Cøliakibehandling med glutenfri kost

Medisinsk gastroenterologisk og nefrologisk seksjon

 

Cirka 1-2 % av den norske befolkning har cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes overfølsomhet for proteinet gluten. Glutenfri kost er eneste behandling ved cøliaki, og behandlingen er livslang når diagnosen er stilt.

Les mer om Cøliaki
Informasjon fra helsenorge.no

Cøliaki

Har du cøliaki, vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din. Dette kan hindre kroppen i å få i seg næringsstoffene den trenger. Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold.

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Spiser du glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent og næringsstoffene fra maten blir ikke fullt ut absorbert. Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer.

Tarmen er den delen av kroppen som påvirkes mest ved cøliaki, men sykdommen kan påvirke andre deler av kroppen også.

De fleste får diagnosen i alderen 40 til 50 år, men sykdommen kan oppstå i alle aldre.

Risikofaktorer for å utvikle cøliaki kan være:

Cøliaki forekommer hos omtrent 1 av 100 personer, men mange er uvitende om at de har sykdommen.

Symptomer på cøliaki

Cøliaki kan gi mange forskjellige symptomer. Noen av disse er knyttet til skaden som oppstår i tarmen. Andre er knyttet til redusert opptak (absorpsjon) av næringsstoffer fra tarmen. De vanligste symptomene hos voksne er:
  • Diaré

  • Unormalt mye luft i magen

  • Vekttap (selv om de færreste er undervektige)

  • Magesmerter og ubehag

  • Tretthet på grunn av mangel på næringsstoffer

Det kan oppstå følgesykdommer på grunn av ernæringsmangler, som for eksempel anemi på grunn av manglende opptak av jern eller B-vitaminer. Kalsiummangel kan gi beinskjørhet (osteoporose) som øker risikoen for beinbrudd. Noen kan ha vansker med fruktbarheten - for eksempel kan kvinner ha uforklarlige spontanaborter.

Små barn kan få symptomer når de begynner med gluten i kosten. Eksempler på symptomer kan være:

  • Manglende vektøkning og vekst

  • Diaré (mer vanlig) eller forstoppelse (mindre vanlig)

  • Blek hud

  • Slapphet

  • Oppblåst mage

Eldre barn kan bli veldig slitne og slutte å vokse som normalt.

Om lag 1 av 10 personer med cøliaki får et kløende utslett (dermatitis herpetiformis), som regel over albuene, knærne, baken, skuldrene og hodebunnen.

Mistenker legen at du kan ha cøliaki, vil det bli tatt en blodprøve for å sjekke om kroppen reagerer på gluten. Hvis resultatene er positive må du ta en gastroskopi. Da fører legen en tynn slange fra munnen ned til tynntarmen for å ta en vevsprøve (biopsi) for å se om tarmen er skadet. Det er viktig å fortsette å spise mat med gluten til alle testene er avsluttet.

Les mer om Cøliaki (helsenorge.no)

Innledning

 

Proteinet gluten finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Ved cøliaki vil inntak av gluten gjøre at tynntarmens slimhinne blir betent og tarmtottene brytes ned. Følgene er at tarmens evne til å ta opp næringsstoffer fra kosten, svekkes. Cøliaki er en kronisk sykdom. Når den behandles med et glutenfritt kosthold, blir de aller fleste helt friske.

Henvisning og vurdering

 

Pasienter med mistanke om cøliaki, henvises fra fastlegen til spesialisthelsetjenesten for utredning. Det tas blodprøver for undersøkelse av antistoffer og vevsprøver (biopsi) for undersøkelse av tynntarmslimhinnen. Når diagnosen er stilt, henvises pasienten for opplæring i glutenfri kost. Det varierer mellom sykehusene om opplæring skjer ved individuell kostveiledning hos klinisk ernæringsfysiolog, ved kurs om glutenfri kost ved nyopdaget cøliaki, eller om pasientene må lære seg omlegging til glutenfri kost selv.  

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

 

Norsk Cøliakiforening (NCF, www.ncf.no) oppfordrer landets primærleger til å "tenke på cøliaki" ved en rekke forskjellige symptomer, som er vanlige ved ubehandlet cøliaki:

  • Periodevis/langvarig diaré
  • Kronisk forstoppelse samt luftansamlinger
  • Følelse av oppblåsthet
  • Kronisk jern- og vitaminmangel
  • Vantrivsel
  • Påfallende tretthet
  • Uforklarlige magesmerter
  • Benskjørhet
  • Manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn)
  • Emaljeskader på permanente tenner

Det er meget viktig å ikke introdusere glutenfri kost før diagnosen er stilt av spesialist. Når gluten fjernes fra kosten normaliseres tarmtottene forholdsvis raskt. Da vil det være vanskelig å stille diagnose.

Ved mistanke om cøliaki tas først en blodprøve som måler IgA antistoffer mot enzymet transglutaminase 2 (tTG eller TG2) i tynntarmen. Nesten alle med klart forhøyet nivå av IgA anti-TG2 har cøliaki. Man kan ha cøliaki selv om blodprøven ikke viser forhøyete nivåer.

Etter blodprøve tas en vevsprøve (biopsi) av tynntarmen. Legen (spesialist) fører da en slange man kan se igjennom (fiberoptisk gastroskop) forbi spiserør og magesekk ned til tynntarmen. Derfra hentes det opp små biter av slimhinnen i tynntarmen. Bitene undersøkes i mikroskop etterpå, og en diagnose kan stilles. Biopsi er en ufarlig, rask og som oftest grei undersøkelse. Man kan oppleve ubehag ved å skulle svelge «slangen», men dette kan dempes med bedøvelse.

Nærmere informasjon om diagnostisering og krav til henvisning finnes i  Retningslinjer for diagnostisering, behandling og oppfølging av cøliaki , under informasjon til helsepersonell på www.ncf.no.

1. Før

 

Den viktigste foreberedelsen før oppstart med glutenfri kost, er å IKKE starte uten at diagnosen cøliaki er stilt på en tilfredsstillende måte av spesialist.

Diagnosen må være stilt før en begynner med glutenfri kost.

Fastlege eller annen helsetjeneste som henviser spesialisthelsetjenesten for diagnostisering, må understreke viktigheten av å IKKE prøve ut glutenfri kost på egen hånd. Ingen kostendringer før de nødvendige deler av utredningen er gjennomført, og diagnosen er stilt.

2. Under

 

Glutenfri kost betyr et kosthold som ikke inneholder hvete, rug og bygg, og heller ikke varianter av disse kornsortene (som spelt, durumhvete, enkorn, emmer, tritikale og kamut). Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Havre inneholder ikke gluten, men kan være forurenset med gluten gjennom produksjonsprosessen. Derfor anbefales spesialprodusert,  glutenfri havre.

Omlegging til glutenfritt kosthold bør skje med veiledning fra klinisk ernæringsfysiolog (gruppeundervisning, individuelt). Avhengig av hvor lenge en har hatt udiagnostisert cøliaki, kan det ha oppstått overfølsomhetstilstander som krever andre kosthensyn i tillegg til "bare" glutenfritt. Det kan også være behov for tilskudd av visse vitaminer og mineraler.

Til hjelp i overgangen til et glutenfritt kosthold trengs informasjon om hvilke produkter som inneholder gluten og hvilke (spesial) produkter som er glutenfrie. Baking av brød og annen gjærbakst er grunnleggende i opplæringen. Gjærbakst er utfordrende å få til glutenfritt, men øvelse gjør mester. Utvalget av glutenfri mat i dagligvareforretning, helsekost og nettbutikker er økende og blir stadig bedre. Dette gjelder glutenfrie brødvarer, frokostblandinger, pasta, kaker og kjeks. Det er veldig mye en fortsatt kan spise og drikke selv om en har glutenintoleranse.

Det er viktig at en ikke legger om til glutenfritt kosthold før sikker diagnose er stilt. Med sikker diagnose har alle med glutenintoleranse krav på grunnstønad fra NAV.

Mer informasjon om grunnstønad og om glutenfritt kosthold finnes på www.ncf. no

3. Etter

 

Behandlingen av cøliaki med glutenfri kost er livslang. Tynntarmsslimhinnen heles når gluten fjernes fra kosten. Når en er nøye med å spise 100 % glutenfritt vil en forbli frisk.

Etter at diagnosen er stilt er det viktig med oppfølging, spesielt de to første årene. Enkelte steder følges pasientene av spesialist, andre steder av fastlege. Barn skal ha oppfølging hos barnelege. Etter rundt 3 måneder anbefales oppfølging hos klinisk ernæringsfysiolog med gjennomgang av kostbehandlingen og eventuelle problem. 

Etter ca. 12 måneders kostbehandling bør det tas antistoffprøver. Ved manglende behandlingsrespons eller normalisering av antistoffprøvene bør gastroenterolog konsulteres. Det anbefales regelmessig kontroll hvert annet år (voksne).

Ved oppfølging kontrolleres klinisk status og ernæringsstatus. Eventuelt tas blodprøver, avhengig av klinisk situasjon. Jern, zink, vitamin D og vitamin B12 kan ofte kan ha lave nivåer. Ekstra doser kan bli nødvendige for å fylle lagrene.

Spesielle forhold hos barn
Kontrollene og oppfølgingen bør være tettere hos barn enn hos voksne, minst en gang årlig, og helst hos barnelege. Ved oppfølging kontrolleres høyde og vekt samt klinisk status. Kosten skal være allsidig, og bør tilrettelegges og følges opp av klinisk ernæringsfysiolog.

Vær oppmerksom

 

Ubehandlet cøliaki betyr at en lever med en skadet tynntarmslimhinne, som er en risikosituasjon. Det er av aller største viktighet å følge glutenfri kost 100% og  livet ut, om en har fått diagnosen cøliaki.  

I følge Norsk Cøliakiforening (www.ncf.no) er det grunn til å tro at flere tusen personer er udiagnostisert med
cøliaki i Norge.

Kontakt

Medisinsk gastroenterologisk og nefrologisk seksjon
Haugesund sjukehus
Besøksadresse
(Google maps)
Karmsundgata 120, 5528 Haugesund
Besøkstider
mandag - søndag 17.00-18.30
Telefon
52732000

Transport Haugesund sjukehus

Det er fleire busstopp like ved og i nærleiken av Haugesund sjukehus.

www.kystbussen.no - Ruteinformasjon for Kystbussen (Bergen-Stord-Haugesund-Stavanger)

www.kolumbus.no - Ruteinformasjon om lokalbussar i Rogaland

Praktisk informasjon

Apotek Haugesund sjukehus

Apoteket ligg i første etasje, like bak resepsjonen.

Opningstider:

Måndag-fredag kl. 8.00-16.30.

Foto og film

Mange pasientar og pårørande ønskjer å ta bilete eller video som eit minne frå tida på sjukehuset. Dette er sjølvsagt heilt greit, så lenge det er pasienten eller pårørande og vener det blir teke bilete av.
 
Det er ikkje lov å ta bilete av medpasientar eller tilsett ved sjukehusa. Vi har hatt fleire saker der bilete av medpasientar og tilsette har blitt publiserte på sosiale medium utan at dei har gjeve løyve om det. 

Vi håpar at du syner respekt for personvernet til alle du møter under opphaldet ved sjukehuset, og at du bare tar bilete av eigen familie og vener.​

Kantine og kiosk Haugesund sjukehus

​Kantina i sjette etasje er open for tilsette, pasientar og besøkande. Opningstider:

Måndag - fredag kl. 09.30-15.30. Stengt helger og heilagdagar.

Pasientkantine i fjerde og femte etasje er kun open for pasientar.

Fleire av sengepostane har eigne spiserom med enkel sjølvbetening for inneliggande pasientar. Ta kontakt med di avdeling.

Kva bør du ha med til sjukehusopphaldet?

​​​​​​​​​Ta med den faste medisinen du brukar. Det kan ta tid å få same medisin frå apoteket.

Diverre hender det at tjuveri finn stad på sjukehuset. La ​verdisaker vere igjen heime.

Ta med behagelege klede.

Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Av hygieniske grunnar er det ikkje tillate å gå barbeint på sjukehuset.

Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin. ​Hjelpemiddel du er avhengig av: til dømes stokk, ​krykker, rullator og rullestol.

God hygiene ein viktig faktor for å kunne gje god behandling til pasientane.

Minibank Haugesund

​Det er ikkje minibank ved sjukehuset. Narvesen i første etasje har bankterminal med moglegheit for uttak av pengar ved kjøp. Det er bank og minibank i Haugesund sentrum.

Parkering Haugesund sjukehus

​Parkeringshuset nord for sjukehuset er reservert pasientar og besøkande. Alle må ha billett frå parkeringsautomat eller parkeringsløyve synleg i frontruta.

Reserverte plassar for HC-parkering like utanfor hovudinngangen.

Det er reserverte plassar blodgivarar, dialyse, behandlingshjelpemidler og enkelte øyeblikkeleg hjelp-plassar. Ta kontakt med aktuell avdeling for meir informasjon om dette.

Trådlaust nett/WiFi

Slik gjer du:

1. Vel nettverket gjest.ihelse.net på din PC, mobil eller nettbrett
2. Opne nettlesaren, skriv inn telefonnummer og godta vilkåra
3. Brukar og passord blir sendt til deg på SMS, og er gyldig i 24 dagar
4. Opne nettlesaren igjen og logg på. 

Bruk av trådlaust nett er gratis.
 
Innlogging er krav til sikkerheit i sjukehusnettverket og er same type løysing som er på flyplassar og​ hotell.

Om du ikkje finn nettv​erket:

Ikkje alle sjukehus i Helse Fonna har trådlaust nett tilgjengeleg, men arbeidet med å byggje dette ut er i gong.

God surfing.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.