Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Indremedisin - Haugesund sykehus, LIS2

Utdanningsvirksomheten

LIS2 indremedisin kan i sin helhet gjennomføres ved Medisinsk Avdeling ved Haugesund Sykehus. Formålet med denne overordnete utdanningsplanen er å

  1. Legge til rette for at utdanningskandidatene får en god og målrettet LIS2 utdanning i indremedisin som legger til rette for videre LIS3 utdanningsløp.
  2. Legge forholdene til rette for oppnåelse av læringsmål knyttet til LIS2 indremedisin.
  3. Integrere spesialistutdanningen i driften av avdelingen med mål om å kombinere god utdanning med god drift.

I tillegg til LIS2 indremedisin, vil Medisinsk Avdeling ha spesialistutdanning i LIS3 indremedisin, LIS3 hjertesykdommer, LIS3 lungesykdommer, LIS3 fordøyelsessykdommer, LIS3 nyresykdommer, LIS3 geriatri, LIS3 endokrinologi og LIS3 hematologi.

 

Haugesund Sykehus

Haugesund sykehus er et av 3 somatiske sykehus i Helse Fonna. Lokalsykehusområdet til Haugesund sykehus er Nord-Rogaland og kommunene Sveio og Etne i Sunnhordland. Innbyggertallet her er ca. 118 000. I noen deler av indremedisinen, for eksempel pacemakerinnleggelser, hematologi (inkludert lymfomer), deler av endokrinologien mv., dekker avdelingen hele Helse Fonnas nedslagsområde, som er ca. 176 000. Det samme gjelder enkelte andre spesialiteter, f. eks. nevrologi, øyesykdommer, øre-nese-hals-sykdommer og en del grenspesialiteter innen kirurgi. Fertilitetsseksjonen ved Kvinneklinikken dekker et større område av Vestlandet.

Medisinsk avdeling

Det indremedisinske fagfelt er del av Medisinsk Klinikk og omfatter Hjerte- og Lungeavdelingen med seksjon for Hjerte og Lunge, Medisinsk Avdeling A med fagområdene gastroenterologi og nyresykdommer, Medisinsk Avdeling B med fagområdene hematologi, endokrinologi, infeksjon og onkologi og Eldremedisinsk avdeling med fagfeltene geriatri og alderspsykiatri.

Totalt har det indremedisinske fagfelt 76 senger. Avdelingen har i gammel utdanningsordning ikke vært formelt seksjonert etter gren, men pasientene blir lagt til poster der grenspesialister har hovedansvar. I 2018 var det 6474 døgnbehandlinger, (gjennomsnitt 17,7 per døgn) og 25.821 polikliniske behandlinger (gjennomsnitt 103 per virkedag).

På sengepost jobber LIS legen sammen med overlege på post, men også selvstendig med muligheten for å konferere ved behov. LIS legen skal også samvirke med andre avdelinger på sjukehuset og den prehospitale delen i forhold til å prioritere pasienter for ulike pasientforløp.

Alle seksjoner har i tillegg poliklinisk drift. Utdanningskandidaten deltar i arbeidet ved å ha poliklinikk ved den seksjonen der kandidaten har rotasjon til. Det settes opp 8 hele polikliniske dager per 16 uker, altså i gjennomsnitt 4 timer per uke. 

Møtepunkter og undervisning

Faste møtepunkter der alle som er på jobb er forventet å delta:

  • Mandag:
    Kl. 0800-0840 Morgenmøte.
    Kl. 0840-0900 Røntgenmøte
  • Tirsdag:
    Kl. 0800-0815 Undervisning Indremedisin.
    Kl.0815-0830 Morgenmøte.
    Kl.0830-0845 Røntgenmøte
  • Onsdag:
    Kl. 0800-0815 Undervisning Indremedisin
    Kl. 0815-0830 Morgenmøte.
    Kl.0830-0845 Røntgenmøte.
    Kl.1145-1230 Undervisning Indremedisin
  • Torsdag:
    Kl. 0800-0815 Undervisning Indremedisin.
    Kl. 0815-0830 Morgenmøte
    Kl.0830-0845 Røntgenmøte
  • Fredag:
    Kl. 0800-0830 Fredagsmøte* 
    Kl. 0800/0830-0900 Morgenmøte.
    Kl. 1500-1530 Vaktrapport
  • Lørdag:
    Kl. 0830-0900 Vaktrapport.
    Kl. 1500-1530 Vaktrapport
  • Søndag:
    Kl. 0830-0900 Vaktrapport.
    Kl. 1500-1530 Vaktrapport

*Fredagsmøte i auditoriet ca annenhver fredag er felles for alle legene på sykehuset. Møtet dekker undervisningstemaer som er relevante for alle legene.

Vakttjeneste  

Det er 3 indremedisinske vaktsjikt: forvakt (LIS1), bakvakt (LIS2/3) og overlegevakt. Det er 16 delt tilstedevakt for LIS2/3 legene (heretter benevnt LIS). På vakter har LIS ansvaret for alle nyinnlagte medisinske pasienter i samarbeid med vakthavende LIS1 lege som tar opp journal i mottak og konfererer direkte med vakthavende LIS.

I tillegg har de også ansvaret for å drifte observasjonsposten med opptil 8 sengeplasser.  På kvelds/nattevakter er oppgavene til LIS å gå kveldsvisitt på hjerteovervåkningen/medisinsk intensiv samt ha ansvaret for alle nyinnlagte og inneliggende medisinske pasienter. Det er en egen OBS-vakt som har ansvaret for visittgang i OBS-post klokken 08-15 og vaktcallingen 15-18 mens den som har nattevakt går ettermiddagsvisitt på hjerteovervåkningen/medisinsk intensiv.

Overlegevakt har tilstedevakt klokken 08-20 hverdager og frem til kl 15 på helg/helligdager. Etter dette er overlegevakt tilgjengelig for spørsmål på telefon og har utrykningstid 30 minutter ved behov for utrykning/tilsyn av dårlig pasient.

Stillingsstruktur ved Klinikk for medisin Haugesund og Odda

Klinikken ledes av klinikkdirektør, som er en profesjonsuavhengig stilling med rent administrative funksjoner. Overleger og LIS er ansatt i avdelingens 5 seksjoner.

Klinikkoverlege har rådgivende faglig funksjon mot klinikkdirektør og utarbeider vakt/tjenesteplaner for det indremedisinske fagfelt og har ansvar for intern fordeling av legeressurser.

Den øvrige medisinsk-faglige bemanningen i Medisinsk avdeling er som følger: 23 overleger (hvorav 2 konstituerte), 16 LIS og 9 turnusleger. I tillegg er det enkelte konstituerte overleger og LIS-leger som kommer i tillegg for å dekke fravær etc.

Rotasjon og tjenesteplan

Det er rotasjon for LIS-legene første mandag i mars og september hvert år. LIS roterer da mellom avdelingens seksjoner basert på LIS sitt utdanningsbehov og avdelingens driftsbehov.

Utdanningsløpene

Avdelingen har LIS3 utdanning innen følgende spesialiteter: indremedisin, kardiologi, lungemedisin, nyremedisin, endokrinologi, geriatri og gastroenterologi. Fra mars 2019 er det også søkt om å få godkjent utdanning innen hematologi.

Denne utdanningsplanen beskriver løpet for LIS2 indremedisin som utgjør de første 3 år av utdanningen. For en del kandidater og spesialiseringsløp vil det imidlertid være hensiktsmessig å bruke noe av LIS2 tiden på LIS3 utdanning og vice-versa, spesielt ettersom mange velger LIS3 utdanning i løpet av LIS2 indremedisin utdanningsløpet.

Utdanningsplan

De aller fleste LIS ved avdelingen skal ha tildelt læringsmålene til LIS2 indremedisin i Kompetanseportalen ved oppstart (enkelte LIS er på rotasjon fra andre avdelinger som revmatologi, anestesi etc og har utdanningsplan derfra).

Når LIS har bestemt seg for grenspesialitet blir også LIS3 plan tildelt. De aller fleste LIS i avdelingen per februar 2021 vil ønske å fullføre utdanningen etter ny ordning. Sammen med veileder må utdanningskandidaten utarbeide en individuell utdanningsplan som godkjennes av undervisningsutvalget.

Avdelingsarbeid

Utdanningskandidaten roterer mellom sengepostene og dermed mellom seksjonene. Det er 6 mndr rotasjon på hver av postene i avdelingen. Postarbeidet superviseres av overlege alle hverdager. Visittgang sammen med overlege forsøkes gjennomført minst 1 gang pr uke og ellers ved krevende pasienter, ellers skal supervisjonen skje i form av kurvevisitt. Visitt søkes avviklet i tidsrommet 09.15-11.15. Det tilstrebes mest mulig kontinuitet når det gjelder pasientbehandling.

Poliklinikk

Utdanningskandidaten deltar i arbeidet med poliklinikk ved den seksjonen de er tilknyttet ca 4 timer i uken. Overlege skal være tilgjengelig for konferering og alle polikliniske notat blir sendt til overlege for godkjenning inntil LIS godkjennes for å kunne godkjenne dokumenter selv.                           

Fordypning

Fordypningstid er oppsatt i tjenesteplanen. Ettersom sommerplanen avvikles uten fordypningstid er det satt opp 4,5 timer/uke i årets øvrige uker, totalt for året blir gjennomsnittlig 4 timer/uke gitt til fordypning.

Fordypningstiden skal brukes til utarbeidelse av individuell utdanningsplan, selvstudier, forberedelse av internundervisning, læring av praktiske prosedyrer, hospitering ved andre avdelinger/seksjoner for å nå læringsmål man ikke forventer å nå med sin planlagte rotasjon (spesielt vil de fleste ha behov for hospitering ved nevrologi og revmatologi) og gjennomgang av læringsmål i kompetanseportalen.

Mange vil også måtte bruke en del av fordypningstiden på å øve seg på bruk av ultralyd.

Vurdering læringsmål i forhold til tjeneste

Tjenesten som LIS2 ved Medisinsk Avdeling i Haugesund er preget av høy aktivitet og stor bredde. Avdelingen har et nedslagsområde på 110-170.000 personer i de ulike fagfelt og de aller fleste grenspesialiteter er dekket med spesialister.

Tjenesten involverer rotasjon hver 6.mnd og man vil således ha god mulighet til å komme innom de fleste fagfelt i løpet av LIS2 rotasjonen på 3 år. Overlegegruppen har også god breddekompetanse og kan supervisere på de fleste indremedisinske problemstillinger, noe som også gir god breddelæring for LIS2 legene.

Mange kandidater vil imidlertid ønske å starte på LIS3 utdanningsløpet i løpet av de første 3 årene og disse vil i noe større grad måtte bruke fordypningstid etc for å sørge for at man når alle læringsmål.

Enkelte pasientgrupper/prosedyrer er sjeldnere enn andre eller håndteres ofte av andre vaktteam/faggrupper og LIS2 legene må spesielt være observante på at de tilrettelegger tjenesten sin for å nå en del læringsmål, for eksempel ved at en følger en aktuell pasient lenger enn hva en selv har behandlingsansvar for (eksempelvis trombolyse ved hjerneslag), ved at man øver ufarlige prosedyrer på pasienter der man ellers ikke ville gjort dette (eksempelvis ultralyd eller oftalmoskopi) eller ved at man følger aktuelle pasienter på tilsyn fra andre aktuelle spesialiteter. Spesielt gjelder dette følgende læringsmål:

Læringsmål/prosedyre
  • 15 – Hjerneslag – trombolysevurdering, Håndteres ofte av: Nevrologisk team
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 18 – Kramper/epilepsi Håndteres ofte av: Nevrologisk team
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet
  • 23 – ikke-infeksiøse artritter. Håndteres ofte av: Revmatolog ved HSR
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 59 – pleuratapping. Håndteres ofte av: Radiologisk avd / lungeseksjonen
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 62 – urinmikroskopi. Håndteres ofte av: Nyrelege
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 73 – oftalmoskopi v/ akutt hypertensjon.
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet
  • 78 – ultralyd nyre/urinveier. Håndteres ofte av: Radiologisk avdeling
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 79 – akutt GI blødning. Håndteres ofte av: Gastrokir avd / gastrolab
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 109 – mikroskopi bakteriologi. Håndteres ofte av: Mikrobiologisk avd
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 123 – spinalpunksjon. Håndteres ofte av: Geriatrisk seksjon / Nevrologisk avd / Anestesiavd

Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid

  • 137 – nevrologisk undersøkelse hos eldre. Håndteres ofte av: Nevrologisk avd / geriatrisk seksjon
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet
  • 149 – blodutstryk. Håndteres ofte av: Hematolog
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
  • 150 – benmargsaspirasjon. Håndteres ofte av: Hematolog
    Foreslåtte tiltak for kandidaten: Tilrettelegge klinisk aktivitet, hospitering fordypningstid
Følgende prosedyrekrav er gjeldende og må dokumenteres fortløpende i kompetanseportalen:
  • LM 015 Delta i trombolysevurderinger ved akutt hjerneslag. Utføres under supervisjon (antall minimum 5)
  • LM 028 Utføre og tolke arbeids-EKG. Utføres under supervisjon (antall minimum 25)
  • LM 029 Utføre og tolke orienterende ekkokardiografiske undersøkelser. Utføres under supervisjon (antall minimum 50)
    LM 037 Utføre elektrokonverteringer. Utføres under supervisjon (antall minimum 5)
  • LM 050 Tolke spirometri. Utføres under supervisjon (antall minimum 30)
  • LM 058 Utføre taking og tolking av arterielle blodgasser. Utføres selvstendig (antall minimum 100)
  • LM123 Utføre taking og tolking av lumbalpunksjon (minimum halvparten på pasient, resterende på pasient eller simulator). Utføres under supervisjon (antall minimum 10)
  • LM 141 Utføre og tolke mikroskopi av blodutstryk. Utføres under supervisjon (antall minimum 30)

Introduksjon av nye LIS

Ved oppstart i avdelingen følges følgende opplegg:

  • Alle LIS får dokumentene ‘Velkommen til Medisinsk Avdeling’ og ‘Arbeidsoppgaver vakt og andre spesifiserte funksjoner’ som gir en introduksjon til nye leger i avdelingen.
  • Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Med Avd, Nye leger’ tildeles. Denne inneholder direkte linker til de mest sentrale e-læringskurs og prosedyrer.
  • Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Med Avd, MU leger (MTU)’ tildeles. Denne er en utsjekk av at nødvendig opplæring i medisinsk teknisk utstyr er gjennomført.
  • Ved oppstart gis 2 uker hospitering ved kardiologisk avdeling og det tilrettelegges der for opplæring i medisinsk teknisk utstyr og tid til å gjennomføre nødvendig øvrig opplæring.
  • Alle LIS har en følgevakt klokken 12-22 før sin første vakt for opplæring i praktisk vaktarbeid.
  • Veileder tildeles ved oppstart.

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling

Alle LIS får utnevnt en veileder ved tiltredelse. Første møte med veileder bør finne sted så snart som mulig og senest innen 3 uker etter at kandidaten har begynt.

I første møte gjøres kandidatens bakgrunn kjent for veileder ved gjennomgang av individuell utdanningsplan og virksomhetens overordna utdanningsløp gjøres kjent for kandidaten ved å gå igjennom avdelingens utdanningsprogram. Det er satt av tid den første fredag i hver måned klokken 0830-09 for veiledningssamtale mellom kandidat og veileder.

Det vil i tillegg bli avtalt veiledningssamtale mellom kandidat og veileder om det skulle oppstå ekstra behov eller om veiledningssamtalen må flyttes pga fra fravær. Veiledersamtalen skal dokumenteres i kompetanseportalen.

Den individuelle utdanningsplanen sammen med den fortløpende dokumentasjonen i kompetanseportalen skal være utgangspunkt for å følge den faglig progresjonen til LIS.

I tillegg til individuell veiledningssamtale er det hver tredje fredag i måneden satt av tid til gruppeveiledning som p.t. ledes av klinikkoverlege og som dekker emner relatert til journalføring, samarbeid med andre faggrupper og vaktlag, kommunikasjon, etiske diskusjoner og andre emner knyttet til felles kompetansemodul.

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål

For å oppfylle måloppnåelse vil LIS evalueres fortløpende i det kliniske arbeidet. Det vil på bakgrunn av Helsedirektoratets veileder i kompetansevurdering utarbeides og bygges kompetanse på ulike evalueringsmetoder som vil gjøres kjent for LIS og veileder.

Supervisjon vil være hovedfokus for den formative vurderingen og det vil i tillegg etableres et forum (evalueringskollegium) der spesialister samles for systematisk summere LIS legens kompetanse og dokumentere dette i kompetanseportalene. Det legges opp til 4 slike møter i året.

Ved godkjenning av læringsmål er det viktig å vurdere ordlyden i læringsmålet. Det må skilles tydelig mellom kunnskapsmål (kan nås ved litteraturlesing/kurs/internundervisning alene) og ferdighetsmål (krever klinisk tjeneste) og hvilket nivå som kreves på kunnskap eller ferdighet. I tolkningen av læringsmålene kan følgende være veiledende.

Kunnskapsmål
  • Nivå 1: Kjenne til / ha kjennskap til / ha grunnleggende kunnskap om
  • Nivå 2: Ha kunnskap om
  • Nivå 3: Ha god kunnskap om
Ferdighetsmål
  • Nivå 1: Ha kjennskap til hvordan utføre / ha kjennskap til prosedyre
  • Nivå 2: Kunne utføre under supervisjon / beherske / kunne behandle/diagnostisere/utføre
  • Nivå 3: Kunne utføre selvstendig / selvstendig beherske / selvstendig kunne behandle/diagnostisere/utføre
I praksis vil vurderingen av utdanningskandidatene følge følgende rammer:
  1. utdanningskandidatene skal sende inn oppnådde læringsaktiviteter fortløpende til supervisør / veileder.
  2. veileder / supervisør vurderer om de har godt nok grunnlag for å kunne godkjenne læringsaktiviteten.
  3. Når alle læringsaktiviteter er oppnådd sender kandidaten læringsmålet til godkjenning hos den som leder har delegert dette til (normalt veileder).
  4. ved tvil om læringsaktivitet eller læringsmål kan godkjennes må dette diskuteres i evalueringskollegium (arrangeres første onsdag i hver måned). Veileder har ansvaret for å gi tilbakemelding til kandidaten om læringsaktiviteter/læringsmål som ikke ble godkjent og hva som må gjøres for å få godkjenning.

Teoretisk undervisning

Nasjonale/regionale kurs: Alle LIS skal i løpet av sin utdanning delta på de nasjonalt anbefalte kurs for LIS2 indremedisin. Gjeldende avtaleverk er at det skal gis permisjon med lønn to uker per år for godkjente kurs men på grunn av økte kurskrav kombinert med redusert tid til gjennomføring vil dette trolig måtte endres.

Følgende kurs er anbefalte for LIS2 indremedisin: akuttmedisin (nytt kurs), hjertesykdommer, lungesykdommer, fordøyelsessykdommer, nyresykdommer, infeksjonssykdommer, endokrinologi, blodsykdommer, geriatri. 

Strukturert undervisning       
  1. Hver tirsdag, onsdag og torsdag: Undervisning kl. 08.15-08.30 under morgenmøtet. Oppsatte emner fra læringsmålene LIS2 Indremedisin. Planlegges for 40 uker per år.
  2. Hver onsdag lunsj-undervisning kl 1145-1230 strukturert internundervisning. Oppsatte emner fra læringsmålene LIS2 indremedisin. En onsdag i måneden felles-undervisning med revmatologer, hudleger og nevrologer. Planlegges for 40 uker per år.
  3. Annenhver fredag kl 0800-0830 felles legeundervisning med for hele sykehuset og Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Ca 20 ganger per år.
  4. Obligatorisk trening i basal og avansert hjerte/lunge-redning for avdelingens leger 1 gang pr år. Også obligatorisk gjennomgang MTU utstyr 1 gang per år.
  5. Internundervisning i grenspesialiteter der kandidatene deltar på sin seksjon:
  • kardiologi (45 min pr uke),
  • lungesykdommer (45 min pr uke),
  • gastroenterologi (45 min pr uke),
  • endokrinologi (45 min per uke – nasjonalt nettbasert)
  • nefrologi (45 min per uke)
  • hematologi (45 min per uke)
  • geriatri (45 min per uke)

I tillegg kommer seksjonsvise kasuistikkmøter, fagdag etc for å nå kravet om 70 timer undervisning i alle hovedspesialiteter i det indremedisinske fagfeltet.

Felles kompetansemål (FKM)

Gruppeveiledning som gjennomføres månedlig vil i noen grad brukes til å dekke emner i felles kompetansemodul. Selve godkjenningen av felles kompetansemodul som også vil innebære utarbeidelse av aktuell prosedyre/veileder som del i et kvalitetssikrings-/forbedrings- / pasientsikkerhetsarbeid for den kliniske virksomhet vil imidlertid i stor grad foregå i den aktuelle LIS3 utdanningen.

Fra våren 2021 er det også organisert felles internundervisning i Helse Fonna for FKM emner.

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege

Utdanningsansvarlig overlege for LIS2 indremedisin fordeler arbeidet med oppsett av internundervisning, veileder og ferdighetstrening sammen med LIS i utvalget. Klinikkoverlege overser at arbeidet blir gjort og håndterer rotasjon mellom avdelingens seksjoner samt at avdelingens drift i praksis tilrettelegger for god utdanning.

Møter 4 ganger per år. Det er egne utdanningsutvalg i hver LIS3 utdanning, ansvarlige derfra  deltar i møter i LIS2 indremedisin utdanningsutvalg ved behov.

Forskning

Klinikkoverlege leder indremedisinsk forskningsgruppe som har møte torsdag ettermiddag en gang per måned, leger ved avdelingen som deltar i forskning deltar på møtene. For tiden er det 2 stipendiater tilknyttet avdelingen innenfor nyresykdommer i tillegg til at endokrinolog, lungelege og kardiolog også deltar i forskning.

Individuell utdanningsplan

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Simulering og ferdighetstrening

  • Ved oppstart arrangeres AHLR simulering/kurs. Dette arrangeres på ny årlig.
  • Det arrangeres ukentlig AHLR simulering eller simulering av medisinsk akutt team der den LIS som har vakt deltar.
  • Det arrangeres årlig MTU gjennomgang som også involverer noe ferdighetstrening.

Tillitsvalgte

Avdelingen har egen tillitsvalgt for LIS-legene og for overlegene.

Kontakt

Utdanningsansvarlig overlege ved avdelingen.

Sist oppdatert 06.01.2025