Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Gastroenterologisk kirurgi

Spesialitet: Gastroenterologisk kirurgi

Utdanningsvirksomheten

Haugesund sykehus er et sykehus med et lokalt nedslagsfelt på ca. 110 000 innbyggere, med et utvidet nedslagsfelt på ca. 180 000 innbyggere innen spesialistområdet gastroenterologisk kirurgi.

Gastrokirurgisk avdeling er beliggende under Klinikk for kirurgi Haugesund. Det er 29 senger tilknyttet sengepost. Avdelingen har 4 overleger i gastrokirurgi i full stilling. Det er i tillegg en overlege i gastrokirurgi ansatt i en 80% stilling, og en overlege i 20% stilling. Det er en LIS 3 i gastrokirurgi, samt 4 LIS2 tilknyttet avdelingen.

Overlegene deltar i en generell kirurgisk 8-delt vakt med felles vaktordning sammen med urologer og karkirurger. LIS 2 og 3 tilknyttet avdelingen deltar i en 9-delt felles generell kirurgisk vaktordning.

Avdelingen har bred kompetanse innenfor de vanligste sykdommene og tilstandene innen gastroenterologisk kirurgi. I forhold til onkologisk kirurgi har avdelingen stor operativ virksomhet innen kolorektal kreftkirurgi.

Avdelingen ivaretar også et betydelig antall palliative pasienter med gastroonkologiske problemstillinger. Det dreier seg da om alt fra kolorektal kreft, kreft i øvre GI-traktus og kreft i lever, galle og bukspyttkjertel. Avdelingen har et godt samarbeid med både Haukeland Universitetssykehus og Stavanger Universitetssykehus i forbindelse med gastro-onkologiske pasienter.

Avdelingen har også bred kompetanse innen behandling av benigne gastrokirurgisk tilstander og sykdommer. Avdelingen tilbyr operativ behandling for de fleste aktuelle benigne gastrokirurgiske tilstander og sykdommer, både dagkirurgisk og på inneliggende pasienter.  Det utføres i tillegg ca. 120 til 150 bariatriske/metabolske inngrep årlig med preoperativ vurdering, utredning og postoperativ oppfølging.

Innenfor laparoskopisk kirurgi har avdelingen et bredt repertoar med blant annet appendektomier, cholecystektomier, lyskebrokk, ventralbrokk, tarmreseksjoner på bakgrunn av benigne og maligne tilstander, funduplikasjoner, splenektomier, gastroentero-anastomoser, diagnostiske laparaskopier, gastric by-pass og gastric sleeve, samt re-do bariatriske kirurgi.

Kreft i tykk- og endetarm behandles som hovedregel med laparaskopiske kolorektale reseksjoner.

Innenfor den gastroenterologisk kreftkirurgien utredes og behandles kreft i tykk- og endetarm. Kreft i spiserør, magesekk og analkreft primær behandles på Haukeland, men oppfølgingen gjennomføres ved gastrokirurgisk avdeling i Haugesund. Palliativ stentbehandling av striturerende kreft i spiserør og tolfingertarm utføres ved avdelingen i samarbeid med gastromedisinsk avdeling.

Leverreseksjoner, pancreasreseksjoner og de fleste gallegangscancere behandles operativt på Haukeland eller Stavanger Universitetssykehus.  Gastrokirurgisk avdeling har en aktiv holdning til palliativ kirurgi i nært samarbeid med onkologisk avdeling.

Alle pasienter som vurderes med tanke på kirurgisk behandling av kolorektal kreft drøftes på tverrfaglig gastro-onkologisk MDT møte. Pasienter som er under oppfølgende behandling og kontroll drøftes også på MDT møtet dersom det er behov i forhold til eventuell metastasering og residiv.

Avdelingen utfører en rekke endoscopiske prosedyrer. Det dreier seg om bla. gastroscopier inkl. terapeutisk behandling med argongass, sclerosering, blokking, strikkbehandling og stenting , samt EUS.  ERCP med papillotomi, steinekstraksjon, blokking og stentinnleggelse, coloscopi med incisjoner, polyppektomi, blokking og stenting, anal ultralyd samt øsophagal og anal manometri og pH-måling.

4 av avdelingens spesialister i gastroenterologisk kirurgi deltar i 8-delt skopivakt i samarbeid med gastromedisinsk avdeling.

Utdanningsløpene

For generell informasjon, se «overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kirurgi Haugesund sykehus».

LIS 3 vil være fast tilknyttet gastrokirurgisk avdeling og ikke delta i rotasjon på andre avdelinger. Arbeidsoppgavene vil i all hovedsak bestå av postarbeid, poliklinikk, vaktarbeid og operasjonsaktivitet på sentraloperasjon og dagkirurgisk avdeling. Dette er hovedlæringsarenaene, foruten internundervisning, kurs og simulatortrening, som skal ligge til grunn for oppnåelse av læringsmålene.  Man vil ved Haugesund sykehus få dekket de fleste målene i LIS 3.  Enkelte mål kan ikke oppnås ved avdelingen. Dette er i all hovedsak lever- og pancreaskirurgi og malign ventrikkel- og øsofaguskirurgi. Her må LIS 3 ha tilleggstjeneste på 1 år ved gastrokirurgisk avdeling på universitetssykehus.

Introduksjon av nye LIS

For generell informasjon, se «overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kir Haugesund sykehus». LIS vil tildeles en veileder med spesialistutdanning innen gastroenterologisk kirurgi og tildeles en individuell utdanningsplan. Det tilstrebes en oppstarts-samtale med veileder innen tre uker etter tiltredelse, og at LIS i samarbeid med veileder utarbeider en individuell utdanningsplan i løpet av de første 3 månedene ved avdelingen.

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus».

Supervisjonen av LIS er gjennomgående gjennom hele arbeidet som gjøres ved avdelingen. Ved visittgang er det lagt opp til felles previsitt med overlege hver mandag, onsdag og fredag.

Overlegene prøver så godt det lar seg gjøre å gå previsitt sammen med LIS også ut over dette, og ved behov tilstrebes det at overlege er med på selve visitten dersom LIS har liten erfaring eller dersom andre forhold tilsier at der er behov for det. LIS har god tilgang på hjelp av overlegene på avdelingen både til visitt, til konferering og til generelle vurderinger.

LIS deltar på operasjoner der de får supervisjon og instruksjon i kirurgiske prosedyrer. Tildelte operative inngrep tilpasses så langt det er mulig til den enkelte kandidats ferdighetsnivå slik at man sikrer faglig progresjon.

LIS har selvstendig poliklinikk, men det er alltid overlege tilgjengelig for konferering, supervisjon og hjelp til vurdering.

Avdelingen har felles visitt på intensivavdelingen hvor alle overlegene og LIS deltar. Det er felles røntgendemonstrasjon hver morgen etter morgenmøtet.

Avdelingen har også tverrfaglig gastro-onkologisk MDT møte sammen med onkologene, radiologene, og gastroenterologene hver onsdag. Det tilstrebes at LIS deltar. Det avvikles også regelmessige MDT møte med gastroenterologene der IBD pasienter drøftes.

Det planlegges individuelle veiledningssamtaler en gang per måneden som anbefalt. Veiledning ut over dette gjøres på individuelt grunnlag og etter behov i samarbeid mellom veileder og LIS. Det planlegges innføring av vurderingskollegium der overlegene går gjennom alle LIS individuelt med tanke på å vurdere progresjon, behov for tilrettelegging, styrking av kompetanse osv.

Det planlegges at vurderingskollegium skal gjennomføre møter 4 ganger per år, og oppstart i løpet av første halvår 2023.

Avdelingen tilstreber å legge til rette for 4 timer fordypning i gjennomsnitt per uke. Fordypningstid legges inn i avdelingens arbeidsplan, og LIS skal da være fritatt fra andre oppgaver.

LIS oppfordres til deltagelse på kurs, og så langt det er mulig legges det til rette for at LIS får permisjon til å delta på kurs.

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kir Haugesund Sjukehus». LIS vil få oppfølging av veileder månedlig og ved behov, samt vurdering i evalueringskollegium 4 ganger i året. Oppnådde læringsmål (kunnskapsmål og ferdighetsmål) dokumenteres i Kompetanseportalen og godkjennes av veileder, evt. Seksjonsleder.

Teoretisk undervisning

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kirurgi Haugesund Sjukehus». Alle LIS skal i løpet av sin utdanning delta på de anbefalte kurs for LIS 3 i gastrokirurgi.

På avdelingen er det undervisning på morgenmøte på 15-20 min mandag til torsdag og 30 minutt på fredag. Det vil blir gjennomført undervisning i ca. 42 uker i året.  Alle legene på avdelingen, LIS og overleger, er deltagende. Man forsøker å gjennomgå så mange aktuelle tema som mulig i henhold til læringsmål.

Det føres en liste med planlagte undervisninger der legene blir tildelt tema. Dette med tanke på å sikre at alle aktuelle tema gjennomgås i løpet av en regelmessig rotasjon. Det er utdanningsutvalget som organiserer undervisningen og som må sørge for at alle aktuelle tema blir gjennomgått når undervisningslisten blir laget.

Det legges også til rette for at LIS skal kunne reise på kurs og konferanser, der nasjonale kurs prioriteres. Så sant det er mulig med hensyn til forsvarlig bemanning, har avdelingen en praksis der LIS alltid får fri til å dra på kurs og eventuelle aktuelle konferanser. Det oppmuntres aktivt til å delta på kurs.

Felles kompetansemål (FKM)

Klinisk tjeneste vil i all hovedsak danne utgangspunktet for læring innen de felles kompetansemålene. I første omgang klinisk praksis under supervisjon. Dette vil understøttes av andre læringsaktiviteter som e-læring, Individuell veiledning, gruppeveiledning, kurs, internundervisning. 

Arenaer som er aktuelle er tverrfaglige møter, multi-disiplinære team møter (MDT), morbiditets- og mortalitetsmøter (MMM), klinisk etisk komite, pasientsikkerhetsmøter osv.

LIS skal delta i kvalitetssikring-, forbedring-, pasientsikkerhetsarbeid som gjennomføres på sykehuset eller i klinikken, og det vil bli laget en oversikt over aktuelle oppgaver, samt mulighet for selv å foreslå egne kvalitetsforbedringsprosjekt.

Det tilstrebes et samarbeid på tvers av klinikkene med tanke på å oppnå felles kompetanse mål i forhold til etikk, lovverk og forskningsforståelse. Det har tidligere vært organisert felles undervisning og andre læringsaktiviteter for å sikre at alle LIS oppnår disse læringsmålene. Det planlegges at dette skal startes opp på nytt i samarbeid mellom de ulike avdelingen og klinikkene.

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kirurgi Haugesund Sjukehus».

Gastrokirurgisk avdeling har per dags dato ikke et eget utdanningsutvalg men deltar i felles kirurgisk utdanningsutvalg med kar-thorax, urologi og mamma-endokrinkirurgi. En spesialist i gastrokirurgi er utdanningsansvarlig overlege for LIS 3 i gastrokirurgi.

Det vil være regelmessige møter mellom denne og veileder ved behov. Det vil også bli gjennomført vurderingskollegium av LIS 3, som utdanningsansvarlig lege har ansvar for å organisere. Utdanningsansvarlig lege vil være i full drift i klinikken.

Forskning

Avdelingen har per dags dato en spesialist i gastroenterologisk kirurgi som aktivt forsker og er i et PhD-løp.

LIS 2/3 vil inkluderes i kvalitetssikringsarbeid og deler av dette vil kunne knyttes opp mot forskningsavdelingen. Avdelingen deltar også i multisenterstudier, og LIS oppfordres til aktivt å delta også i dette arbeidet.

Det blir gjennomført regelmessig presentasjon av forskingsartikler i forbindelse med internundervising. Det jobbes med etablering av et undervisnings-/utdanningstilbud innen forskningslære i Helse Fonna. Viser til tidligere punkt om felles kompetansemål.

Det blir gitt anledning til å delta i planlagte og pågående forskningsprosjekt, inkludert deltakelse i utarbeiding av forskingsprotokoller som blir utarbeidet i foretaket.

Det er et mål at utdanningskandidaten skal få mulighet til å gjennomføre mindre forskningsprosjekt og/eller kvalitetsforbedringsarbeid. Dette vil dekke kandidatens behov for å oppnå læringsmål knyttet til forskning. FKM LM -13.

Individuell utdanningsplan

Ved tilsetting skal det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS. Utdanningsplanen viser hva LIS skal gjennomføre med tanke på læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer.

Planen baseres på hvor i utdanningsløpet LIS befinner seg, samt eventuelle andre individuelle behov. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Simulering og ferdighetstrening

Gastrokirurgisk avdeling samarbeider med simulatorsenteret og har investert i utstyr for simulering med tanke på ferdigheter innen åpen og laparaskopisk kirurgi.

LIS har fri tilgang til bla. to D-bokser og en Simball Box for laparaskopitrening samt diverse utstyr/modeller for praktisk trening av kirurgiske ferdigheter. Avdelingen oppfordrer til regelmessig simulering.

Det planlegges organisert simulatortrening og regelmessige interne praktiske kurs i kirurgiske ferdigheter.

To ganger i året organiseres det i regi av simulatorsenteret BEST-trening der det drives gruppetrening på traumescenarioer. BEST-treningen gjennomføres på et simulator-rom på sykehuset. Sykehuset sender i tillegg regelmessig team til regionalt arrangerte BEST-kurs med traumetrening og kurs i nødkirurgiske prosedyrer.

Tillitsvalgte

Kirurgisk avdeling har egen tillitsvalgt for LIS og LIS 3 vil falle inn under denne.

Kontakt

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege eller avdelingsleder.

Sist oppdatert 06.01.2025