Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Indremedisin, Haugesund sjukehus, LIS3

Spesialitet: Indremedisin LIS3, Haugesund sjukehus

Utdanningsvirksomheten 

Haugesund sjukehus 

Haugesund sjukehus er et av tre somatiske sjukehus i Helse Fonna. Lokalsjukehusområdet til Haugesund sjukehus er Nord-Rogaland og kommunene Sveio og Etne i Sunnhordland. Innbyggertallet her er ca. 118 000. I noen deler av indremedisinen, som for eksempel ved pacemakerinnleggelser, hematologi (inkludert lymfomer) og deler av endokrinologien, dekker avdelingen hele Helse Fonnas nedslagsområde, som er ca. 176 000. Det samme gjelder de fleste andre spesialiteter, f. eks. nevrologi, øyesykdommer, øre-nese-hals-sykdommer og en del spesialiteter innen kirurgi. Fertilitetsseksjonen ved Kvinneklinikken dekker et større område av Vestlandet.  

Medisinsk avdeling  

Medisinsk Avdeling er del av Medisinsk klinikk Medisin A (seksjon for nefrologi og gastroenterologi), Medisin B (seksjon for endokrinologi, seksjon for hematologi, seksjon for infeksjonssykdommer og onkologi), Hjerte- og lungeavdeling og Avdeling for eldremedisin. Mottaksavdelingen er også organisert under Medisinsk klinikk.  

Totalt har Medisinsk avdeling 70 senger. Avdelingen har i gammel utdanningsordning ikke vært formelt seksjonert etter gren, men pasientene blir lagt til poster der grenspesialister har hovedansvar. I 2024 var det 6982 døgnbehandlinger og 51911 polikliniske behandlinger. 

På sengepost jobber LIS nært sammen med overlege, det er utstrakt supervisjon og samarbeid. LIS gis imidlertid også god mulighet til å arbeide selvstendig med nærhet til konferering.  LIS samhandler med andre seksjoner/avdelinger via rådføring, tilsyn og drøfting med prehospitale tjenester vedkommende behandlingsråd.  

Alle seksjoner har poliklinisk drift. Utdanningskandidaten deltar i dette arbeidet ved å ha poliklinikk ved den seksjonen vedkommende arbeider i. Noen fag er mer poliklinisk rettet enn andre, derfor vil man for eksempel i endokrinologi, legge opp til betydelig større poliklinisk virksomhet for LIS.  

Møtepunkter og undervisning 

Faste møtepunkter:  

  • Mandag:
    Morgenmøte kl 0800-0840.
    Røntgenmøte  kl 0840-0900.
    Vaktrapport MIO kl 15.30. 
     

  • Tirsdag:
    Internundervisning kl 0800-0815.
    Morgenmøte kl 0815-0830.
    Røntgenmøte kl 0830-0845.
    Vaktrapport MIO kl 15.30.
     

  • Onsdag: 
    Internundervisning kl 0800-0815.
    Morgenmøte kl 0815-0830.
    Røntgenmøte kl 0830-0845. 
    Internundervisning Indremedsin kl 1145-1230
     
    Vaktrapport MIO kl 15.30.

  • Torsdag:
    Internundervisning kl 0800-0815.
    Morgenmøte kl 0815-0830.
    Røntgenmøte kl 0830-0845.
    Vaktrapport MIO kl 15.30.

  • Fredag:
    Hver andre fredag: Morgenmøte kl 0800-0830, deretter veiledning for LIS2/3; individuell eller gruppeveildning.  
    Øvrige fredagar: Legenes felles fredagsmøte*, undervisning for alle leger i Helse Fonna kl 0800-0830. Deretter morgenmøte kl 0830-0900.        
    Kl 15.30-16.00: felles vaktrapport før helg 
  • Lørdag:
    Kl. 0830-0900 Vaktrapport
    Kl. 1500-1530 Vaktrapport
     
  • Søndag:
    Kl. 0830-0900 Vaktrapport
    Kl. 1500-1530 Vaktrapport
     

*Fredagsmøte i auditoriet ca. annenhver fredag er felles for alle legene på sykehuset. Møtet dekker undervisningstemaer som er relevante for alle legene. 

Vakttjeneste  

Det er tre indremedisinske vaktsjikt: forvakt (LIS1), bakvakt (LIS2/3) og overlegevakt. Det er pr idag 14-delt tilstedevakt for LIS2/3 legene (heretter benevnt LIS). Dagvakten varer 0800-1600, mellomvakt for LIS 12-21 og nattevakt 1530-0900 ukedagar. Lørdag og søndag er det har vi ikke mellomvakt. På vakttid har LIS ansvaret for alle medisinske pasienter i akuttmottaket, i samarbeid med LIS1.  

Vi har to overlegestillinger i akuttmottaket, dette er erfarne leger, den ene med spesialisering i akutt- og mottaksmedisin fra Nederland. Disse bistår med logistikk og pasientflyt i akuttmottaket, bistår med prosedyrer, ved alarmutkall, DVT-logistikk og har en egen samhandlingstelefon for å bistå primærhelsetjenesten. Mottaksoverlegene er tilgjengelige for alle pasientgrupper i akuttmottaket.  

LIS vurderer og starter utredning/behandling av alle medisinske pasienter som innlegges via Akuttmottak. Det har forøvrig blitt økende grad av behandling og poliklinisk drift også i akuttmottaket, mottakslegene har bidratt til dette. Vi har etablert egen brystsmerteprosedyre som i betydelig grad har bidratt til poliklinisering av denne store pasientgruppen.  

LIS er leder av Hjertestans- og Medisinsk akutteam. LIS har sammen med overlegevakt ansvar for tilsynsfunksjonen ved forespørsel om medisinsk tilsyn av pasienter innlagt i andre avdelinger. 

På kvelds- og nattestid, har LIS ansvar for alle pasienter inneliggende i Medisinsk avdeling i tillegg til nyinnlagte i akuttmottaket. Medisinske pasienter innlagt i Intensivavdelingen (organisert under Kirurgisk klinikk og driftet av anestesileger) er under anestesileges ansvarsområde, men drøftes med medisinsk vaktteam ved behov kvelds- og nattestid.  

Pasienter innlagt i MIO (Medisinsk Intermediærovervåking) er, i tillegg til akuttmottaket, de som krever mest legeressurs på kvelds- og nattestid.  

Overlege har tilstedevakt klokken 08-20 hverdager og frem til kl. 16 på helg og helligdager. Etter dette er overlegevakt tilgjengelig for spørsmål på telefon og har utrykningstid 30 minutter ved behov for utrykning; samtidighetskonflikter eller faglig behov hos LIS. 

Overleger går per nå i 12-delt vakt. MIO driftes av de 12 overlegene som går i vakt, rotasjon en uke om gangen. LIS går visitt sammen med overlege på MIO, også dette i rotasjon for LIS, en uke om gangen. 

Overlegen som tjenestegjør på MIO har samtidig vakt 08-16. Det er vaktrapport kl 15.30, da overtar kveldens/nattens vaktlag, inkludert overlegen som har vakt fram til neste dag.

Stillingsstruktur ved Klinikk for medisin Haugesund og Odda 

Klinikken ledes av klinikkdirektør, som er en profesjonsuavhengig stilling med rent administrative funksjoner. Overleger og LIS er ansatt i en av de fem ovenfor nevnte avdelinger.De avdelinger/seksjoner som ikke har lege som avdelingsleder, har avdelings-/seksjonsoverlege som medisinsk faglig rådgiver. Klinikkoverlege har rådgivende faglig funksjon mot klinikkdirektør,  utarbeider vakt-/tjenesteplaner for Medisinsk Avdeling og har ansvar for intern fordeling av legeressurser i avdelingen. Den øvrige medisinsk-faglige strukturen i Medisinsk avdeling er som følger: 23 overleger (hvorav 2 konstituerte), 15 LIS og 10 LIS1. 

Rotasjon og tjenesteplan  

Det er rotasjon for LIS-legene første mandag i mars og september hvert år. LIS roterer da mellom avdelingens seksjoner basert på LIS sitt utdanningsbehov og avdelingens driftsbehov.  

Utdanningsløpene  

Avdelinga har LIS3-utdanning innen indremedisin, kardiologi, lungemedisin, nefrologi, endokrinologi, geriatri, gastroenterologi og hematologi. På den måten er Medisinsk avdeling i Haugesund en bred indremedisinsk avdeling, der utdanningsløpet i generell indremedisin i det store og hele vil bli godt dekket, og bygger naturlig på utdanningsløpet LIS2 Indremedisin. Dette vil gå hånd i hånd.  

Generell indremedisin er en «ny» spesialitet, innført 1.mars 2019. En medisinsk avdeling som i Haugesund må vurderes å være en ypperlig arena for spesialiteten indremedisin, utfra aktivitet og organisering.  

I spesialiteten indremedisin, skal man innfri 106 Kliniske Læringsmål (LM).  

Vi har definert at læringsmålene LM 3, 11, 12, 22, 31, 68, 69, 78, 90 og 103 ikke, eller bare delvis, kan oppnås i eget helseforetak. Det er derfor inngått fagavtaler med hhv. Haukeland (HUS) og Stavanger universitetssjukehus (SUS) om tjeneste som sikrer at disse læringsmålene oppnås.  

Tjenesten må være tilknyttet overvåknings- eller intensivavdeling. Det vurderes å være behov for tre måneders tjenestetid.  

Med tanke på at LIS3 Indremedisin er en svært bred utdanning, med krav til inngående kunnskap i alle greiner av indremedisinen, vil tjenesten ved universitetssjukehus også kunne gi utfyllende kunnskap og kompetanse innen andre områder av den indremedisinske spesialiteten. Det vil være viktig at spesialisten i indremedisin kjenner godt til behandlingsmulighetene som finnes og vil være tjent med godt kjennskap til universitetssjukehusene i sin region. Sentral tjeneste vil også tjene denne hensinkt.  

Tidspunkt for tjenesten må LIS3 i fellesskap med sin veileder drøfte underveis i utdanningen, og må fastsettes når LIS har oversikt over progresjonen sin. 

Samlet tid til spesialistutdanning ved Medisinsk avdeling i Haugesund, vil være minimum 57 måneder etter LIS1-løpet, men utfra kravene som stilles til spesialistutdanning indremedisin, må man påregne lengre tid.  

LIS må rotere til åtte ulike fagfelt (hjerte, lunge, nyre, gastro, endokrinologi, infeksjon, geriatri, hematologi) for å oppnå sine læringsmål. I tillegg må det gjennomføres hospitering ved seksjon for nevrologi og slag.  

Slik vår avdeling er seksjonert, har endokrinologi og infeksjon felles sengepost og poliklinikk. Man vil da i utgangspunktet arbeide seks måneder i hvert fag. Man skal ha minimum tre måneders overvåkings/intensivtjeneste sentralt og ytterligere tre måneders tjeneste ved lokal MIO.  Det er få læringsmål i geriatri, og dette vil gjerne dekkes med tre måneders tjeneste.  

Man legger derfor opp til følgende seksjonsrotasjon:  

  • 6 mnd. hjerte 
  • 3 mnd. MIO-tjeneste lokalt 
  • 6 mnd. lunge 
  • 6 mnd. nyre 
  • 6 mnd. gastro 
  • 6 mnd .endokrinologi 
  • 6 mnd. infeksjon 
  • 3 mnd. geriatri 
  • 6 mnd.hematologi 
  • 3 mnd .sentral tjeneste, overvåkings-/intensivtjeneste ved HUS/SUS. 

Det er mulig at rotasjonen blir delt opp, som et skille mellom LIS2 og LIS3, men dette bør individualiseres og er vanskelig å fastsette på forhånd.  

Utdanningsplan 

Utdanningsplan LIS3 Indremedisin bygger på utdanningsplan LIS2 Indremedisin Haugesund sjukehus. LIS ved avdelingen skal ha tildelt læringsmålene til LIS2 indremedisin i Kompetanseportalen ved oppstart (enkelte LIS er på rotasjon fra andre avdelinger som revmatologi, anestesi etc. og har utdanningsplan derfra). Når LIS har bestemt seg for endelig spesialitet blir også LIS3-plan tildelt.  

Sammen med veileder og avdelingsleder skal utdanningskandidaten utarbeide en individuell gjennomføringsplan for spesialiseringsløpet, inkludert tidspunkt for sentral tjeneste. Egne avtaler for sentral tjeneste foreligger. 

Postarbeid 

Utdanningskandidaten roterer mellom sengepostene og dermed mellom seksjonene (se tabell for seksjonsinndeling over). Det er 6 mnd. rotasjon på hver av postene i avdelingen. Postarbeidet superviseres av overlege alle hverdager.  

Visittgang sammen med overlege forsøkes gjennomført minimum to ganger pr uke og ellers ved krevende pasienter. Supervisjonen ved previsitt skal foregå daglig. Visitt søkes avviklet i tidsrommet 09.15-11.15. Det tilstrebes mest mulig kontinuitet når det gjelder pasientbehandling. 

Poliklinikk 

Utdanningskandidaten deltar i arbeidet med poliklinikk ved den seksjonen de er tilknyttet. Overlege skal være tilgjengelig for supervisjon og alle polikliniske notat blir sendt til overlege for godkjenning, inntil LIS godkjennes for å kunne godkjenne dokumenter selv. 

Noen fag vil kreve mer poliklinikk enn andre, for eksempel endokrinologi. Dette blir da lagt til rette for.  

Fordypning

Fordypningstid er oppsatt i tjenesteplanen. Ettersom sommerplanen avvikles uten fordypningstid er det satt opp 4,5 timer/uke i årets øvrige uker, totalt for året blir det gjennomsnittlig 4 timer/uke til fordypning.  

Fordypningstiden skal brukes til oppnåelse av læringsmål ved f.eks. selvstudier, forberedelse av internundervisning, læring av praktiske prosedyrer, hospitering ved andre avdelinger/seksjoner for å nå læringsmål. Læringsmål der det er behov for hospitering i andre avdelinger, er beskrevet over.  Mange vil også måtte bruke en del av fordypningstiden på å øve seg på bruk av ultralyd. 

Vurdering av oppnåelse av læringsmål i forhold til tjeneste 

Tjenesten som LIS2 ved Medisinsk avdeling i Haugesund er preget av høy aktivitet og stor bredde, og dette vil være det samme for LIS3 Indremedisin. Avdelingen har et nedslagsområde på 110-170.000 personer i de ulike fagfelt og de fleste indremedisinske spesialiteter er dekket med spesialister.  

Tjenesten involverer rotasjon hver 6. måned og man vil således ha god mulighet til å gjennomføre nødvendig rotasjon i løpet av fem år. Som sagt, læringsmålene i LIS3 Indremedisin er omfangsrike og det vil sannsynligvis være behov for lengre tjeneste, avhengig av progresjon og måloppnåelse. Den enkelte kandidat kan også ønske økt fordypning/tjenestetid i enkelte fag, dette må vurderes individuelt.  

Overlegegruppen har  god breddekompetanse og kan supervisere på de fleste indremedisinske problemstillinger, noe som også gir god breddelæring for LIS2/LIS3 Indremedisin. Helhetstankegangen, som skal prege indremedisineren, er godt fundert i overlgegruppen i vår avdeling.  

Enkelte pasientgrupper/prosedyrer er sjeldnere enn andre eller håndteres ofte av andre vaktteam/faggrupper og LIS3  må spesielt være observante på at de tilrettelegger tjenesten sin for å nå læringsmål, for eksempel ved at en følger en aktuell pasient lenger enn hva en selv har behandlingsansvar for (eksempelvis trombolyse ved hjerneslag), ved at man øver ufarlige prosedyrer på pasienter der man ellers ikke ville gjort dette (eksempelvis ultralyd eller oftalmoskopi) eller ved at man følger aktuelle pasienter på tilsyn fra andre aktuelle spesialiteter. Klinisk tjeneste under supervisjon er hoved-læringsaktiviteten, i tillegg til internundervisning felles for avdelingen og seksjonsvis.   

Noen læringsmål må oppnås ved hospitering i andre avdelinger.  

LM 39 vil kunne oppnås i vakttjeneste/ved visittgang i medisinske sengeposter. Ved behov, hospitering i gastrokirurgisk seksjon.  

LM 53 vil oppnås ved hospitering i radiologisk avdeling, men også ved gastromedisinsk tjeneste. 

LM 84 oppnås ved hospitering i Nevrologisk avdeling 

LM 98 og 101 oppnås ved hospitering i revmatologisk avdeling, Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesjukehus 

LM 97 oppnås i løpet av tjeneste ved kardiologisk seksjon, i intensivavsnittet og som ledd i medisinsk tilsynsfunksjon.  

LM 106 vil oppnås ved selvstudium og ved hospitering i Fag- og forskningsavdeling Helse Fonna. 

Introduksjon av nye LIS  

Ved oppstart i avdelingen følges følgende opplegg: 

  • Alle LIS får dokumentene ‘Velkommen til Medisinsk Avdeling’ og ‘Arbeidsoppgaver vakt og andre spesifiserte funksjoner’ som gir en introduksjon til nye leger i avdelingen.  
  • Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Med Avd, Nye leger’ tildeles. Denne inneholder direkte linker til de mest sentrale e-læringskurs og prosedyrer.  
  • Kompetanseplanen ‘HFO, MK, Med Avd, MU leger (MTU)’ tildeles. Denne er en utsjekk av at nødvendig opplæring i medisinsk teknisk utstyr er gjennomført. 
  • Ved oppstart gis to uker hospitering/tjeneste under veiledning/supervisjon ved Medisinsk intermediæroveråking (MIO) og et tilrettelegges der for opplæring i medisinsk teknisk utstyr, AHLR-kurs og tid til å gjennomføre øvrig nødvendig opplæring. Nye LIS2 i avdelingen tildeles en sjekkliste med tema/prosedyrer som må gjennomgås før vakttjenesten startes. Det skal også gjennomføres vakttjeneste på dagtid, før man starter i nattevakter som LIS2. Man tilstreber også tilstedeværelse av mer erfaren kollega de første tre nattevakter LIS går selvstendig.  
  • Veileder tildeles ved oppstart.  
  • Fra 2025 innføres “Fadderordning”. Nye LIS2/3 tildeles “fadder”, erfaren kollega, som bistår ved oppstart og den første tiden, som ekstra støtte for opplæring og spørsmål.  

Supervisjon, veiledning og faglig utvikling 

Supervisjonen ivaretas ved at LIS og overlege arbeider tett sammen i løpet av arbeidsdagen, både på sengepost og poliklinikk. Overlege er til enhver tid tilgjengelig for supervisjon, og er lett tilgjengelig også på vakttid. For øvrig henvises til det som er nevnt om supervisjon i flere av avsnittene over. 

Alle LIS får utnevnt en veileder ved tiltredelse. Det er et krav at veileder har formell spesialistgodkjenning. Alle LIS skal fullføre obligatorisk veilederkurs (FKM- 20) i løpet av spesialiseringsperioden. Første møte med veileder bør finne sted så snart som mulig og senest innen to uker etter at kandidaten har begynt. I første møte gjøres kandidatens bakgrunn kjent for veileder ved gjennomgang av individuell utdanningsplan, og virksomhetens overordna utdanningsløp gjøres kjent for kandidaten ved å gå igjennom avdelingens utdanningsprogram.  

Det er satt av tid til veiledning hver andre fredag morgen, individuell eller gruppeveiledning, fast oppsett. Det vil i tillegg bli avtalt veiledningssamtale mellom kandidat og veileder om det skulle oppstå ekstra behov, eller om veiledningssamtalen må flyttes pga. fravær. Veiledersamtalen skal dokumenteres i Kompetanseportalen. Den individuelle gjennomføringsplanen, sammen med den fortløpende dokumentasjonen i  

Kompetanseportalen, skal være utgangspunkt for å følge den faglige progresjonen til LIS.  

Gruppeveiledning ledes i rotasjon av utdanningsansvarlige overleger i avdelingen og har som hensikt å dekke læringsmål i felles kompetansemål.  

Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål  

For måloppnåelse vil LIS evalueres fortløpende i det kliniske arbeidet. Det vil på bakgrunn av Helsedirektoratets veileder i kompetansevurdering utarbeides og bygges kompetanse på ulike evalueringsmetoder som vil gjøres kjent for LIS og veileder.  

Observasjon under supervisjon vil være hovedgrunnlaget for den formative vurderingen og det er i tillegg etablert et forum (evalueringskollegium) der spesialister samles for systematisk vurdering av LIS -kompetanse og dokumentasjon av dette i kompetanseportalene. Man har årshjul for dette, første onsdag i hver måned, ti ganger pr år. Klinikkoverlege kaller inn alle veiledere og sender på forhånd ut liste over hvilke LIS som skal evalueres.  

Ved godkjenning av læringsmål er det viktig å vurdere ordlyden i læringsmålet. Det må skilles tydelig mellom kunnskapsmål (kan nås ved litteraturlesing/kurs/internundervisning alene) og ferdighetsmål (krever klinisk tjeneste) og hvilket nivå som kreves på kunnskap eller ferdighet. I tolkningen av læringsmålene kan følgende være veiledende: 

Kunnskapsmål 
  • Nivå 1: Kjenne til / ha kjennskap til / ha grunnleggende kunnskap om 
  • Nivå 2: Ha kunnskap om  
  • Nivå 3: Ha god kunnskap om  
Ferdighetsmål: 
  • Nivå 1: Ha kjennskap til hvordan utføre / ha kjennskap til prosedyre 
  • Nivå 2: Kunne utføre under supervisjon / beherske / kunne behandle/diagnostisere/utføre 
  • Nivå 3: Kunne utføre selvstendig / selvstendig beherske / selvstendig kunne behandle/diagnostisere/utføre  

I praksis vil vurderingen av utdanningskandidatene følge følgende rammer:  

  1. Utdanningskandidatene skal sende inn utførte læringsaktiviteter fortløpende til supervisør / veileder.  
  1. Veileder / supervisør vurderer gjennomføringen av læringsaktiviteten. 
  1. Når alle læringsaktiviteter er fullført sender kandidaten læringsmålet til godkjenning hos den som leder har delegert dette til (normalt veileder). 
  1. Ved tvil om læringsmål kan godkjennes må dette diskuteres i evalueringskollegium. Veileder har ansvaret for å gi tilbakemelding til kandidaten om læringsmål som ikke ble godkjent og hva som må gjøres for å få godkjenning. 

Teoretisk undervisning  

LIS3 i generell indremedisin skal delta på de ni anbefalte/obligatoriske kurs for LIS2 Indremedisin (Akuttmedisin, Hjertesykdommer, Lungesykdommer, Fordøyelsessykdommer, Nyresykdommer, Blodsykdommer, Infeksjonssykdommer, Geriatri, Endokrinologi).  

Per idag finnes ingen andre anbefalte/obligatoriske kurs for LIS3 Indremedisin, men gjeldende avtaleverk er at det skal gis permisjon med lønn to veker pr år for kurs. For øvrige spesialiteter er disse kursene definerte, for LIS3 Indremedisin, må kandidaten da inntil videre, velge ut de kursene som synest mest nyttige for sin utdanning.  

Det tenkes da at kandidaten må velge blant kursene som tilhører de andre medisinske 
spesialitetene. Det er viktig at kandidaten oppmodes til å gjennomføre like mange kurs som kandidater i andre spesialiteter er pålagt.  

Strukturert undervisning  
  1. Hver tirsdag, onsdag og torsdag: Undervisning kl. 08.00-08.15 under morgenmøtet. Oppsatte emner fra læringsmålene LIS2 Indremedisin. Planlegges for 40 uker per år. 
  1. Hver onsdag lunsj-undervisning kl 1145-1230 strukturert internundervisning. Oppsatte emner fra læringsmålene LIS2 indremedisin. En onsdag i måneden felles-undervisning med revmatologer, hudleger og nevrologer. Planlegges for 40 uker per år. 
  1. Annenhver fredag kl 0800-0830 felles legeundervisning med for hele sykehuset og Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Ca 20 ganger per år. 
  1. Obligatorisk trening i basal og avansert hjerte/lunge-redning for avdelingens leger 1 gang pr år. Også obligatorisk gjennomgang MTU utstyr 1 gang per år. 
  1. Internundervisning i grenspesialiteter der kandidatene deltar på sin seksjon: 
  • kardiologi (45 min pr uke),  
  • lungesykdommer (45 min pr uke), 
  • gastroenterologi (45 min pr uke),  
  • endokrinologi (75 min per uke – kombinert lokal og nasjonalt nettbasert) 
  • nefrologi (45 min per uke)hematologi (45 min per uke) 
  • geriatri (45 min per uke) 

I tillegg kommer seksjonsvise kasuistikkmøter, fagdager etc. for å nå kravet om 70 timer undervisning i alle hovedspesialiteter i det indremedisinske fagfeltet. 

Felles kompetansemål (FKM)  

Læringsmål i Felles kompetansemål skal i hovedsak oppnås gjennom klinisk praksis. 

I tillegg er internundervising (avdelingsvis og felles), individuell veiledning og gruppeveiledning aktuelle læringsaktivitetar. 

Andre læringsaktivtetar for oppnåing av spesifikke læringsmål i FKM: 

Nasjonalt kurs «Administrasjon og ledelse» skal helt eller delvis dekke  FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 51, 59, 60, 70, 71, 72, 73 og 74. Kurset er anbefalt mot slutten av LIS 3-løpet. 

Nasjonalt kurs i sakkyndighetsarbeid skal dekke deler av læringsmål FKM-46 og 47. Nettkurs, kan gjennomføres når som helst i løpet av utdanningen. 

Regionalt basiskurs i regi av RegUt Helse Vest, to dager i hhv. Bergen og Stavanger, skal helt eller delvis dekke læringsmål FKM-04, 41, 42, 43, 46, 47, 70, 71, 72, 73 og 74. Tas forslagsvis i løpet av andre utdanningsår. 

Prosjektoppgave etter mal frå RegUt Helse Vest skal helt eller delvis dekke FKM-32, 34, 41, 42, 43 og 46. Avhengig av innhold, vil oppgaven også kunne dekke deler av  FKM-04, 13, 72 og 74. Bør gjennomføres i løpet av 3.-4.utdanningsår. 

Lokalt kurs i veiledning og kompetansevurdering, skal dekke læringsmål FKM-20. 

Helse Fonna har kurstilbudet «Fire gode vanar», som vil dekke hele eller deler av  FKM-19, 21, 22, 23, 33 og 55. Når dette er etablert, bør det tas tidleg i utdanningsløpet, forslagsvis første utdanningsår. 

Helse Fonna arbeider med å etablere undervisnings-/utdanningstilbud innan forskningslære, som vil dekke FKM-13. 

Gruppeveiledning som gjennomføres månedlig vil i noen grad brukes til å dekke emner i felles kompetansemodul.  

Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege 

Utdanningsansvarlig overlege for LIS2 og LIS 3 Indremedisin fordeler arbeidet med oppsett av internundervisning, veiledere og ferdighetstrening sammen med LIS i utvalget. Klinikkoverlege ser til at arbeidet blir gjort, og håndterer rotasjon mellom seksjonene i avdelingen, samt at avdelingsdriften i praksis tilrettelegger for god utdanning.  

Forskning 

For tiden er det tre stipendiater tilknyttet avdelingen innenfor nyresykdommer i tillegg til at endokrinolog, lungelege og kardiolog også deltar i forskning. Det foregår utstrakt forskning i regi av alderspsykiatrisk divisujon, tilknyttet Medisinsk avdeling via Eldremedisin.   

Helse Fonna har tre ulike forskningsgrupper (Indremedisinsk forskningsgruppe, Eldremedisinsk forskningsgruppe, og Klinisk forsknignsgruppe for mental helse, avhengighet og nevroutviklingsforstyrrelser), hvor målet er å være en sosial arena for personer som driver med, eller er interessert i å drive med forskning innenfor ulike temaer. 

Regelmessige møter avholdes og er åne for alle som er interessert i somatisk forskning.  

Stipendiat/spesialist i nefrologi, Bjørn Steinar Lillås, leder dette arbeidet.  

Individuell gjennomføringsplan  

Sammen med veileder og seksjonsleder skal utdanningskandidaten ved ansettelse utarbeide en individuell gjennomføringsplan, som skal inneholde plan for gjennomføring av spesialiseringsløpet, inkludert tidspunkt for tjeneste på andre sjukehus. Planen skal godkjennes av undervisningsutvalget. 

Simulering og ferdighetstrening  

  • Ved oppstart arrangeres AHLR simulering/kurs. Dette arrangeres på ny årlig., alle vaktgående leger skal gjennomføre AHLR-trening årlig. 
  • Det arrangeres ukentlig AHLR simulering eller simulering av medisinsk akutt team der den LIS som har vakt deltar.  
  • Det arrangeres årlig MTU gjennomgang som også involverer noe ferdighetstrening.  
  • Det vil bli tilbudt simuleringstrening for skopiundersøkelser (enteroskopi og brionkoskopi) når dette utstyret er på plass. 

Tillitsvalgte  

Avdelingen har egen tillitsvalgt for LIS og for overleger. Pr januar-25, er også LIS3 i avdelingen foretakstillitsvalgt for LIS-gruppen og overlege er vara foretakstillitsvalgt for overlegegruppen. 

Kontakt  

Utdanningsansvarlig overlege/klinikkoverlege 

Sist oppdatert 31.01.2025