Helsenorge

- Viljestyrke er ikke nok

Har du planer om å nå et personlig mål på ren viljestyrke? Det kan du bare glemme, i følge psykologspesialist Kurt-Henning Petersen.

​Januar er høysesong for både avgitte og avsluttede løfter. Ned i vekt, slutte å røyke, spise sunnere, drikke mindre, spare mer og ha mer tid med ungene. Dersom du ikke har en plan for hvordan du skal nå målene, gir Petersen deg små sjanser for å lykkes.

– Vanen vinner alltid over viljen, sier han.

– Ta meg som eksempel. Minst en gang i uka ser jeg en Champions League-kamp. Til den kampen spiser jeg en pose chips. Bare jeg hører introen før kampen, kjenner jeg smaken av chips i munnen. Jeg har til og med en egen hylle i vårt ellers sunne kjøkken for chipsposer jeg skal ha til fotballkampene mine. Tror du jeg klarer å slutte med det bare ved å bestemme meg for det? spør Petersen retorisk, før han svarer på sitt eget spørsmål:

– Neppe.

En endring må derfor etableres som en ny vane, ifølge Petersen. Vaner bruker vi lite energi på, vi bare gjør det. Som å pusse tenner.

Endring tar tid


Petersen jobber ved Haugaland DPS, blant annet med pasienter som er deprimerte, har sosial angst, tvangstanker eller problemer med overspising. Han setter et klart skille mellom pasientbehandling og generelle råd til friske mennesker som ønsker endring i livet sitt, men sier det likevel er mange likhetstrekk.

– Det viktigste er at ting tar tid. Vi må ikke lure oss selv til å tro at det finnes noen «quick fix». Skal du lykkes med en endring, må det skje gradvis og over tid. Det neste er at de færreste av oss klarer det på ren viljestyrke. Mye av atferden vår er knyttet til regulering av følelser, enten det er forbruk av mat, alkohol, røyk eller sex. I møte med følelser har vi liten mulighet til å motstå fristelser. På en vanlig hverdag har de fleste av oss brukt opp viljestyrken lenge før klokka er 14.30, og da tar følelsene eller vanen over.

– Gjør det ubehagelig


– Du må legge til rette for deg selv, slik at du har større mulighet for å ta de valgene du ønsker. For eksempel lager jeg hver søndag kveld lunsj til hele uka, som jeg fryser i bokser jeg kan ha med på jobb. Da vet jeg at jeg har sunn og næringsrik lunsj hver dag, og jeg slipper å gå på en smell når blodsukkeret faller midt på dagen.
Petersen anbefaler også å gjøre den gamle vanen, eller uvanen, mer ubehagelig.

– Hvordan skal jeg klare å slutte å spise den chipsposen til hver kamp? Jeg kan la være å handle inn chips på forhånd. Da må jeg gå til butikken før hver kamp – gidder jeg det? Som småbarnsfar er det ikke sikkert jeg kommer meg ut tidlig nok til at jeg rekker tilbake før kampen begynner. Det må bli et lite ork å få tak i det du har lyst på.

Kurt-Henning Petersen trekker også motivasjon fram som en viktig faktor. Endringen du ønsker må bety nok for deg, slik at du kan mobilisere sterke følelser som drivkraft for å nå målet. Ønsker du en endring fordi du ønsker et liv med mindre smerter, mer økonomisk frihet eller få en bedre relasjon til noen du er glad i?

– I stedet for å fokusere på hvordan du ikke vil ha det, tenk på hvordan du ønsker å få det. Motivasjonen må være å jobbe mot noe, ikke å flykte fra noe, sier Petersen.​

Kurt-Henning Petersen

Psykologspesialist Kurt-Henning Petersen

Råd til deg som vil endre vaner


• Velg å endre én ting om gangen, og fokuser på den tingen

• Innse at endring tar tid og planlegg ut i fra det

• Innfør nye vaner ved å justere litt på etablerte vaner, eller ved å knytte den nye vanen til en av disse

• Dersom uvanen gir en form for belønning, må du finne en erstatning for denne belønningen

• Vaner som er styrt av følelser er vanskeligere å endre, og krever god planlegging og tilrettelegging. Dersom du for eksempel spiser, røyker eller drikker som trøst, for å takle stress eller uro, må du både gjøre maten, røyken og alkoholen mindre tilgjengelig og finne noe annet som kan trøste eller roe.

• Få støtte. Fortell dine nærmeste om hva målene dine er, og be om at de hjelper deg med oppmuntring og støtte underveis.