Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Endokrinologi - Haugesund sjukehus, LIS3

Spesialitet: LIS3 endokrinologi Haugesund sjukehus, Helse Fonna 

Utdanningsvirksomheten  

Utdanningsvirksomheten skal sørge for at utdanningen av legespesialister skjer innen fagligforsvarlige rammer og på en måte som sikrer tilstrekkelig kvalitet og gjennomstrømning i utdanningsløpet. Det skal lages en overordnet utdanningsplan for den enkelte spesialitet som angir hvordan virksomheten vil sikre at leger i spesialisering kan oppnå læringsmålene. Formålet med den overordna utdanningsplanen for hver av spesialitetene er å beskrive oppbygning og rekkefølge for hele utdanningsløpet i spesialiteten, inkludert spesialiserings- /suppleringstjeneste.  

LIS 3-utdanningen i endorkinologi bygger på Utdanningsplan LIS 2 indremedisin. Disse utdanningsforløpene må derfor sees i sammenheng. Vaktarbeid, organisasjon, administrasjon vil også være felles for LIS 2 Indremedisin og LIS 3 i Haugesund.  

Forandringer i overordnede planer vil derfor medføre forandringer både for LIS 2 Indremedisin og LIS 3 endokrinologi. Forandringer og oppdateringer er en kontinuerlig prosess. For å sikre gjennomgående oppdaterte planer mellom LIS 2 Indremedisin og utdanningsplanen LIS 3 endokrinologi Helse Fonna; Haugesund sjukehus har vi valgt å vise til Utdanningsplan Helse Fonna LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus for det som er felles i den videre beskrivelse av LIS 3 endokrinologi.  

Aktuell tjenesteplan for LIS2/3 Medisinsk avdeling er å finne i Utdanningsplan LIS2 Indremedisin Haugesund sjukehus. “S” i planen er tjeneste på dagtid i seksjonen der LIS hører til, og fordeles mellom sengepost- og poliklinikktjeneste.  

Ettersom endokrinologi i hovedsak er et poliklinisk fag, der størstedelen av læringsmålene vil oppnås i poliklinisk tjeneste, har LIS3 endokrinologi en betydelig større del av sin tjeneste i poliklinikk enn i sengepost. Man tilstreber også at LIS3 endokrinologi, har noe redusert del av sin tid i vakttjeneste (oftest 50% vakttjeneste), av samme hensikt, å få tilført tid i endokrinologisk seksjon; å oppnå læringsmål i den elektiv poliklinisk drift. 

Hele LIS 3 endokrinologi kan ikke gjennomføres i Helse Fonna. Fagavtale om 1 år suppleringstjeneste er derfor inngått med endokrinologisk seksjon, Haukeland universitetssjukehus (HUS), Bergen.  

Målsetningen med utdanningsvirksomheten er å gi kandidaten ferdighet og innsikt i utredning og behandling av endokrinologiske sykdommer. Dette oppnås ved å: 

  • Legge til rette for at utdanningskandidatene får en god og målrettet LIS 3 utdanning i endokrinologi. 
  • Legge forholdene til rette for oppnåelse av læringsmål knyttet til LIS 3 endokrinologi. 
  • Integrere spesialistutdanningen i driften av avdelingen med mål å kombinere god utdanning med god drift. 

Viser forøvrig til Overordnet utdanningsplan LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus. 

Spesifikt for LIS 3 endokrinologi Helse Fonna, Haugesund sjukehus 

Haugesund sjukehus, Helse Fonna fikk første gang godkjenning til tellende tjeneste i endokrinologi med 1 ½ år høsten 2011. Dette ble tidligere omtalt gruppe II-teneste. 

Målsetningen for denne utdanningsvirksomheten er å gi kandidaten ferdighet og innsikt i utredning og behandling av endokrinologiske sykdommer. Det gjelder både i sengepost og poliklinikk. I all hovedsak blir utredning og behandling gjort ved poliklinikken (endokrinologisk poliklinikk og svangerskapspoliklinikk for kvinner med diabetes mellitus). 

De siste årene har vi hatt ca 3500 konsultasjoner fordelt på hele det diagnostiske spekteret innen endokrinolgi, men hovedvekt på diabetes mellitus type 1, diabetes mellitus type 2, svangerskapsdiabetes, tyreoideasykdommer, kalsiumforstyrrelser, hypofyse- og binyretumores.  

Andre diagnoser (Cushings syndrom, akromegali) er sjeldnere, men de er ofte en differensialdiagnose der det blir gjort full utredning før konklusjon. 

 Våre utdanningskandidater deltar i generell medisinsk vakttjeneste, som tilstedevakt bak LIS1 og med overlege i bakvakt. 

For tjenesteplan LIS2/LIS3 vises det til Utdanningsplan Helse Fonna LIS 2 Indremedisin Haugesund sjukehus under punktet «Rotasjon og tjenesteplan».  

Ved poliklinisk tjeneste LIS3 Endokrinologi, vil innholdet være endokrinologiske problemstillinger. Ved sengeposttjeneste, der vår seksjon deler fagfelt med infeksjon, vil en  mindre del av de innlagte pasientene være rent endokrinologiske, resten infeksjon og generell indremedisin. Endokrinologiske problemstillinger som bidiagnoser er imidlertid hyppig, spesielt diabetes mellitus type 2, og derfor vil den generelle indremedisinske tjenesten i stor grad bidra til å dekke dette læringsmålet.  

Generell vakttjeneste vil bidra til å dekke læringsmål LIS3 Endokrinologi viet for eksempel akutte diabetiske komplikasjoner, væske- og elektrolyttforstyrrelser (LM 003, LM 007, LM 021, LM 027), delvis også LM 011, 028 og 043. 

Personelloversikt 

Pr idag har vi to spesialister i indremedisin og endokrinologi (godkjente i gammel ordning)  i tillegg en overlege i generell indremedisin med svært lang erfaring innen endokrinologi. Antall utdanningskandidater vil man anslå til 1-2 pr år.    

Vi har per nå fem diabetessykepleiere i tilsatmmen 3.5 stillinger, derav går 20 % til diabeteskurs type 1 og type 2.  Til sjukehuset er tilknyttet klinisk ernæringsfysiologer, ingen er fast knyttet til diabetesteamet, men blir nyttet etter behov. 

Fotterapeut arbeider ved diabetespoliklinikken i 20 % sammen med sykepleier i 20 %. 

Lokaliteter 

Sengepost: Endokrinologiske leger (overleger/LIS) driver felles sengepost (9 senger) med infeksjon og generell indremedisin. Det er til enhver tid inntil tre pasienter innlagt for tilstander der hoveddiagnosen er innen endokrinologi. Det meste av disse er diabetesrelaterte problemstillinger. 

Kritisk syke (f.eks ketoacidose eller alvorlig hyponatremi) som ikke trenger respiratorbehandling blir behandlet på vår MIO (Medisinsk intermediærovervåking). Våre LIS3 Endokrinologi er i fast rotasjon til MIO og deltar i behandlingen av pasientgruppen der, i tillegg til erfaring med dette fra vakttjeneste.  

Poliklinikk: Endokrinologisk poliklinikk er i lokaler sammen med infeksjon, nefrologi og hematologi. Det er eget rom for diabetisk fotsårbehandling/fotterapeut. 

Hjerte -, lunge- og gastroenterologisk poliklinikk er i egne lokaler. 

Endokrinologiske funksjonstester: 

Det blir regelmessig utført saltvannsbelastning, synacthentest, liten deksametson-suppresjonstest, måltidsbelastning ved hypoglykemi, glukosebelastning for utredning av akromegali, tørstetest og Arginin-copeptintest. 

Andre funksjonstester i mindre omfang;  insulin-hypoglykemitester, LH-RH-test, CRH-test. 

Testene gjennomføres på vår medisinske dagenhet som er felles for hele medisinsk avdeling. 

Utdanningsløpene   

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus  

Spesifikt for LIS 3 endokrinologi Helse Fonna, Haugesund sjukehus 

For spesialiteten LIS 3 endokrinologi oppnås de fleste læringsmål i Haugesund, men 1 års tjeneste for å oppnå spesifikke læringsmål er avtalt med regionsykehuset (HUS).  

Viser til fagavtaler mellom Helse Fonna og Helse Bergen, HUS.  

Læringsmål som må godkjennes i sentral tjeneste, jf fagavtale med HUS, er LM  17, 18, 20, 22, 23, 25, 30 og 33. 

Spesifikt for enkelte læringsmål 

Diabetes i svangerskap (LM-009) ivaretas i vår seksjon i nært samarbeid med gynekolog. Det er satt av en dag pr uke til konsultasjoner for kvinner med diabetes i svangerskap. Diabetessykepleier bistår i arbeidet. Volumet av svangerskapdsdiabetes er stort.  

Man følger til enhver tid ca fem gravide kvinner med pregestasjonell diabetes mellitus type 1. Man har også regelmessig oppfølging av disse kvinnene i barseltiden på fødeavdelingen og rådgir kvinner med svangerskapsdiabetes videre postpartum.  

Som ledd i diabeteskontroller hos kvinner med diabetes mellitus type 1, drøftes regelmessig graviditetsønsker/-planer og tiltak/behandling ved planlegging av graviditet.  

Diagnostikk av forstyrrelser i elektrolytt- og vannbalanse (LM-021) er en hyppig forekommende problemstilling i vår medisinske avdeling. Utdanningskandidatene får dette rikelig dekket gjennom indremedisinsk tjeneste på sengeposter og i vaktsituasjonen. Hypofysære problemstillinger relatert til dette,  dekkes i hovedsak via poliklinisk tjeneste for LIS3 Endokrinologi og via endokrinologiske funksjonstester i vår dagenhet.  

Kunnskap om endokrine årsaker til overvekt (LM-023) tilegner man seg gjennom teori (kurs/undervisning/selvstudium) og klinisk tjeneste, og vil dekkes i vår seksjon.  Utredning før overvekstoperasjon vil også dekkes i poliklinisk tjeneste. Tverrfaglig arbeid på overvektspoliklinikk vil måtte dekkes av sentral tjeneste ved universitetssjukehus, jf  fagavtale med HUS. Oppfølging etter overvektsoperasjoner vil dekkes i eget foretak gjennom hospitering ved gastrokirurgisk seksjon i Haugesund, som regelmessig utfører overvektskirurgi.  

Kunnskap om komplikasjoner etter bariatrisk kirurgi vil også dekkes i eget foretak gjennom samarbeid med gastrokirurgisk seksjon og teoretisk tilnærming. Man får også regelmessig henvist pasienter til endokrinologisk vurdering med denne problemstilling, i hovedsak vitamin D-mangel og postprandial hypoglykemi sekundært til overvektskirurgi. Sistnevnte problemstilling synes økende, og vurderes/utredes relativt hyppig i vår poliklinikk.  

Osteoporose (LM-024), dekkes av klinisk tjeneste ved vår poliklinikk. Denne problemstillingen blir i hovedsak henvist til og ivaretatt av endokrinologisk seksjon i Helse Fonna.  

Endokrin oftalmopati/samarbeid med øyelege (LM-025) må i hovedsak dekkes i sentral tjeneste, jf samarbeidsavtale med HUS. Det er dessverre ikke etablert samrabeidsforum for denne probemstillingen med øyeleger i Helse Fonna. Ved behov for oftalmologisk vurdering ved Graves sykdom, er vår erfaring at pasientene blir best ivaretatt ved Universitetsjukehus. Jfr. fagavtale med HUS. 

Utredning, diagnostikk og behandling av arvelige dyslipidemier (LM-041) vil man kunne tilegne seg gjennom kurs/internundervisning/selvstudium og klinisk tjeneste. Læringsmålet vil utfra dette dekkes i vårt foretak.  

 Fagets målbeskrivelse og læringsmål er ivaretatt ved nært samarbeid mellom endokrinolog /indremedisiner og utdanningskandidat både på sengepost, poliklinikk og ved de forskjellige prosedyrer. Endokrinolog/indremedisiner vil til enhver tid være tilgjengelig for utdanningskandideten for fortløpende supervisjon i det daglige arbeidet.  

Endokrinolog/indremedisiner går gjennom polikliniske notat med utdanningskandidaten og kontrasignerer før notatet blir sendt ut.  

Det er satt av en time pr uke for veiledning og supervisjon for LIS3 endokrinologi. Veileder er spesialist i indremedisin og endokrinologi. En time pr uke er satt av til vurdering av henvisninger, LIS3 sammen med overlegegruppen i seksjonen. Man får også på denne måten kvalitetssikring og supervisjon. 

Medisinsk avdeling har stor aktivitet i form av tilsyn ved andre avdelinger. Det er vaktlaget i avdelingen som har hovedansvar for dette, men fagspesifikke tilsyn delegeres oftest til spesialister/LIS3 i det aktuelle fag. Slik fordeling og drøfting rundt tilsynsforespørsler foregår daglig i avdelingens morgenmøte og oppgavene tildeles den enkelte, da inkludert LIS3 Endokrinologi. 

LIS3 følger kursplan LIS2 indremedisin og LIS3 endokrinologi. LIS3 endokrinologi får også mulighet til å delta i andre nasjonale fagmøter, dette må naturligvis i noen grad vurderes opp mot avdelingens drift. Man tilstreber at LIS3 også får mulighet til å delta på en internasjonal kongress (ECE eller EASD) i løpet av sitt utdanningsløp.  

I endokrinologien er det lite praktiske ferdigheter som skal læres, men regelmessig supervisjon og plenumsdiskusjon basert på kasuistikker, i tillegg til formalisert undervisning, diskusjon og veiledning, er sentrale elementer i utdanningen.    

0pplæring i bruk av insulinpenner, insulinpumper og kontinuerlig glukosemåling skjer i tett samarbeid med diabetessjukepleier og endokrinolog/indremedisiner. 

Introduksjon av nye LIS   

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus 

Spesifikt for LIS 3 endokrinologi Helse Fonna, Haugesund sjukehus 

LIS 3 er integrert del av LIS 2. Ved oppstart i endokrinologisk seksjon introduseres nye LIS2/LIS3 til seksjonen ved to uker opplæring i poliklinisk arbeid/prosedyrer sammen med endokrinolog/indremedisiner uten at LIS har egne pasienter. Dette for å lære hvordan vi nytter NOKLUS fagsystem, en innføring  i kommunikasjon og tilnærming til endokrinologiske problemstillinger, i tillegg til samabeid med andre faggrupper. 

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling 

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus 

Spesifikt for LIS 3 endokrinologi Helse Fonna, Haugesund sjukehus 

Som anført i flere av avsnittene over, foregår fortløpende og daglig supervisjon i det kliniske arbeidet.  

I tillegg er det satt av tid til strukturert veiledning, individuell som beskrevet over, dessuten månedlig gruppeveiledning for strukturert gjennomgang av Felles kompetansemål, FKM. Ansvaret for dette er fordelt mellom Utdanningsansvarlige overleger i avdelingen. 

Veiledere deltar i obligatoriske veilederkurs som regelmessig arrangeres i Helse Fonna.  

Pasienter med binyre- og hypofysetumores blir primærutredet ved vår seksjon. Det arrangeres månedlige fellesmøter (Multidisiplinært team, MDT-møter) i Helse Vest (Helse Stavanger, Helse Fonna, Helse Bergen og Helse Førde), der endokrinologer i samarbeid med radiolog og nevro-/endokrinkirurg diskuterer kasus som er aktuelle for ytterligere utredning eller kirurgi. Kirurgiske inngrep foregår på HUS.  

MDT-møter kvalitetssikrer pasientbehandlingen vurderes å være en svært god læringsarena vedkommende disse tilstandene. I tillegg deltar avdelingen i nasjonale hypofyse-/binyremøter, der kompliserte kasusitikker drøftes i nasjonalt endokrinologforum. Dette er også beskrevet under avsnitt “Teoretisk undervisning” under.  

Som beskrevet, må utdanningskandidatene  følge anbefalte kurs LIS3 Endokrinologi som skissert i læringsmålene, og får innvilget permisjon med lønn for dette.  

 LIS3 endokrinologi får også mulighet til å delta i andre regionale og nasjonale fagmøter.  

Helse Fonna arrangerer hvert år “Vestnorsk Endokrinologimøte”, der endokrinologer og LIS3 Endokrinologi i Helse Vest (Helse Førde, Helse Bergen, Helse Stavanger og Helse Fonna) møtes for faglig utveksling.  Man tilstreber at LIS3 også får mulighet til å delta på en internasjonal kongress (ECE eller EASD) i løpet av sitt utdanningsløp.  

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål  

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus 

Teoretisk undervisning  

For undervisningsopplegg LIS2 Indremedisin, vises det til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund Sjukehus 

Vedlagt oversikt.  

Spesifikt for LIS 3 endokrinologi Helse Fonna, Haugesund Sykehus 

Internundervisningen legges opp slik at den dekker de læringsmål der undervisining er læringsaktivitet, og skal dekke behovet for internundervisning i løpet av tjenestetiden. Det utarbeides lister over interundervisning med tema og hvilke læringsmål som dekkes. Disse listene blir oppdatert halvårlig. 

  • endokrinologi hver tordag 12.00-13.00. Man følger nasjonal nettundervisning i endokrinologi, der også vår seksjon bidrar med innlegg en gang årlig, egen plan foreligger. Omtrent hver andre torsdag, har vi lokal undervisning med eget oppstt tema. Undervisningen går over 40 uker pr. år, totalt 40 timer pr. år.  
  • Diabetes hver 2.tirsdag 45 minutt fellesundervisning  med diabetessykepleiere. 20 uker pr. år, totalt 15 timer pr. År. 
  • Øvrige tirsdager 30 minutt møte til kasusdiskusjon, der man i forkant forbereder pasientkasuistikker for plenumsdiskusjon. 20 uker pr. år, totalt 10 timer pr. år.  
  • Hver 4.torsdag nasjonalt nettbasert møte for kasuistikker innen hypofyse og binyre, 60 minutt. 10 ganger pr. år, totalt 10 timer pr. år. 

Total undervisningstid er således 75 timer pr. år. 

Felles kompetansemål (FKM 

Felles kompetansemål LIS 2/3– plan for gjennomføring, Helse Fonna HF 

Læringsmålene i Felles kompetansemål skal i hovedsak oppnåas gjennom klinisk praksis. 

I tillegg er internundervising (avdelingsvis og felles), individuell veiledning og gruppeveiledning aktuelle læringsaktiviteter. 

Andre læringsaktivteter for oppnåelse av spesifikke læringsmål i FKM: 

  • Nasjonalt kurs «Administrasjon og ledelse» skal dekke helt eller delvis læringsmål FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 51, 59, 60, 70, 71, 72, 73 og 74. Anbefalt mot slutten av LIS 3-løpet.  
  • Nasjonalt kurs i sakkyndighetsarbeid skal dekke deler av læringsmål FKM-46 og 47. Nettkurs, kan gjennomføres når som helst i løpet av utdanningen. 
  • Regionalt basiskurs i regi av RegUt Helse Vest, 2 dagar i hhv. Bergen og Stavanger, skal dekke helt eller delvis læringsmål FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 70, 71, 72, 73 og 74. Tas forslagsvis i løpet av 2.utdanningsår 
  • Veilederkurs (3 trinn) blir arrangert lokalt, og skal dekke læringsmål FKM-20.Prosjektoppgave etter mal frå RegUt Helse Vest skal dekke helt eller delvis læringsmål FKM-32, 34, 41, 42, 43 og 46. Bør gjennomføres i løpet av 3.-4.utdanningsår. 
  • Helse Fonna arbeider har etablert kurstilbodet «Fire gode vanar», som vil dekke hele eller deler av læringsmål FKM-13, 19, 21, 22, 23, 33 og 55. Når dette er etablert, bør det tas tidlig i utdanningsløpet, forslagsvis første utdanningsår. 

Det legges også til rette for at utdanningskandidaten deltar i kvalitetssikrings- / forbedrings- / pasientsikkerhetsarbeid for den kliniske virksomheten på avdelingen og poliklinikken i hverdagen gjennom supervisjon, ved veiledermøter og oppsatte avdelingsmøter.    

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege 

Utdanningsutvalg i medisinsk avdeling. 

Utdanningsansvarlig overlege for LIS 2 indremedisin fordeler arbeidet med oppsett av internundervisning, veileder og ferdighetstrening sammen med LIS i utvalget. Klinikkoverlege overser at arbeidet blir gjort og håndterer rotasjon mellom avdelingens seksjoner samt at avdelingens drift i praksis tilrettelegger for god utdanning. 

I tillegg eget utdanningsutvalg som ivaretar LIS 3 endokrinologi  

Forskning  

Spesialist i indremedisin og nefrologi leder indremedisinsk forskningsgruppe.  

Leger ved avdelingen som deltar i forskning deltar på møtene. For tiden er det tre stipendiater tilknyttet medisinsk avdeling, i tillegg til at endokrinolog, lungelege og kardiolog også deltar i forskning. Det blir gjennomført regelmessig presentasjon av forskingsartikler i forbindelse med internundervising.  

Det blir arbeidet med etablering av et undervisnings-/utdanningstilbud innen forskningslære i Helse Fonna. Det blir gitt anledning til å delta i planlagte og pågående forskningsprosjekt, inkludert deltakelse i utarbeiding av forskingsprotokoller som blir utarbeidet i foretaket.  

For øvrig; Sammen med kirurgisk avdeling og Haukeland Universitetssjukehus deltar vi i studie(r) på syklige overvekt. 

Vi har også samarbeid med Registeret for organspesifikke autoimmune sykdommer (ROAS) ved Haukeland Universitetssjukehus. 

Vi er og bidragsytare til NOKLUS Diabetesregister (Nasjonal diabetesregister for voksne) 

Vi har også i perioder tatt på oss oppdragsforskning. 

Individuell gjennomføringsplan    

Sammen med veileder og seksjonsleder skal utdanningskandidaten ved ansettelse utarbeide en individuell gjennomføringsplan, som skal inneholde plan for gjennomføring av spesialiseringsløpet, inkludert tidspunkt for tjeneste på andre sjukehus. Planen skal godkjennes av undervisningsutvalget. 

Simulering og ferdighetstrening  

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus. 

Tillitsvalgte  

Viser til Utdanningsplan Helse Fonna - LIS2 indremedisin Haugesund sjukehus.  

Kontakt  

Utdanningsansvarlig overlege ved medisinsk avdeling, utdanningsansvarlig endokrinologi eller avdelingsleder og utdanningskoordinerende overlege. 

Sist oppdatert 06.01.2025