Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Bryst- og endokrinkirurgi

Spesialitet: Bryst- og endokrinkirurgi

Utdanningsvirksomheten

Haugesund sykehus ligger under Helse Fonna og er et sykehus med et lokalt nedslagsfelt på ca. 110 000 innbyggere, med et utvidet nedslagsfelt på ca. 180 000 innbyggere, innen spesialistområdet bryst- og endokrinkirurgi.

Mammae/endokrinkirurgi er beliggende under Kirurgisk avdeling, og deler lokalisasjon med kar/thorax. Tilknyttet avdelingen er det et fullverdig Brystsenter med screening og kliniske pasienter. Det utføres ukentlige multi-disiplinære team (MDT) møter med onkolog, mammae radiolog, mammae kirurg, patolog, mammae radiograf og koordinator/fagsykepleier ved Brystsenteret tilstede.

Bryst- og endokrinkirurgi ved Haugesund sykehus har 2 overlege med spesialiteten. Det ene er fast vikar fra HUS som kommer en gang per mnd. I tillegg til mamma/endokrinkirurg er vedkommende i tillegg spesialist i plastikk kirurgi.

Det er 2 LIS som er tilknyttet mammae/endokrinkirurgi og kar/thorax, men ingen LIS 3 per dags dato.

Det utføres om lag 140 brystkreft operasjoner per år (2021 - 163 inngrep, 2022 - 138 inngrep). I tillegg utføres det benigne mammae kirurgi operasjoner som dagkirurgi. Totalt er det i overkant av 200 mammae operasjoner årlig.

Kirurgisk avdeling utfører alle onkoplastikk inngrep på nivå 1, samt primær rekonstruksjon med protese. Da avdelingen hadde fast ansatt plastikkirurgi utførte en også enkelte nivå 2 plastikker. Denne pasientgruppen henvises nå til Haukeland universitetssjukehus (HUS). På litt sikt legges det opp til å ansette ny plastikk kirurg.

Kirurgisk avdeling utfører benigne/diagnostiske thyroidea operasjoner. I gjennomsnitt utføres det 30 operasjoner per år. Avdelingen har og egen thyroideapoliklinikk.

Det er to dedikerte radiologer og mammae/endokrinspesialist som er ansvarlig for poliklinikken.

Kirurgisk avdeling disponerer 1 operasjonsstue to dager i uken og en operasjonsstue 3 dager annen hver uke. I tillegg disponer avdelingen operasjonsstue en til to dager per måned på dagkirurgisk enhet. Avdelingen disponerer sengepost med 8 senger.

Utdanningsløpene

For generell informasjon, se «overordnet utdanningsplan LIS 2 generell kir Haugesund sykehus. LIS 3 vil startes etter endt LIS 2 forløp, (rotasjon mellom urologisk, gastrokirurgisk og kar/thorax og bryst- og endokrin). BEK læringsmål delvis kan oppnås gjennom tjeneste ved Stord sjukehus for FKI-læringsmål.
Det vil være behov for 18 mnd. sentraltjeneste ved bryst- og endokrinkirurgisk avd. på HUS. Se fagavtale mellom Helse Fonna og HUS.

Introduksjon av nye LIS

For generell informasjon, se «overordnet utdanningsplan LIS 2 kir Haugesund sykehus».

LIS vil tildeles en veileder med spesialistutdanning innen bryst- og endokrinkirurgi, og tildeles en individuell utdanningsplan. Det tilstrebes en oppstartsamtale med veileder innen tre uker etter tiltredelse.

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling.

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 kir Haugesund Sjukehus» Supervisjonen av LIS er gjennomgående gjennom hele arbeidet som gjøres ved avdelingen. LIS 3 får tildelt veileder ved avdelingen ved ansettelse.  Veiledningsmøter vil være som anbefalt hver mnd.

Supervisjon og oppfølging skjer på daglig basis gjennom aktivitet på avdelingen. Læringsarenaene vil være post, poliklinikk og operasjonsstue. LIS 3 vil være deltagende på avdelingens ukentlige MDT sammen med patolog, radiolog og onkolog.

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 kir Haugesund Sjukehus». LIS vil få oppfølging av veileder månedlig, samt vurdering i evalueringskollegium 3-4 ganger i året, og ved behov utenom dette. Oppnådde læringsmål (kunnskapsmål og ferdighetsmål) dokumenteres i kompetanseportalen og godkjennes av veileder og avdelingsleder.

Teoretisk undervisning

Se «Overordnet utdanningsplan LIS 2 kirurgi Haugesund Sjukehus» Alle LIS skal i løpet av sin utdanning delta på de anbefalte kurs for LIS 3 i bryst- og endokrinkirurgi.

I avdelingen er det undervisning på morgenmøte 15-20 min. mandag til torsdag og 30 min. på fredag. Denne er felles for hele kirurgisk avdeling. Det blir gjennomført undervisning i ca. 42 uker per år.  Alle leger på avdelingen, LIS og overleger, er deltagende. Man forsøker å gjennomgå så mange aktuelle tema som mulig i henhold til læringsmål.

Det er utdanningsutvalget som organiserer undervisningen, og som sørger for at alle aktuelle tema blir gjennomgått når undervisningslisten blir laget.

Det legges også til rette for at LIS skal kunne reise på kurs og konferanser, der nasjonale kurs prioriteres. Så sant det ikke kolliderer helt med driften, har LIS tidligere alltid fått fri til å dra på kurs, og dette videreføres. Det oppmuntres aktivt til å delta på kurs.

Felles kompetansemål (FKM)

Klinisk tjeneste vil i all hovedsak danne utgangspunktet for læring innen de felles kompetansemålene. I første omgang klinisk praksis under supervisjon. Dette vil understøttes av andre læringsaktiviteter som e-læring, individuell veiledning, gruppeveiledning, kurs, internundervisning. 

Arenaer som er aktuelle er tverrfaglige møter, multi-disiplinære team møter (MDT), morbiditets- og mortalitetsmøter (MMM), klinisk etisk komite, pasientsikkerhetsmøter osv.

LIS skal delta i kvalitetssikring- / forbedring- / pasientsikkerhetsarbeid som gjennomføres på sykehuset eller i klinikken, og det vil bli laget en oversikt over aktuelle oppgaver, samt mulighet for selv å foreslå egne kvalitetsforbedringsprosjekt.

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege Utdanningsutvalget består av leger fra hver av de 4 fagområdene uro, gastro, kar og mamma/endokrin. Det vil være enten overlege eller erfaren LIS, dvs. LIS 3.

Utdanningsansvarlig overlege vil være leder for utdanningsutvalget. 

Utdanningsansvarlig

overlege vil være fullt engasjert i den kliniske virksomheten ved avdelingen. Den vil ha det overordnede ansvaret for at spesialistutdanningen gjennomføres etter beste evne og etter de krav som er lagt til grunn. Det legges til grunn at det skal settes av en stillingsandel til utdanningsansvarlig overlege, slik at det formelt blir satt av tid til arbeidet.

Forskning

Helse Fonna har en stor forskningsavdeling med 28 ansatte, med 25 aktive prosjekt der foretaket er hovedansvarlig. Av disse er 16 kliniske studier.

I tillegg har vi for tiden 34 prosjekter der Helse Fonna er samarbeidspartner. Avdelingen deltar også i multisenterstudier (OXE 96, PETREMAC, EMIT, NATURAL).  Helse Fonna ser positivt på forskning, og er en god tilrettelegger både logistisk og økonomisk for den som måtte ønske å delta i forskning.

Individuell utdanningsplan

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter.

Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og ev. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Simulering og ferdighetstrening

Det finnes et simulatorrom ved kirurgisk avdeling, primært for ferdighetsøving laparoskopi. Det legges ikke opp til organisert simulatortrening som LIS 3 ved mamma/endokrin seksjon.

Tillitsvalgt

Kirurgisk avdeling har egen tillitsvalgt for LIS legene og LIS 3 vil falle inn under denne.

Kontakt

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med Utdanningsansvarlig overlege bryst og endokrin kirurgi eller avdelingsleder kirurgisk avdeling

Sist oppdatert 06.01.2025