Fødselshjelp og kvinnesykdommer
Spesialitet: Fødselshjelp og kvinnesykdommer
Utdanningsvirksomheten
Avdelingen betjener et befolkningstall på ca. 120.000 mennesker.
Aktivitet i avdelingen 2022
- 1245 fødsler, hvorav de aller fleste risikofødsler i foretaket
- 3600 døgnopphold på obstetrisk sengepost
- 500 døgnopphold på gynekologisk avdeling
- 13400 polikliniske konsultasjoner.
Fødepoliklinikk, diabetes-fødepoliklinikk, tidlig ultralyd, gynekologisk poliklinikk, urogynekologisk poliklinikk, gynekologisk-onkologisk poliklinikk
- 1864 operasjoner på dagkirurgisk avdeling og sentraloperasjon
- 85 polikliniske operasjoner
Fertilitetsavdeling (landets 3. største)
Overgrepsmottak
Vaktordning
2 delt vaktlag. Både LIS og spesialister går i 8-delt rullerende vaktordning. Konstituerte overleger har tertiærvakt av spesialist. 2 spesialister og 1 legespesialist deltar ikke i vaktordningen.
Daglig drift
Kvinneklinikken er seksjonert. Det er laget en arbeidsplan hvor daglige arbeidsoppgaver er fordelt for både LIS og spesialister. Dette betyr at alle legene til enhver tid vet hvilke arbeidsoppgaver som venter. Arbeidsoppgavene for LIS er fordelt etter LIS sitt behov og progresjon
Utdanningsløpene
LIS starter som forvakt på fødeavdelingen sammen med erfaren LIS og spesialist. Sengeposten fungere også som observasjonspost for gravide samt barselpost.
LIS får opplæring i enkel gyn.pol, abort pol og øh.pol. I starten alltid sammen med erfaren LIS eller spesialist. Gradvis overgang til mer avansert gynekologisk poliklinikk, onkologisk poliklinikk, fødepoliklinikk etter naturlig progresjon.
LIS blir tildelt operasjoner i fast rotasjon. I starten blir dagkirurgiske operasjoner prioritert for nye LIS. Gradvis overgang til mer avanserte operasjoner etter naturlig progresjon. Sammen med gynekologiske operasjoner, følger tjeneste på gynekologisk sengepost. Alltid sammen med erfaren LIS eller spesialist i starten.
Målet er at LIS i løpet av en 3,5 års periode skal ha hatt mulighet til å gjennomføre de fleste av læringsmålene som er mulig å gjennomføre hos oss. Dette er inkludert LM GYN 113-118 Reproduksjon og infertilitet: Avdelingen har landets 3. største fertilitetsavdeling. For å oppnå aktuelle læringsmål, avtales hospitering for LIS direkte. Beregnet tid: 2-3 dager.
Avdelingen har avtale med kirurgisk klinikk på Haugesund sykehus om
6 måneders tjeneste på for å oppnå basale kirurgiske ferdigheter og aktuelle læringsmål.
Dette gjelder læringsmål
- GYN 090 Cystoskopere og legge inn suprapubiskkateter
- GYN 091 Rektoskopere
- GYN 096 Kirurgiske komplikasjoner
- GYN 097 Akutt abdomen – differensialdiagnoser
- GYN 098 Pre- og post operativ utredning og behandling
- GYN 099 Suturteknikk/-materiale, teknisk apparatur på operasjonsstuen
- GYN 100 Laparotomi- løsning av adheranser, sutur av tarm og blærerift
- GYN 101 Abcesser, sårrupturer og sårinfeksjoner
Det er til enhver tid 1 LIS som har tjeneste ved kirurgisk avdeling.
Helse Fonna har avtale med Helse Bergen (HUS) og Helse Stavanger (SUS) for at LIS skal kunne gjennomføre resterende læringsmål. Vanlig tjenestetid ved HUS eller SUS for dette er ca 1 år.
Dette gjelder læringsmål:
- GYN 002 Normal fosterutvikling
- GYN 004 Pregestsjonell diagnostikk, deltatt på 2 konsultasjoner med genetisk veiledning
- GYN 008 Blodstrømsmåling i ductus venosus
- GYN 026 Truende preterm fødsel
- GYN 046 Vaginal seteforløsning
- GYN 047 Forløse flerlingesvangerskap
- GYN 068 Fistelutreding og behandling
- GYN 107 Ovarialcancer, endomteriecancer, cervixcancer, vulvacancer
- GYN 110 Palliativ behandling- når avslutte behandlingen
Tjeneste ved HUS eller SUS avtales etter behov. Det er stort sett til enhver tid en LIS som har sentraltjeneste ved HUS og/eller SUS.
Introduksjon av nye LIS
Ny LIS får første dag tildelt veileder, utdanningsplan i kompetanseportalen, hefte med oversikt over nødvendig informasjon om avdelingen, overordnede rutiner og overordnet oversikt over utdanningsforløpet. Veileder tar initiativ til første samtale, vanligvis i løpet av 2 uker.
Ny LIS går i starten sammen med annen LIS eller spesialist på alle arbeidsoppgaver. I starten vektlegges arbeid på fødeavdelingen med tanke på vaktarbeid. Det legges til rette for 1-2 følgevakter før ny LIS går inn i vanlig vaktturnus. Det settes av tid i timeplanen for undervisning i CTG og STAN, systematisk opplæring i ultralyd og gjennomgang av programmet «Trygge hender». Etter hvert overgang til selvstendig poliklinikk, men spesialist alltid tilgjengelig ved behov.
Ny LIS tildeles operasjoner etter fast rotasjon, alltid sammen med spesialist.
Supervisjon, veiledning og faglig utvikling
Supervisjon er fast organisert slik at navngitt spesialist alltid kan nås når LIS har behov for det. Hver LIS får tildelt en veileder ved ansettelse. Det er satt av fast tid til veiledning med egen veileder 1 gang annen hver måned.
Øvrig individuell veiledning avtales mellom veileder og LIS slik at veiledning gis til sammen 1 gang hver måned. Gruppeveiledning er fastsatt i timeplanen 1 gang pr måned. Det er satt av minimum 4 timer til fordypning for hver LIS hver uke. LIS deltar på internundervisning 2 ganger i uken og felles undervisning for alle legene på sykehuset hver 14 dag. Det legges til rette for at LIS kan delta på MDT.
Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål
Veileder har gjennomgang med LIS om progresjon av læringsaktiviteter og læringsmål i kompetanseportalen. LIS dokumenterer fortløpende i kompetanseportalen når læringsaktiviteter er utført og sender til spesialist som har supervisert under aktuelle læringsaktivitet for vurdering og evt godkjenning.
Når alle læringsaktivitetene er oppnådd, sender LIS læringsmålet til vurdering og godkjenning hos leder. Ved tvil om læringsmålet er oppnådd eller ikke, diskuteres dette i overlegekollegiet som møtes en gang i måneden. LIS får deretter tilbakemelding fra sin veileder om hva som evt må forbedres for at læringsmålet skal godkjennes.
Teoretisk undervisning
Det er internundervisning på avdelingen 2 ganger i uken: onsdag kl. 0830-09.00 og fredag kl. 08.30-09.30
Undervisningen er satt opp for et halvt år av gangen med hvem som er ansvarlig for undervisningen og hvilke temaer som gjennomgås. Alle legene, både LIS og spesialister, bidrar i undervisningen. Temaene er tilknyttet læringsmålene i kompetanseportalen.
Det er undervisning for alle legene på sykehuset hver 14 dag,
fredager kl. 08.00-08.30. Alle avdelingene bidrar til denne undervisningen.
Til sammen er det undervisning 1,5-2 timer hver uke. Til sammen utgjør dette 70 timer/år.
Alle LIS informeres om anbefalte kurs i spesialiseringen. Fordelingen av nasjonale kurs til LIS gjøres i hovedsak for et halvt år av gangen slik at det sikres at alle LIS får deltatt på kurs. Det legges til rette for at LIS kan delta på mindre kurs ved behov
Felles kompetansemål (FKM)
Læringsmålene i Felles kompetansemål FKM-LM 04-74 dekkes på følgende måter:
Det er satt av fast tid for gruppeundervisning i FKM i internundervisningen som legges for et halvt år av gangen. Undervisningen i FKM er 1 gang i måneden. Dette er for vår avdeling organisert sammen med LIS på barneavdelingen.
Kvalitetssikring- forbedring- og pasientsikkerhetsarbeid tas fortløpende opp på møter. LIS knyttes til arbeid med handlingsplaner og rapporter sammen med spesialist.
Det legges til rette for at LIS skal delta på kurs som «Administrasjon og ledelse», «Sakkyndighetsarbeid», basiskurs i felles kompetansemål, kommunikasjonskurs, veilederkurs osv
I tillegg dekkes læringsmålene gjennom veiledningstimer og selvstudium
Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege
Utdanningsutvalget består av 1 LIS og 2 overlege. Utdanningsansvarlig overlege er for tiden konstituert overlege
Forskning
Helse Fonna har en stor forskningsavdeling med 28 ansatte, med 25 aktive prosjekter der foretaket er hovedansvarlig. Helse Fonna har som målsetting å ha forskning og innovasjon av god kvalitet i alle kliniske enheter. Vi arbeider for å knytte til oss overleger med PhD til gynekologisk avdeling for å øke forskningskompetansen på avdelingen. Avdeling oppfordrer og vil legge til rette for at LIS kan delta i klinisk forskning.
Individuell utdanningsplan
Ved ansettelse vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder
Simulering og ferdighetstrening
Simuleringstrening gjennomføres fast hvert halvår. LIS prioriteres. 1 spesialist har ansvar for ferdighetsprogrammet “Trygge hender”, og alle LIS får gjennomgang av dette programmet. Det finnes et føde-fantom tilgjengelig for dette programmet. Fantomet bruket også til kontinuerlig veiledning i forbindelse med forløsninger på vakt. Det er i tillegg 2 laparoskopi-simulatorer (D-Box og LapSim) lett tilgjengelig og brukes på vakt.
Tillitsvalgte
LIS har egen tillitsvalgt som har møter med LIS gruppen ca. 2 ganger i semesteret. Tillitsvalgt kan nås pr telefon eller epost av LIS. Tillitsvalgt av overlegene har tett kontakt med tillitsvalgt fra LIS.
Kontakt
For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege.