Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Onkologi

Spesialitet: Onkologi 

Utdanningsvirksomheten  

Helse Fonna gir spesialisert helsetjeneste til de over 180 000 innbyggerne i Sunnhordaland, Indre Hardanger og Nord Rogaland. Foretaket består av 3 somatiske sykehus: Haugesund, Stord og Odda, hvor det blir gitt medikamentell kreftbehandling. Onkologene har sin arbeidsplass i Haugesund. Helse Fonna har ikke stråleenhet. 

Medisin avdeling B (Avd. B) er 1 av 11 avdelinger i klinikk for medisin Haugesund og Odda, i Helse Fonna. Avdelingen er delt i tre enheter/poster: en sengepost, medisinsk poliklinikk og kreftpoliklinikk. 

Avd. B består av en sengepost med 16 senger innen fagområdene hematologi, endokrinologi og infeksjon. I tillegg består avd. B av medisinsk poliklinikk med medisinsk undersøkelse, medisinsk dagbehandling samt en stor kreftpoliklinikk.  Alle enhetene er lokalisert i 5. etasje ved Haugesund sjukehus, har en funksjonsleder som rapporterer til avdelingsleder, som igjen rapporterer til klinikkdirektør. Avdelingsoverlege er medisinsk faglig rådgiver til avdelingsleder. Avd. B har ansvaret for ikke-kirurgisk kreftbehandling for fagområdene onkologi og hematologi.  

Hematologisk seksjon ved Haugesund sjukehus holder høy faglig kvalitet og har ansvaret for hoveddelen av hematologi- og lymfombehandling for nedslagsområdets befolkning. Seksjonen har ansvar for pasienter med blodsykdommer (inkludert lymfom) i hele Helse Fonna, unntatt deler av diagnostikk og behandling ved enkelte sjeldne eller spesielt krevende sykdommer, som for eksempel kurativ behandling av akutte leukemier/lymfoblastiske lymfom, høydose cytostatika, stamcelletransplantasjon, CNS-lymfom.  

Personelloversikt: P.t har vi en hematolog, en spesialist i indremedisin og en LIS 3 i blodsykdommer, tillegg har seksjonen hyppig hematolog fra andre sykehus (stort sett HUS og SUS) som deltar i driften ved poliklinikken. Vi har 2 LIS 3 i blodsykdommer for tiden. Haugesund sjukehus er godkjent som utdanningsinstitusjon i blodsykdommer fra 1.mars 2019. 

På medisinsk undersøkelse, som også hører til under avd.B utføres prosedyrer som bl.a. sternalmargsaspirasjon, cristaaspirat og -biopsi, underhudsbiopsier, spinalpunksjoner og intrathecal cytostatika, venesectio m.m. Lokalisert i 5.etasje ved Haugesund sjukehus. 

Medisinsk dagbehandling gir infusjonsbehandling av annen ikke-kreft-behandling (eksempelvis iv jern, bisfosfonat, blodtransfusjoner, immunoglobulin, monoklonalt antistoff). Enheten har 2 sykepleiestillinger tilknyttet og er lokalisert i 5.etasje ved Haugesund sjukehus. 

Kreftpoliklinikken gir også behandling til pasienter med lungekreft, gynekologisk kreft nevrologisk kreft, men behandlingsansvaret for disse ligger til indremedisinsk avd/gyn.avd/nevrologisk avd. Det er kort vei til radiologisk avdeling, brystdiagnostisk senter patologisk avdeling og andre poliklinikker. Kreftpoliklinikken består i dag av to store infusjonslokaler. Onkologene har kontor og konsultasjonsrom i nærheten med tilhørende utstyr i 5.etasje Haugesund sjukehus. 

Haugesund sjukehus er i utvikling og det bygges nå for fremtiden. I “Bygg 2027” som pågår er det planlagt en kreftsengepost sammen med hematologi, og flytting av kreftpoliklinikk til større og mer funksjonelle lokaler, i nærhet til den nye kreftsengeposten.  

Kreftpoliklinikken 

Kreftpoliklinikken har tre onkologer i fast stilling, samt en fast innleie onkolog i 40%. En av onkologene jobber også 20% som palliatør i palliativt team. Vi har ingen LIS leger på kreftpoliklinikken, men avd B har to til tre LIS leger i hematologi og endokrinologi, samt LIS 3.   

Kreftpoliklinikken har 17-19 behandlingsstoler fordelt på to lokaler. Kreftpoliklinikken har 9 kreftsykepleiere, 2 sekretærer og en funksjonsleder. To av sykepleierne har rollen som forløpskoordinator for pakkeforløp innen hematologi og metastaser ukjent utgangspunkt. Kreftsykepleierne gir ca 20-30 kurer pr dag. Det har vært en økning i antall kurer fra 2018 til 2022 på 28%. I 2022 ble det gitt 3576 kurer intravenøst og subcutant, i tillegg kommer de pasientene som gis tablettbehandling. I 2023 administrerte sykepleierne 3578 kurer.  

Antall konsultasjoner har økt, men holder seg nå stabilt, men kompleksiteten er økende. Onkologene har ansvaret for den medikamentelle kreftbehandlingen til alle voksne pasienter i Helse Fonna innen fagområdene brystkreft, mage-tarm kreft, malignt melanom, og bistår onkologene fra HUS med noe nyrekreft og hode-hals kreft. I tillegg har onkologene tilsyn på pasienter som er innlagt ved de ulike sengepostene på forespørsel, og ansvar for utredning av metastaser ukjent utgangspunkt. Onkologene jobber hovedsakelig dagtid, med noen dager til kl 20. Onkologene deltar ikke i vaktordning. Onkologene og sykepleierne bruker digitale konsultasjoner i utstrakt grad. I 2022 var 1207 telefonkonsultasjoner med egenandel og i 2023 var det 2782. Antall konsultasjoner i 2022 var 7269 refusjonsberettigede konsultasjoner og i 2023 8913 refusjonsberettigede konsultasjoner.  

Ett av helseforetakets hovedmål er å styrke forskning og innovasjon. Foretaket deltar i studier og per nå pågår blant annet IMPRESS-studien, lungestudie og er med i Matrix/ Nortrials samarbeidet for å muliggjøre deltagelse i ytterligere studier fremover. Vi har også deltatt i EMIT studien. Kreftpoliklinikk har 60% stilling til studiesykepleier, som er ansatt i kombinasjonsstilling på Kreftpoliklinikken og i fag- og forskningsenheten.  

Utdanningsløpene 

Nye LIS vil starte med poliklinikk sammen med onkolog, og vil gradvis gå over til selvstendig poliklinikk, med medikamentell kreftbehandling konsultasjoner og kontroller, etter hvert også vurdering av henvisninger og konsultasjon med nyhenviste pasienter.  Progresjonen skjer etter avtale med veileder. Det blir satt av tid til fordypningsdager og avspasering i samsvar med tjenesteplan. Der justeringer må gjøres, får LIS ta igjen fordypningsdager. Tilgang på daglig supervisjon, og ad hoc forespørsler til overleger, blir vurdert som god. 

Ved Haugesund sykehus er lymfompasientene definert til hematologene sitt ansvarsområde, og LIS vil derfor få sin hematologiske tjeneste her, varighet 6 måneder.  

Når den nye hematologisk/kreft sengeposten er en realitet vil det bli postarbeid sammen med overlege, samt vaktarbeid.  

Utdanningsplan onkologi 

  • LIS 3 Tid av utdanning: 0-2 år Helse Fonna, Haugesund sjukehus, kreft poliklinikken 
    Læringsmåte: Klinisk arbeid under supervisjon og veiledning 
  • LIS 3 Tid av utdanning: 6 mnd. Helse Fonna, Haugesund sjukehus, Hematologisk avdeling, avd.B Læringsmåte: Klinisk arbeid under supervisjon og veiledning 
  • LIS 3 Tid av utdanning: 9 mnd. Helse Fonna, Haugesund sjukehus, Medisinsk klinikk 
    Læringsmåte: Klinisk arbeid under supervisjon og veiledning 
  • LIS 3 Tid av utdanning: 2 år. Helse Bergen / Helse Stavanger 
    Læringsmåte: Hospitering, klinisk arbeid under supervisjon 
  • Dersom en tar onkologi utdannelsen i Helse Stavanger, må en til Helse Bergen for å oppnå læringsmål 015-017, 019-020, 026,046, 055, 056 og 058, varighet ca 3 mnd.  

Multidisiplinære team (MDT-møter)  

Haugesund sykehus har ukentlig MDT-møter. På de ulike MDT-møtene deltar onkologene fast.  

Brystdiagnostikk:  

Faste mamma-møter hver uke, der kirurg, patolog, radiolog og onkolog deltar 

GI – møter:  

Ukentlig, her møter gastrokirurg, radiolog og onkolog  

MDT, bryst tirsdag kl.08:00 – 09:00 

GI, onsdag kl.14:30 – 15:15 

Ytterligere etablering av MDT – møter vil bli innført om det er faglig behov for det. 

Samarbeidsmøter med HUS/SUS 

Pall team, tirsdag kl.09:00 – 10:00 
Bryst, onsdag kl.12:15 – 13:00 
Malignt melanom, onsdag kl.09:30 – 10:00 

GI, onsdag kl.14:00 – 14:30 (annen hver uke)  

Bryst: 

Ukentlig. Digitalt. Onkologer fra HUS og Førde deltar. 

GI: 

Planlegger oppstart ukentlig med HUS – i prosess. 

Onkologene har et tett og godt faglig samarbeid med Haukeland Universitetssykehus, Helse Bergen, hvor onkologer kommer til Haugesund sykehus ca en gang i måneden. Denne ordningen har eksistert i mange år, og har vært en viktig bidragsyter i oppbyggingen av vår kreftpoliklinikk. I oppstarten kom det onkologer ca hver 2. uke. I tillegg til å ha poliklinikk bidrar de med undervisning og gode faglige diskusjoner.  

Undervisning 

Pall team, mandag kl.12:15 – 13:00 

Onkologi, onsdag kl.08:00 – 08:30 
Artikkel, torsdag kl.08:00 – 08:30 

Felles alle leger, fredag kl.08:00 – 08:30 

  • Hver mandag  kl 12.15-13.00 digitalt for hele Helse Vest 
  • Hver onsdag morgen kl 08-0830 digitalt ved HUS 
  • Artikkel onkologi ved SUS 
  • Felles medisinsk morgenmøte for legene på sykehuset hver 14. dag. Ansvar for undervisning rullerer mellom legene. 

Viktige sentrale samarbeidspartnere 

Medisinsk avdeling har spesialister innen kardiologi, nefrologi, gastroenterologi, lungemedisin, hematologi, geriatri, og endokrinologi. I tillegg har vi tett samarbeid med revmatolog og dermatolog ved Haugesund Sanitetsforening Revmatismesykehus hvor også Rehabilitering Helse Vest har sin lokalisasjon med tilbud om rehabilitering til blant annet kreftpasienter.  

Medisinsk avdeling har dialyseavdelinger ved alle tre sjukehusene i foretaket. Læringsmål 011, 060 – 067 vert ivaretatt gjennom utdanning ved Medisinsk avdeling, Helse Fonna, varighet 9 måneder. Her har vi lokal avtale om rotasjon. Det er rotasjon for LIS-legene første mandag i mars og september hvert år. LIS roterer da mellom avdelingens seksjoner basert på LIS sitt utdanningsbehov. Det er samarbeid med Gynekologisk avdeling der LIS hospiterer som ledd i å oppnå læringsmål 22. Deretter er det sentral tjeneste ved Haukeland  

Universitetssjukehus eller Stavanger Universitetssjukehus, som vi har samarbeidsavtale med.  

Helse Fonna har gode fasiliteter innen laboratorietjenester, mikrobiologi og blodbank. Det patologiske tilbudet fungerer bra, med gode muligheter for dialog. 

  • kirurgisk avdeling har gastrokirurgi, urologi, mamma-kirurgi og generell kirurgi 
  • brystdiagnostisk senter 
  • nevrologisk avdeling, samarbeid om felles pasienter 
  • radiologisk avdeling 
  • laboratorietjenester og blodbank 
  • mikrobiologisk avdeling 
  • patologisk avdeling 
  • sjukehusapoteket (del av Apotekene Vest) har produksjonsansvar for all opptrekk til medikamentell kreftbehandling. Produksjonslokalene til apoteket er lokalisert i Haugesund underetasje, og har et godt samarbeid med kreftpoliklinikken. 

Kreftpoliklinikken har også en del pasienter som får medikamentell kreftbehandling ved lokalsykehusene Odda og Stord. Odda har utmerket seg de siste 3 årene på dette området. Odda har i samarbeid med regional fagforvaltning for medikamentell kreftbehandling (REFF) etablert et samarbeid mot Helse Bergen.  

Onkologene ved HUS kan i dag ordinere medikamentell kreftbehandling i Helse Fonna som blir administrert i Odda. Dette er i tråd med definerte mål for desentralisering beskrevet i Regional utviklingsplan og i oppdragsdokument til helseforetakene fra Regjeringen: 

“Videreutvikle det desentraliserte spesialisthelsetjenestetilbudet gjennom samarbeid mellom store og små sykehus og sikre mest mulig nytte, verdi og livskvalitet for pasient og pårørende.” 

Avd. B har godkjenningsstatus i spesialiteten hematologi med 1 år tellende tjeneste. 

Spesialisering i onkologi har 68 læringsmål. Der av læringsmål ONC 010, 013, 015 - 021,026, 043 og 045 – 059 ikke kan oppnås i eget foretak. Det vil være behov for sentral tjeneste i spesialiteten, estimert til 24 mnd på Haukeland universitetssjukehus eller 21 mnd på Stavanger universitetssjukehus. Dersom en tar sentral tjeneste ved Stavanger Universitetssjukehus må læringsmål ONC015, 016, 017, 019, 020, 026, 046, 055, 056 og 058 utføres på Haukeland Universitetssjukehus. 

Introduksjon av nye LIS  

Arbeidsplanen til LIS er dagarbeid med avsatt tid til fordypning og undervisning. Første dagen blir det gitt informasjon om avdelingen, organisering, diagnosegrupper og bemanning. Det blir omvisning på avdelingen ved utdanningsansvarlig overlege eller klinikkoverlege. Det blir ordnet med id-kort, sjekk av elektroniske tilganger, e-læring og kompetanseportal. Det blir gitt fortløpende opplæring/kurs ut fra behov. Bruk av sjekkliste ved oppstart, for nødvendig opplæring. Funksjonsleder gir informasjon om kvalitetshåndbok, elektronisk bestilling av medikamentell kreftbehandling mm. Opplæring på poliklinikk 3 dager. 

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling 

Det skal være høy grad av veiledning og supervisjon daglig etter LIS-legen sitt behov. Det er onkologmøte hver uke med gjennomgang av pasientkasus og planlegging/forberedelse til kommende konsultasjoner. Det skal være et fast planlagt møte til veiledning ca 45 minutter hver 14. dag, og LIS skriver referat. Evaluering av faglig progresjon i utdanningen gjennomføres x 2 pr år, i henhold til målbeskrivelse og prosedyreliste til spesialiteten. Evaluering av faglig progresjon i utdannelsen gjennomføres to ganger i året, i henhold til læringsmål og individuell utdanningsplan. Kontinuerlig faglig utvikling ved veiledning og gradvis økning i ansvarsoppgaver. 

LIS får delta på anbefalte kurs inntil 2 uker pr år. Slik oppnår man at alle kurs er gjennomført. Det er 4 timer fordypningstid pr. uke som tas ut som en hel dag hver andre uke. Dette vil fremkomme i tjenesteplanen 

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål  

Ved oppfylt læringsaktivitet legges en kort beskrivelse inn i kompetanseportalen av LIS, signeres og meldes så automatisk til veileder. Veileder vurderer gjennomføringen av læringsaktiviteten. Når alle læringsaktiviteter er fullført sender kandidaten læringsmålet til godkjenning hos den som leder har delegert dette til (normalt veileder). Ved tvil om læringsmål kan godkjennes må dette diskuteres i evalueringskollegium. Veileder har ansvaret for å gi tilbakemelding til kandidaten om læringsmål som ikke ble godkjent og hva som må gjøres for å få det godkjent. 

Teoretisk undervisning  

Viser til Overordnet utdanningsplan LIS2 indremedisin Haugesund Sykehus 

  • Hver onsdag 08.00-08.45 og torsdag 08.00-0845 i samarbeid med Haukeland Universitetssykehus og Stavanger Universitetssykehus. Torsdager artikkelgjennomgang (SUS), onsdag gjennomgang av ulik temaer (HUS), styrt fra utdanningsutvalgene ved HUS og SUS.  
  • Undervisning med palliativt team hver mandag i samarbeid med Helse Vest kl. 12.15-13.00 
  • Felles medisinsk morgenmøte for legene på sykehuset hver 14. dag.  Ansvar for undervisning rullerer mellom legene. 
  •  Deltagelse på kongress, Helse-Vest mamma møte, gastro og malingt melanom møte x 1 pr år, fagdag eller andre kurs kurs 

Felles kompetansemål (FKM 

Måloppnåelse må i høy grad integreres i daglig drift av avdelingen. Utdanningsansvarlig lege vil sammen med leder og LIS sørge for at LIS blir involvert og deltar i forbedringsprosjekt.  

Gruppeveiledning som gjennomføres ukentlig vil i noen grad brukes til å dekke emner i felles kompetansemodul. Selve godkjenningen av felles kompetansemodul med utarbeidelse av aktuell prosedyre/veileder som del i et kvalitetssikrings-/forbedrings- / pasientsikkerhetsarbeid for den kliniske virksomhet vil imidlertid i stor grad foregå i den aktuelle LIS3 utdanningen. 

Det blir arrangert regionalt basiskurs i felles kompetansemål, der LIS blir gitt anledning til å delta etter gjennomført 1-2 år spesialiseringsløp. 

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege  

Kreftpoliklinikken har ikke eget utdanningsvalg nå, se “overordnet utdanningsplan LIS2 og LIS3 indremedisin”, men det er naturlig at onkologene og LIS deltar i dette. 

Forskning  

Hver utdanningskandidat må i løpet av sin tjenestetid arbeide med et forbedrings/kvalitetsprosjekt som må til slutt leveres og legges frem før avsluttet tjeneste. Prosjektet er under veiledning av en onkolog og avdelingsleder. 

Som LIS2/3 er læringsmål FKM-LM 13 som gjelder forskningsprotokoll, lovverk og forskningsetikk tema, som del av obligatorisk gruppeveiledning for LIS2/3.  

Styrking av avdeling Fag og forsking med ansettelse av forskningssykepleier/ koordinator i 100% stilling, samt to studiesykepleiere på kreftpoliklinikken i 20% hver, gir klinikere bedre mulighet til å delta i kliniske studier. Det er også ansatt en forsknings bioingeniør i 50%. Avdelingen har p.t ikke forskningsaktivitet innen onkologi, men deltar i økende grad i kliniske studier som IMPRESS.  En oppfordrer til deltakelse i aktuelle studier. Avdelingen har plan for videre oppbygging av forskningsaktiviteten og LIS 3 vil naturlig inngå som en del av dette miljøet.  Tilrettelegger for at LIS3 gjennomfører GCP.  

Individuell utdanningsplan  

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder. 

Simulering og ferdighetstrening  

Helse fonna har simuleringssenter. For Avd B kan dette benyttes til for eksempel AHLR, anafylaktiske reaksjoner mm. Det er ønskelig å benytte dette i større grad. 

Tillitsvalgte  

Medisinsk avdeling B har egen tillitsvalgt og LIS3 vil tilhøre denne.  

Kontakt  

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege eller avdelingsleder Medisinsk avd.B 

Sist oppdatert 10.02.2025