Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Behandling

Immunterapi, kreft

Immunterapi påverkar immunsystemet til å angripe kreftcellene og er ein viktig del av behandlinga for fleire kreftformer.

Immunterapi ved kreftbehandling

Immunterapi verkar ved å aktivere pasienten sitt eige immunforsvar, noko som bidreg til at immunsystemet klarer å identifisere og angripe kreftceller. Dette fører til at veksten av kreftcellene blir bremsa eller stoppar opp.

Den vanlegaste typen immunterapi i kreftbehandling er «immun-sjekkpunkthemmere». Då blir «bremseklossane» i immunforsvaret fjerna og immunsystemet til pasienten blir aktivert til å angripe kreftcellene.

I dag er immunterapi godkjend som behandling ved ei rekkje kreftdiagnosar. Det er mest vanleg å gi immunterapi når kreftsjukdommen har spreidd seg eller han ikkje lèt seg operere bort. I tillegg blir også immunterapi gitt som tilleggsbehandling etter operasjon ved enkelte kreftformer for å redusere risikoen for tilbakefall.

Sjølv om behandling med immunterapi er godkjend for di kreftform, er det ikkje alle pasientar som har effekt av immunterapi. Til forskjell frå vanleg cellegift kan det i nokre tilfelle gå fleire månader før behandlinga har effekt.

FØR

Før du starter behandling må du ta røntgen-undersøkelse. Du skal også ta nye blodprøver.

UNDER

Medikamentene gis intravenøst via en kanyle i blodåren eller subcutant (under huden).  

Hvor ofte kommer an på hvilken behandling som skal gis.

Varighet er avhengig av effekt og hvor godt man tåler behandlingen.

Immunterapi tolereres vanligvis godt, med lite bivirkninger, men det kan også gi alvorlige bivirkninger hvor kroppens immunforsvaret angriper eget vev.

Bivirkninger som kan oppstå er:
  • feber
  • tarmbetennelse
  • hormonelle forstyrrelser
  • nyreproblemer
  • lungebetennelse
  • leverbetennelse
  • nerve/muskelsmerter
  • hudutslett
  • øyesymptomer
  • fatigue
Siden immunterapi kan gi bivirkninger fra de fleste av kroppens organer er det viktig å registrere nye symptomer og informere om dette i møte med helsevesenet. Ta kontakt med lege eller sykehuset dersom du opplever diaré, magesmerter, tungpusthet, overdreven tørste, øyeproblemer, veldig dårlig form, eller andre nyoppståtte helseplager.

ETTER

Effekten av behandlingen blir kontrollert med nye blodprøver og røntgen. Dersom kreftsykdommen din er stabil eller i bedring, kan du i de fleste tilfeller fortsette behandlingen med immunterapi.

Kontakt

Haugesund sjukehus Kreftpoliklinikk Haugesund

Kontakt Kreftpoliklinikk Haugesund

Oppmøtestad

Ta heisen ved Narvesen-kiosken opp til 5. etasje. Der finn du Ventesone 5A. 

Når du kjem til sjukehuset, kan du også få hjelp av frivilligkorpset. Dei er kledd i rødt, og du finn dei i resepsjonen i 1. etasje og rundt på sjukehuset.

En høy vinkel av en bygning

Haugesund sjukehus

Karmsundgata 120, 5528 Haugesund