Øre-nese-halssykdommer
Spesialitet: Øre-nese-halssykdommer
Utdanningsvirksomheten
ØNH-avdelingen er organisert under Kirurgisk Klinikk på Haugesund Sjukehus i Helse Fonna. Vi har noe ambulerende virksomhet til Odda Sjukehus og Stord Sjukehus på overlegesiden.
Avdelingen har for tiden ni stillingshjemler, fire ØNH-spesialister/overleger i bakvakt og fem LIS i forvakt. Alle har hjemmevaktordning med fri etter kl 0900 neste arbeidsdag ved regulære vakter.
Avdelingen dekker et befolkningsgrunnlag på ca. 181.000 mennesker. Vi har en velutstyrt poliklinikk med en operasjonsstue for dagkirurgi. Hørselsentralen har fem ansatte audiografer. I samme etasje ligger egen operasjonsavdeling med tilhørende overvåkingsenhet, som er bemannet frem til kl. 18. En stor del av våre pasienter behandles dagkirurgisk. Lokalene våre er hensiktsmessige med fysisk nærhet mellom poliklinikk, høresentral, dagkirurgiavdeling og overvåkingsenhet.
Utdanningsløpene
LIS deltar i den daglige drift. Vi har en rotasjonsplan (årshjul) der det utarbeides en detaljert arbeidsplan for 3 mnd. om gangen. Dette sikrer at alle arbeidsoppgaver er dekket og er et godt arbeidsverktøy for å tilrettelegge for progresjon og variasjon for LIS. De roterer på operasjonsdagene og gis mulighet til å assistere ved og utføre inngrep etter sitt kompetansenivå.
Hver LIS har fast egen poliklinikk og høresentral. Hver LIS deler øyeblikkelig hjelp-funksjon i en fastlagt ukeplan. Det er også utarbeidet en kirurgisk progresjonsplan slik at LIS roterer mellom de ulike operasjonene.
LIS er 3-3,5 år hos oss. Deretter tilrettelegges det for 1,5 års tjeneste ved Haukeland Universitetssjukehus. Enkelte operasjoner og prosedyrer som ikke kan tilbys hos oss vil LIS få på ØNH-avd. på Haukeland Universitetssjukehus.
Forventet varighet av samlet utdanningsløp er likevel på landsbasis i realiteten mer enn minimumskrav på ca. 5 år.
Introduksjon av nye LIS
LIS får tildelt veileder og egen arbeidsplan når de starter hos oss.
Supervisjon, veiledning og faglig utvikling
Vi tilstreber å gi den enkelte kandidat mulighet til faglig progresjon gjennom deltakelse og utførelse av prosedyrer som vi finner riktig for kandidatens nivå.
Daglige felles morgenmøter med previsitt nyttes til diskusjon av pasientkasus fra poliklinikken og inneliggende pasienter.
Ved faglige spørsmål i den daglige drift tas disse fortløpende med en av overlegene.
Målsetningen er at LIS skal delta på to ukeskurs i kurssystemet for ØNH-utdanningen pr. år.
Det er satt av 4 timers fordypningstid pr. uke for hver LIS.
Det settes av 1 time til veiledning pr. mnd. Den legges inn i årshjulet. Innkalling pr. mail.
Vi planlegger at deler av veiledningen kan gjøres i grupper, ca. 2 ganger årlig, det er tenkt at dette kan gjøres i samarbeid med Ortopedisk avdeling, men er ikke opp å gå i skrivende stund (Januar 2025)
Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål
LIS vurderer fortløpende sin faglige progresjon sammen med sin veileder. Utviklingen vurderes også i Evalueringskollegiet (overlegemøter fortløpende). Det tilstrebes tilrettelegging som implementeres i «årshjulet» og avdelingens «funksjonsfordeling».
LIS dokumenterer fortløpende i Kompetanseplanen.
Teoretisk undervisning
Vi har en undervisningsplan som lages for 6 mnd. om gangen.
Mandag: 30 min. internundervisning for legene (kasuistikker, artikler, selvvalgt tema).
Tirsdager: Hver 14.dag «Vestlandsundervisning»: Videokonferanse med alle ØNH-avd. i Helse Vest med fastlagte temaer. 40 min.
1 tirsdag hver mnd. «Allergiforum»: Lync undervisning. 60 min.
Onsdag: 15 min. gjennomgang med spesielle pasienter med røntgenlegene.
Torsdag: Nasjonal nettbasert undervisning 45 min.
Fredag: Fellesundervisning hver 2. fredag for alle leger. Hver 2. fredag undervisning felles for hele ØNH avd. (30 min) Sykehuset har også organisert regelmessige lokale kurs for LIS 1/2/3 etter ny ordning for enkelte felles læringsmål, også dette på fredager.
Felles kompetansemål (FKM)
LIS deltar f.eks. i systematisk gjennomgang av og med kvalitetsarbeid knyttet til prosedyrer i avd. (f.eks. «Blødning etter tonsillektomi»).
De arbeider med forbedring av gjeldende prosedyrer.
Videre er de aktive innen undervisning av personale i og utenfor ØNH-avdelingen for å forbedre og sikre god pasientbehandling hos oss og på tvers av avd.
Den kliniske hverdagen implementerer mange av kompetansemålene.
LIS følger ellers regionens og foretakets plan for undervisning i felles kompetansemål.
Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege
Vi har en utdanningsansvarlig overlege som i samarbeid med en LIS legger til rette for at utdanningskandidatene får nødvendig progresjon i utdanningen.
Forskning og akademisk kompetanse
Vi har for tiden en overlege med PhD.
Avdelingen jobber med kvalitetsforbedring og kontroll av egne operative prosedyrer for å bedre sluttresultatene. Vi har som mål å ansette leger med PhD for å øke forskningskompetanse i avdelingen. Vi bidrar med innlegg på nasjonale og regionale møter som ØNH-foreningens høstmøte, Regionmøte for ØNH på Vestlandet og Arctic Rhinology.
Individuell utdanningsplan
Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer). Det vil være basert på hvor i utdanningsløpet for LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder. Planen skal godkjennes av leder.
Simulering og ferdighetstrening
Vi har årlig hjerte-/lungeredning og arbeider med å tilrettelegge for ytterligere simulering.
(boring i Tinningbein, coniotomi). Sykehuset jobber aktuelt med å utvikle simuleringsøvelser for flere spesialiteter, vi ser for oss å kunne være med på dette framover.
Tillitsvalgte
Avdelingen har egen tillitsvalgt LIS
Kontakt
Avdelingsleder eller Undervisningsansvarlig overlege.
Fom 20.01.25 ny UAO, Dr Abel.