet ved HSR og andre avdelinger hvor det er flere forskningsprosjekter på gang.
Avdelingen har også felles internundervisning med forskerne ved HSR hvor læringsmålene vedrørende forskning blir gjennomgått og ivaretatt. Avdelingen jobber for et enda tettere samarbeid med HSR med utveksling av LIS 3 mellom avdelingene for å få dekket behov for læringsmålene i forbindelse med forskning for vår del og behovet for akuttkirurgi for HSR sin del.
Det er forskningsprosjekter ved avdelingen som planlegges, men ingen er iverksatt og de er foreløpig tidlig i planleggingsfase. LIS 3 hos oss oppfordres til å lage forskningsprosjekter og det skal tilrettelegges for dette. Videre oppfordres våre LIS 3 til å presentere prosjektene sine, f.eks kvalitetsforbedringsoppgave eller mindre forskningsprosjekter, bl.a. på høstmøtet og VOF (Vestlandsk Ortopedisk Forum).
LIS 3 reiser også til sentraltjeneste ved universitetssykehus hvor forskningsbiten av utdanningen ivaretas videre. Ortopedisk avdeling er også stor bidragsyter til de nasjonale kvalitetsregistre innen protesekirurgi, hoftebrudd, korsbåndkirurgi, barneortopedi og ryggkirurgi. For interesserte kandidater skal det tilrettelegges for forskningsarbeid, for eksempel i disse registrene.
Individuell utdanningsplan
Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan som viser hva LIS3 skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege, og revideres ved behov utover i utdanningsforløpet. Planen skal godkjennes av leder.
Simulering og ferdighetstrening
Det organiseres to ganger i året BEST-kurs med gruppetrening på traumescenarioer
ved simulatorrom på sykehuset. Vi har også gjennomført” NEWS”-opplæring for alle LiS3.
Når dette er mulig gjennomførbart, sendes LIS3 på kurs med praktiske øvelser (kadaverkurs/-lab).
Tillitsvalgte
LIS legene har egen tillitsvalgt på ortopedisk avdeling.
Kontakt
For spørsmål om spesialistutdanningen kan en ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege eller avdelingsleder.