Lungefysioterapi, fjerne slim fra luftveiene og lette tungpust

På sykehuset vil fysioterapeuten vise deg disse teknikkene du kan bruke for å fjerne slim fra luftveiene og lette tungpust.

Teknikker for å fjerne slim fra luftveiene

PEP-fløyte

En PEP-fløyte gir positivt trykk i luftveier og lunger på utpust. Trykket gjør at de små luftveiene holdes åpne, slik at luftstrømmen lettere går gjennom. Når luft kommer bak slimet som blokkerer, kan slimet forflytte seg og du kan lettere hoste det opp.

Hold leppene tett rundt munnstykket på PEP-fløyta og pust i normal hastighet, men med litt dypere åndedrag. Pust lett aktivt ut. Blås i PEP-fløyten 10-15 ganger og gjenta dette i tre serier med pause mellom hver serie.

Rengjøring: Av hygieniske årsaker kan PEP-fløyta du får på sykehuset bare brukes i 1-2 uker. Etter dette bør du bytte til en PEP-fløyte som kan vaskes og brukes over lengre tid. Denne får du kjøpt på apoteket. Bruk motstandsventilen du har fått på sykehuset videre til den nye fløyta du kjøper. Fløyta du kjøper på apoteket har fire deler. Disse må du ta fra hverandre ved rengjøring. Vask delene i varmt og mildt såpevann. Skyll delene i rent vann og la dem tørke helt før du setter dem sammen igjen. Ved langtidsbruk anbefaler vi at du rengjør fløyten 1 gang i uken. Det er viktig at enveisventilen settes i med filteret inn, slik at den ser hul ut fra utsiden. Ved skade på delene, skal disse byttes ut.

Mini-PEP.jpg

Dype innpust

Denne teknikken bruker du for å løsne slim.

Innta en behagelig stilling, helst sittende oppreist med begge føttene i gulvet. Len deg gjerne litt fremover mot et bord eller nattbord. KJenn at du puster rolig og avspent. Pust dypt og rolig inn, fyll lungene. Strekk gjerne en arm opp mot taket under innpust og senk den igjen når du puster ut. Du kan variere med å holde pusten 1-3 sekunder etter å ha pustet inn, før du puster ut igjen.

Støt-teknikk

Denne teknikken bruker du for å flytte slim oppover i luftveiene.

Pust halvveis inn, form munnen til en O og pust langt og rolig ut med åpen munn og strupe, som om du skal lage dugg på et speil. Lange, rolige støt flytter slim fra nedre luftveier, mens korte, kraftigere støt er mest effektivt når slimet sitter i øvre luftveier.

Hoste-teknikk

Denne teknikken bruker du for å flytte og fjerne slim fra luftveiene.

Pust dypt og rolig inn og form munnen til en O. Pust langt og rolig ut med åpen munn og hals. Host så forsiktig uten å trekke pusten inn først. Pust rolig inn og host videre et par ganger. Hos vanlig eller kraftig når du kjenner at slimet er langt nok oppe til at du kan hoste det opp.

Fysisk aktivtet og bevegelse

Noe av det viktigste du kan gjøre er å være i bevegelse. Det gjør at lungevolum og luftstrøm varierer, noe som vil løsne og flytte slim. Eksempler på dette er å endre stilling (ligg på rygg/siden, sitte, stå), sykle, husarbeid, gå i trapper, styrketrening.

Teknikker for å lette tungpust

Leppepust

Blås aktivt ut med leppene lett samlet, som når du blåser på varm suppe. Dette gir en lett motstand mot utpust, som igjen øker trykket i luftveiene og holder dem åpne, slik at luftstrømmen går lettere. Dette kan bidra til en dypere og roligere pust, både i aktivitet og hvile. Kombiner gjerne leppepust med hvilestillinger.

Hvilestillinger

Hensikten med hvilestillinger er å få støtte hvis du føler deg utilpass, samt å legge forholdene bedre til rette for pustemuskulaturen. Du kan lene deg mot et gelender i trappa, mot handlevogna i butikken, over bordet du sitter ved eller lene deg framover når du sitter og hvile albuene på knærne.

Forslag til behandlingssekvens for å gjerne slim fra luftveiene

• Har du anfallsmedisin, ta denne 15 minutter før disse øvelsene
  • Blås i PEP-fløyten 10-15 ganger i 3 serier med pause mellom
  • I pausene gjøres det 2-3 støt, samt hoste dersom du kjenner at slimet er flyttet høyere opp
  • Ha fokus på en behagelig stilling der du puster rolig mellom øvelsene
  • Varier med dype innpust og generell bevegelse som en del av behandlingssekvensen.

behandlingssekvens.PNG

Fann du det du leita etter?