Samarbeidet foregår vanligvis i samtaler mellom deg og din terapeut. Samtidig er støtte fra familie, venner og arbeidskolleger ofte av stor betydning for arbeidet du gjør i terapien. Følgende spørsmål kan gi gode utgangspunkt for det som foregår i psykoterapi:
Hva er det som plager deg mest i din nåværende situasjon?
Hvorfor søker du hjelp?
Hva er du fornøyd med i livet ditt og hvilke egenskaper ved deg selv setter du mest pris på?
Hvordan skulle din livssituasjon vært for at du fikk et bedre liv, og hvilke ønsker har du for familie og venner, arbeid og fritid?
Hvordan har du forsøkt å løse dine vansker før du kom hit for å få hjelp?
Kan du tenke deg andre måter å løse vanskene på, og hvordan kan terapeuten hjelpe deg?
Resultatene i psykoterapi er avhengig av at samarbeidet preges av interesse, respekt og ivaretakelse, og foregår i en atmosfære av forståelse, håp og realistisk optimisme. Behandlingsresultatet blir best når dine egne erfaringer og ønsker står sentralt og når du selv medvirker aktivt i din egen behandling.
Å tro på at endring er mulig
Mennesker som søker psykoterapi opplever ofte "å stå med ryggen mot veggen" uten gode måter å komme videre på. Følelse av hjelpeløshet og rådløshet er vanlig, og ikke sjelden oppleves dette som skremmende. Det kan være både fordeler og ulemper knyttet til endring, og det er naturlig at man er usikker. Utforsking av hva som er din motivasjon, er noe som ofte inngår i psykoterapi.
Ved å legge merke til hva du tenker, føler og gjør i situasjoner du opplever som vanskelige, kan du forstå mer av hva som skjer og kanskje også se muligheter for positive endringer. Det kan være situasjoner preget av depresjon og angst, konflikter i forholdet til andre eller av at sterke følelser står i motsetning til hverandre.