LIS 3 Fordøyelsessykdommer ved Haugesund sjukehus
Spesialitet: LIS 3 Fordøyelsessykdommer ved Haugesund sjukehus
Utdanningsvirksomheten
Fordøyelsessykdommer er en spesialitet (LIS3) som bygger på LIS 2 i indremedisin. For detaljerte opplysninger om utdanning i indremedisin i Haugesund henvises til «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Gastroenterologisk seksjon har et kombinert gastroenterologisk laboratorium og poliklinikk med tre undersøkelsesstuer, to poliklinikkrom. Sengepost deles med nefrologi i gastro/nefro seksjon. Sengeposten har 10 senger.
Innenfor spesialiteten fordøyelsessykdommer utføres endoskopiske undersøkelser, gastroskopi, coloskopi, ERCP, diagnostiske og terapeutiske, EUS, leverbiopsi, pH, manometri, kapselendoskopi, poliklinisk endoskopisk virksomhet, dagbehandlinger.
Det er for tiden fire ansatte overleger, hvorav tre er spesialister i fordøyelsessykdommer. Det er plass for en til to LIS 3 i spesialisering. Det er mulighet for supervisjon så lenge det er behov i henhold til endoskopi og andre praktiske prosedyrer. Det er også mulighet til supervisjon under poliklinisk virksomhet siden det alltid finnes spesialister tilstede på poliklinikken.
I 2018 ble det utført drøyt 1500 gastroskopier hvorav 140 er terapeutiske, knappe 1400 coloskopier hvorav 323 er terapeutiske. Det ble utført snaue 200 ERCP, 31 kapselendoskopi, 44 EUS, 84 pH impedansmålinger og 57 manometrier.
Utdanningsløpene
For generell informasjon, se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus». Innenfor spesialiteten fordøyelsessykdommer vektlegges endoskopiske prosedyrer. Vi etterstreber at 50 % av ikke-vakttid forlegges på gastroenterologisk laboratorium og poliklinikk, med hovedvekt på endoskopier.
Minimum 12 måneder av tjenesten skal utføres på universitetssjukehus.
Internundervisning planlegges separat for fordøyelsessykdommer, internundervisning i indremedisin kommer i tillegg. Mye av undervisningen er tellende for både indremedisin og fordøyelsessykdommer.
Følgende bolker av læringsmål forventes bli oppnådd under tjenesten på Haugesund sjukehus
- Øvre og nedre endoskopi, selvstendig utførelse
- Endoskopiske terapeutiske prosedyrer, som fjerning av polypper, behandling av etseskader og fjerning av fremmedlegemer, dilatasjon av strikturer, hemostase, strikkligatur. Noen av disse prosedyrer er sjelden i eget foretak og kompletterende tjeneste trengs.
- pH-måling og manometri, pusteprøver (begrenset antall), kapselendoskopi, ascitestapping
- Delta ved ERCP, endoskopisk ultralyd, leverbiopsi.
- Hospitere ved radiologisk og nukleærmedisinsk enhet
- Delta i poliklinisk og sengepostarbeid og selvstendig kunne utrede og behandle pasienter med m.a. inflammatorisk tarmsykdom, leversykdommer, sykdommer i øvre GI-tractus, som ulcus, gastritt mm.
- Kunne utrede og behandle pasienter med IBS, øvrige funksjonelle lidelser, kroniske magesmerter og diarre. Utredning og behandling av hepatitt B og C
- Utredning av kreft i GI-tractus
- Utredning og behandling av akutt lever- og pancreassykdom
- Kunnskap om tynntarmssykdommer
Forventet varighet for å oppnå disse målene er 30 måneder inkl. tjeneste på universitetssykehus. Tjeneste på universitetssykehus forlegges som regel mot slutten av utdanningen.
Ultralydundersøkelse utføres kun i begrenset omfang i vår seksjon og kompletterende tjenes trengs, beregnes bli utført i forbindelse med tjeneste på universitetssykehus.
Introduksjon av nye LIS
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Veileder med spesialistutdanning innen fordøyelsessykdommer tildeles og individuell utdanningsplan lages.
I forhold til utsjekk av at nødvendig opplæring i medisinsk teknisk utstyr er gjennomført, så mangler digital dokumentasjon i Kompetanseportalen, men det jobbes med saken. Manuel dokumentasjon er tilgjengelig.
Supervisjon, veiledning og faglig utvikling
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Det finnes ikke gruppeveiledning innenfor fagfeltet fordøyelsessykdommer. Legene i seksjonen har regelmessige møter sammen med spesialsykepleier innenfor IBD (inflammatorisk tarmsykdom) og Hepatitt C som LIS legen forventes delta i.
Det finnes mulighet å delta i MTD-møter innen GI-kreft sammen med gastrokirurger og radiologer.
Regelmessig veiledning som ved LIS 2 utdanning. I tillegg er det i stor grad supervisjon/ veiledning i forbindelse med utføring av praktiske prosedyrer og poliklinikk, da spesialist og LIS 3 jobber tett sammen
Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Antall møter i evalueringskollegium vurderes forløpende, etter behov.
Oppnådde læringsmål (kunnskapsmål og ferdighetsmål) dokumenteres i Kompetanseportalen og godkjennes av veileder.
Teoretisk undervisning
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Alle LIS skal i løpet av sin utdanning delta på de anbefalte kurs for LIS 3 i fordøyelsessykdommer.
Strukturert internundervisning:
Sammen med generell indremedisin. I tillegg 1-2 x 45 min hver tirsdag. En del undervisning vil gå bort pga vakt og fravær hos LIS, legges derfor til rette for økt undervisning øvrige uker slik at undervisningsmålet oppnås (40 uker/år, til sammen 70 timer/år). Innholdet i internundervisningen vil basere seg på læringsmål i samarbeid med undervisning i LIS 2 indremedisin, samt spesifikke læringsmål LIS 3 fordøyelsessykdommer. Langtidsplan for internundervisning fordøyelsessykdommer er under planlegging
Felles kompetansemål (FKM)
«Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
I forbindelse med opplæring i endoskopi vil det gjennomgås kvalitetssikring av arbeidet og kvalitetsforbedring ved undersøkelser. Også komplikasjoner og hvordan unngå/minke risiko for komplikasjoner gjennomgås.
Det legges til rette for at LIS 3 stimuleres å delta i kvalitetssikrings-/forbedrings- / pasientsikkerhetsarbeid i seksjonen. Dette skjer ved teoretisk undervisning i samband med skopiopplæring og opplæring i MTU, samt å delta i planlagte simuleringsøvinger. I tillegg mulighet for å utarbeide nye prosedyrer eller oppdatere gamle.
Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus» Gastroenterologisk seksjon vil ikke ha eget utdanningsutvalg.
Det vil være regelmessige møter mellom utdanningsansvarlig overlege for LIS 3 i fordøyelsessykdommer og aktuell LIS 3 etter behov for planlegging av utdanningen.
Forskning
Det forekommer p.t. ingen forskningsvirksomhet innen seksjon for fordøyelsessykdommer
Individuell utdanningsplan
Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter.
Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.
Simulering og ferdighetstrening
Alle LIS som skal starte med endoskopi sendes på en dags simuleringstrening i gastroskopi (for tiden til Oslo) og får deretter starte med endoskopi under supervisjon/veiledning.
Enkelt simuleringsutstyr for coloskopi er planlagt å anskaffe. Det planlegges også simuleringsøvelser for personell som arbeider på gastrolab.
Tillitsvalgte
Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 indremedisin Haugesund Sjukehus»
Kontakt
Utdanningsansvarlig overlege eller avdelingsleder