Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Kirurgi – Haugesund sjukehus, LIS2

Spesialitet: Kirurgi LIS 2 – Haugesund sjukehus

Utdanningsvirksomheten

Haugesund sykehus gir spesialisttilbud til rundt 180 000 innbyggere i Nord-Rogaland, Sunnhordaland, Hardanger og Ryfylke.

Kirurgisk avdeling ved Haugesund sjukehus er inndelt i:
  • Gastrokirurgisk seksjon
  • Urologisk seksjon
  • Seksjon for kar-/mamma-/endokrin- og generell kirurgi

Kirurgisk avd har tilknyttet 11 overleger. 4 på gastro i full stilling, 1 i 50% klinisk stilling, samt 1 i 60% stilling.  1 fast urolog uten spesialitet i generell kir. 1 Urolog med generell kirurgi i 60 % stilling. Fra 1.7.19 kommer en ny Urolog og generell kirurg i full stilling. Det er 1 Kar og mamma/endokrin kirurg, og 1 Kar/thorax kirurg i full stilling.  Det er 9 LIS leger totalt.

Det er en LIS 3 i uro og en LIS 3 i gastro per dags dato. En av LIS legene er en gynekolog under utdanning som har sideutdanning ved kir avd. Det er 9 LIS1 tilknyttet Kirurgisk avdeling, men disse er felles med Ortopedisk avd.

Utdanningskandidatene roterer mellom seksjonene med 12 mnd mellomrom etter en fastlagt rotasjonsplan. LIS 3 er selvsagt unntatt denne rotasjonen så lenge de har sin stilling.

Det er til enhver tid 5 LIS ved gastrokirugisk seksjon, 2 LIS ved urologisk seksjon og 2 LIS ved kar-/mamma-/endokrin- og generell kirurgi seksjon.

Totalt har kirurgisk avd 45 senger, fordelt på 8 Senger på Mamma/endokrin/kar/thorax, 10 Senger på urologi og 27 senger på gastrokirurgen. Det er også en felles Observasjonspost med 8 senger tilknyttet mottakelsen hvor pasienter fra alle sykhusets fagområder kan legges.

LIS lege deltar i en 9 delt vaktrotasjon. Det er Generell kirurgisk vaktberedskap der 7 faste overleger, 4 gastrokirurger, 2 kar/thorax kirurger og en generell kir deltar. Det er i tillegg 1 gastro kir og en urolog som jobber delstillinger som også deltar i vaktarbeidet. Kirurgisk klinikk har spesialister innen generell kir, gastrokir, mamma/endokrin kir, urologi og kar/thorax kir.

Beskrivelse av utdanningsløpene

Kirurgisk klinikk vil i ny utdanningsordning ha spesialistkandidater i generell kirurgi, bryst-/endokrinkirurgi, gastroenterologisk kirurgi og urologi.

Klinikken er organisert i seksjonene gastrokirurgi, urologi og kar/thorax/mammae/endokrinkirurgi. LIS 2 roterer mellom seksjonene med ca 6-12 mnd intervaller. Denne rotasjonen, i tillegg til vakttjeneste, vil ha et innhold som gjør at læringsmålene i LIS 2 kirurgi kan oppnås.  

Arbeidsoppgavene vil i all hovedsak bestå av postarbeid, poliklinikk, vaktarbeid og operasjonsaktivitet på sentral operasjonen og dagkirurgen.

Dette er de hovedlæringsarenaene, foruten internundervisning, kurs og simulatortrening, som skal ligge til grunn for oppnåelse av læringsmålene.  Man vil ved Haugesund sykehus få dekket alle målene i LIS2 læringsmål i generell kirurgi.

Det er i tillegg planlagt mulighet for LIS 2 å reise til Odda sykehus for å kunne delta i operasjonsvirksomheten der, som i all hovedsak er dagkirurgisk. Denne ordningen vil være frivillig og mulighet for deltagelse vil være når driften ved Haugesund sykehus tillater det.

Det forventes at hele LIS 2 utdanningen i generell kirurgi kan utføres ved Haugesund sykehus.

Introduksjon av nye LIS

Nye LIS vil ved tiltredelse få en introduksjon for seksjonen og avdelingene. Det tildeles en veileder, og det utarbeides en individuell utdanningsplan. Det tilstrebes en oppstarts-samtale innen tre uker etter tiltredelse med veileder. - Alle LIS har en følgevakt de første vaktene for opplæring i praktisk vaktarbeid.  

Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Kir Avd, Nye leger’ tildeles. Denne inneholder direkte linker til de mest sentrale e-læringskurs og prosedyrer. Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Kir Avd, MU leger (MTU)’ tildeles. Denne er en utsjekk av at nødvendig opplæring i medisinsk teknisk utstyr er gjennomført.

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling

Supervisjonen av LIS er gjennomgående gjennom hele arbeidet som gjøres ved avdelingen. Ved visittgang er det lagt opp til følgevisitt med overlege hver mandag og fredag. På onsdag er det fellesvisitt på gastro kir avd. Overlegene prøver, så godt det lar seg gjøre, i alle fall gå previsitt sammen med LIS.

LIS har god tilgang på hjelp av de overlegene som er på postene både til visitt og til generelle vurderinger. LIS deltar på operasjon der de får supervisjon og instruksjon i kirurgiske prosedyrer. Poliklinikk har LIS alene, men det er tilnærmet alltid overlege tilgjengelig for hjelp til vurdering, om nødvendig. 

Det er felles visitt på intensiv hvor alle overlegene og LIS deltar.

Det er fellers røntgendemonstrasjon hver morgen, hvor også alle LIS og overleger deltar. Det er MDT møter for uro, mamma, kar og gastro, hvor respektive spesialister og LIS tilhørende aktuell seksjon deltar. Vi har også, ved behov, møte med gastromedisinerne og deres IBD-møte, hvor LIS kan være med. 

Supervisjon foregår foruten dette, fortløpende ved behov.

Det legges opp til veiledning en gang i måneden som anbefalt. Veiledning utover dette gjøres på individuelt grunnlag og ved behov. Det planlegges også vurderingskollegium, hvor overlegene går gjennom alle LIS individuelt, for å vurdere progresjon, behov for tilrettelegging, styrking av kompetanse osv. Man tenker seg at dette skal gjøres ca. 4 ganger i året.

Det forsøkes også å legge til rette for at LIS skal få gjennomført 4 timer fordypning i uken. De vil da være fritatt fra annet arbeid i sykehusdriften. LIS oppfordres til å søke anbefalte kurs og det legges, så langt som mulig, opp til at de får fri til dette.

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål

Veileder vil ha månedlige møter med LIS og løpende vurdering vil skje her.

Møter i evalueringskollegium vurderer kandidaten også fortløpende, og vil avholdes hver 3 mnd., ellers etter behov. Oppnådde læringsmål dokumenteres i kompetanseportalen og godkjennes av veileder.

Teoretisk undervisning

På avdelingen er det undervisning på morgenmøte 20 min mandag til torsdag og 30 minutt på fredag, totalt 110 minutter pr. uke.

Det vil blir gjennomført undervisning i ca. 42 uker i året, med samlet undervisningstid pr. år ca 77 timer.  Alle legene på avdelingen, LIS og overleger, er deltagende. Undervisningen går på rundgang mellom alle legene tilknyttet kirurgisk seksjon (LIS 1,2,3 og overleger). Man forsøker å gjennomgå så mange aktuelle tema som mulig i henhold til læringsmål.

Det vil bli utdanningsutvalget som organiserer undervisningen og som må sørge for at alle aktuelle tema blir gjennomgått når undervisningslisten blir laget.

Det legges også til rette for at LIS skal kunne reise på kurs og konferanser, der nasjonale kurs prioriteres. Så sant det ikke kolliderer helt med driften, har LIS tidligere alltid fått fri til å dra på kurs, og dette videreføres. Det oppmuntres aktivt til å delta på kurs.

Felles kompetansemål (FKM)

Læringsmåla i Felles kompetansemål skal i hovudsak oppnåast gjennom klinisk praksis.

I tillegg er internundervising (avdelingsvis og felles), individuell veiledning og gruppeveiledning aktuelle læringsaktivitetar.

Andre læringsaktivteter for oppnåelse av spesifikke læringsmål i FKM

Nasjonalt kurs «Administrasjon og ledelse» skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 51, 59, 60, 70, 71, 72, 73 og 74. Anbefalt mot slutten av LIS 3-løpet.

Nasjonalt kurs i sakkyndighetsarbeid skal dekke deler av læringsmål FKM-46 og 47. Nettkurs, kan gjennomførast når som helst i løpet av utdanninga.

Regionalt basiskurs i regi av RegUt Helse Vest, 2 dagar i hhv. Bergen og Stavanger, skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 70, 71, 72, 73 og 74. Tas forslagsvis i løpet av 2.utdanningsår

Prosjektoppgåve etter mal frå RegUt Helse Vest skal dekke heilt eller delvis læringsmål FKM-32, 34, 41, 42, 43 og 46. Avhengig av innhald, vil oppgåva også kunne dekke delar av læringsmål FKM-04, 13, 72 og 74. Bør gjennomførast i løpet av 3.-4.utdanningsår.

Veiledarkurs (3 trinn) blir arrangert lokalt, og skal dekke læringsmål FKM-20.

Helse Fonna arbeider har etablert kurstilbodet «Fire gode vanar», som vil dekke heile eller delar av læringsmål FKM-19, 21, 22, 23, 33 og 55. Det bør det tas tidleg i utdanningsløpet, forslagsvis første utdanningsår.

Helse Fonna arbeider har etablere eit undervisnings-/utdanningstilbud innan forskningslære, som vil dekke læringsmål FKM-13.

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege

Utdanningsutvalget vil bestå av leger fra hver av de 4 seksjonene uro, gastro, kar og mamma/endokrin. Det vil være enten overlege eller erfaren LIS, dvs. LIS 3.

Utdanningsansvarlig overlege vil være leder for utdanningsutvalget. Utdanningsansvarlig overlege vil være fullt engasjert i den kliniske virksomheten ved avdelingen. Han vil ha det overordnede ansvaret for at spesialistutdanningen gjennomføres etter beste evne og etter de krav som er lagt til grunn.

Det legges til grunn at det skal settes av en stillingsandel til utdanningsansvarlig overlege, slik at det formelt blir satt av tid til arbeidet. Dette er ikke klart ennå, men i forhandlinger. Det forutsettes en ca. 20% stillingsandel.

Forskning

Det er en overlege i generell kirurgi som driver med forskning og et Phd-løp. Det er en overlege i generell kirurgi som driver med forskning og et Phd-løp. For øvrig er det ved dags dato ingen forskningsaktivitet innen seksjonen generell kirurgi.

LIS 2 vil inkluderes i kvalitetssikringsarbeid noe vil kunne være tilknyttet forskning. Det blir gjennomført regelmessig presentasjon av forskingsartikler i forbindelse med internundervising.

Det blir arbeidet med etablering av et undervisnings-/utdanningstilbud innen forskningslære i Helse Fonna.

Det blir gitt anledning til å delta i planlagte og pågående forskningsprosjekt, inkludert deltakelse i utarbeiding av forskingsprotokoller som blir utarbeidet i foretaket.

Det er et mål at utdanningskandidaten skal ha mulighet til små forskningsprosjekt eller kvalitetsforbedring. Dette vil dekke kandidatens behov for å dekke læringsmål knyttet til forskning. FKM LM -13.

Individuell gjennomføringsplan

Sammen med veileder og seksjonsleder skal utdanningskandidaten ved ansettelse utarbeide en individuell gjennomføringsplan, som skal inneholde plan for gjennomføring av spesialiseringsløpet, inkludert tidspunkt for tjeneste på andre sjukehus. Planen skal godkjennes av undervisningsutvalget.

Simulering og ferdighetstrening

Det finnes et simulatorrom for øving på laparoskopi. Her vil LIS ha fri tilgang til D-bokser, hvor man kan drive ferdighetstrening. Det planlegges et opplegg for organisert simulatortrening. Det organiseres også 2 ganger i året BEST-trening, hvor det drives gruppetrening på traumescenarioer. Dette gjøres ved et simulatorrom på sykehuset.

Tillitsvalgte

Avdelingen har egen tillitsvalgt for LIS.  

Kontakt

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege eller avdelingsleder.

Sist oppdatert 06.01.2025