Fjerning av deler av mandler hos barn

Øre-nese-hals

Tonsillotomi betyr at deler av ekte mandler fjernes med operasjon dersom de er altfor store. Operasjonen gjøres bare på pasienter som ikke har hatt hyppige mandelbetennelser.

Innledning

Vanligvis sliter disse pasientene med munnpust, svelgvansker og gjerne pustevansker/snorking om natta. Dette skyldes at de store ekte mandlene stenger for passasjen.

Tonsillotomi  innebærer mindre smerter og mindre etterblødningsfare enn helhetlig fjerning av ekte mandler (såkalt tonsillektomi).

Henvisning og vurdering

Fastlegen henviser pasient til øre-nese-hals poliklinikk for vurdering tonsillotomi.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

• Har pasienten tidligere kjente streptokokktonsillitter?
  • Informasjon om eventuell blødningssykdom i familien

1. Før

Barnet møter fastende, og alt av smykker må være fjernet.

2. Under

Operasjonen gjennomføres i narkose. Munnen holdes åpen og deler av mandelen fjernes med en nål som bruker varmeenergi for å fjerne vev.

3. Etter

Blødningsfaren etter tonsillotomi er liten, men likevel anbefaler vi at barnet bør holde seg unna tung fysisk aktivitet i to uker.

Barnet vil kanskje ha litt vondt i halsen – bruk Paracet mot smertene. Fjerning av falske mandler er mindre smertefullt enn fjerning av ekte mandler. Det er vanlig at drøvelen og slimhinnen i halsen hovner litt opp etter operasjonen. Barnet skal motiveres til å drikke mye og gjerne spise noe kaldt, for eksempel is.  De første dagene etter operasjonen anbefaler vi at barnet spiser mat som er myk.

Siden ikke hele mandelen blir fjernet kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Øre-nese-hals

Resepsjonen ved ØNH er bemannet på dagtid man-fre

Haugesund sjukehus

(Google maps)
Karmsundgata 120, 5528 Haugesund
Besøkstider
mandag17.00-18.30
tirsdag17.00-18.30
onsdag17.00-18.30
torsdag17.00-18.30
fredag17.00-18.30
lørdag17.00-18.30
søndag17.00-18.30

Transport Haugesund sjukehus

Det er fleire busstopp like ved og i nærleiken av Haugesund sjukehus.

www.kystbussen.no - Ruteinformasjon for Kystbussen (Bergen-Stord-Haugesund-Stavanger)

www.kolumbus.no - Ruteinformasjon om lokalbussar i Rogaland

Parkering Haugesund sjukehus

​Parkeringshuset nord for sjukehuset er reservert pasientar og besøkande. Alle må ha billett frå parkeringsautomat eller parkeringsløyve synleg i frontruta.

Reserverte plassar for HC-parkering like utanfor hovudinngangen.

MEIR INFO OM ANDRE RESERVERTE PLASSAR (ØH-plassar, beh.hj.middel osb)

Minibank Haugesund

​Det er ikkje minibank ved sjukehuset. Narvesen i første etasje har bankterminal med moglegheit for uttak av pengar ved kjøp. Det er bank og minibank i Haugesund sentrum.

Trådlaust nett/WiFi

Slik gjer du:

1. Vel nettverket gjest.ihelse.net på din PC, mobil eller nettbrett
2. Opne nettlesaren, skriv inn telefonnummer og godta vilkåra
3. Brukar og passord blir sendt til deg på SMS, og er gyldig i 24 dagar
4. Opne nettlesaren igjen og logg på.

Bruk av trådlaust nett er gratis.

Innlogging er krav til sikkerheit i sjukehusnettverket og er same type løysing som er på flyplassar og​ hotell.

Om du ikkje finn nettv​erket:

Ikkje alle sjukehus i Helse Fonna har trådlaust nett tilgjengeleg, men arbeidet med å byggje dette ut er i gong.

God surfing.

Apotek Haugesund sjukehus

Apoteket ligg i første etasje, like bak resepsjonen.

Opningstider:

Måndag-fredag kl. 8.30-16.30.

Kantine og kiosk Haugesund sjukehus

​Kantina i sjette etasje er open for tilsette, pasientar og besøkande. Opningstider:

Måndag - fredag kl. 09.30-15.30. Stengt helger og heilagdagar.

Pasientkantine i fjerde og femte etasje er kun open for pasientar.

Fleire av sengepostane har eigne spiserom med enkel sjølvbetening for inneliggande pasientar. Ta kontakt med di avdeling.

Kva bør du ha med til sjukehusopphaldet?

​​​​​​​​​Ta med den faste medisinen du brukar. Det kan ta tid å få same medisin frå apoteket.

Diverre hender det at tjuveri finn stad på sjukehuset. La ​verdisaker vere igjen heime.

Ta med behagelege klede.

Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Av hygieniske grunnar er det ikkje tillate å gå barbeint på sjukehuset.

Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin. ​Hjelpemiddel du er avhengig av: til dømes stokk, ​krykker, rullator og rullestol.

God hygiene ein viktig faktor for å kunne gje god behandling til pasientane.

Foto og film

Mange pasientar og pårørande ønskjer å ta bilete eller video som eit minne frå tida på sjukehuset. Dette er sjølvsagt heilt greit, så lenge det er pasienten eller pårørande og vener det blir teke bilete av.

Det er ikkje lov å ta bilete av medpasientar eller tilsett ved sjukehusa. Vi har hatt fleire saker der bilete av medpasientar og tilsette har blitt publiserte på sosiale medium utan at dei har gjeve løyve om det.

Vi håpar at du syner respekt for personvernet til alle du møter under opphaldet ved sjukehuset, og at du bare tar bilete av eigen familie og vener.​